1asig.ro

Studiu: Numarul tinerilor romani care au calatorit in 2019 in strainatate a crescut de 5 ori

5 min. / 1.540 cuvinte
Numarul tinerilor romani care au ales sa calatoreasca in strainatate anul acesta a crescut de cinci ori fata de 2018, iar aproape jumatate dintre acestia spun ca au calatorit in afara tarii cel putin o data in 2019, potrivit unei analize realizate de Revolut.

PROMO


Studiul a analizat obiceiurile de cheltuire si calatorie ale europenilor din generatia Millennials, pornind de la propria baza de date, ce cuprinde 7 milioane de utilizatori in Europa, dintre care peste 600.000 sunt romani.

Rezultatul sondajului arata ca dintre toate tarile analizate, Romania inregistreaza, anul acesta, cea mai mare crestere a numarului de tineri care calatoresc in strainatate. Astfel, daca in 2018 doar 9,41% dintre acestia au calatorit peste hotare, in 2019, procentul a ajuns la 47,5%, semnificativ mai mare fata de alte tari europene. Un numar mai mare de tineri ce au calatorit in strainatate a fost inregistrat anul acesta doar de Bulgaria, respectiv 55,29%.

Cele mai populare destinatii de concediu ale romanilor au fost Bulgaria, Marea Britanie, Ungaria, Grecia si Italia. Desi multi dintre romani opteaza pentru plajele din Bulgaria in timpul vacantei de vara, bulgarii aleg preponderent ca destinatii turistice Grecia si Italia, in timp ce ungurii prefera sa se relaxeze in Austria, Croatia si Italia.

Cu toate ca preferintele pentru o destinatie anume nu s-au schimbat semnificativ fata de anul trecut, in 2019, romanii au platit mai mult pentru un sejur, respectiv o medie de 827 euro, fata de 700 euro cat au cheltuit in 2018.

Potrivit studiului Revolut, in ceea ce priveste alte cheltuieli din perioada vacantei, un roman cheltuie in medie 363 euro in afara pachetului turistic achizitionat, fata de 288 euro cat cheltuie bulgarii si 316 euro, in cazul ungurilor. In timp ce europeni precum britanicii, francezii, spaniolii sau chiar vecinii bulgari au redus cheltuielile zilnice in vacanta din 2019, tinerii romani si-au permis financiar mai mult anul acesta. Astfel, ei au cheltuit, in medie, 47,65 euro zilnic, fata de 41,60 euro, in 2018.

Pe de alta parte, cele mai mari sume sunt cheltuite in Maldive, cu o medie de 463 euro zilnic. De altfel, Maldive, Emiratele Arabe Unite si Bahamas s-au dovedit a fi cele mai scumpe destinatii pentru majoritatea europenilor, turistii cheltuind acolo sute de euro zilnic pentru vacante luxoase.

La polul opus se afla Irlanda, unde romanii platesc zilnic in medie doar 30 euro sau Polonia si Estonia, unde cheltuielile zilnice sunt de aproximativ 25 euro.

Si anul acesta, cei mai multi romani au ales pachete all-inclusive, o optiune care acopera toate costurile de cazare si masa in vacanta. Cei care au ales sa ia masa in oras, au platit cu cardul 117 euro pe perioada vacantei, suma asemanatoare cu cele cheltuite de bulgari si de unguri, respectiv 118 euro si 112 euro.

Revolut a fost infiintat in iulie 2015. Compania cu sediul in Londra are peste 4 milioane de utilizatori in Europa si a obtinut finantari in valoare totala de 336 milioane de dolari de la investitori cunoscuti precum Index Ventures, Balderton Capital, Ribbit Capital sau DST Global.

638 accesari