1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Studiu EY: Activitatea globala IPO a incetinit progresiv in primele doua trimestre din 2022

Activitatea globala IPO a incetinit progresiv in T1 si T2 2022, ceea ce a dus la o scadere considerabila atat a numarului de tranzactii, cat si a incasarilor. Volatilitatea crescuta, cauzata de tensiunile geopolitice si de factorii macroeconomici, scaderea evaluarii si performanta slaba a pretului actiunilor dupa listarea publica initiala au dus la amanarea multor IPO-uri in timpul trimestrului. Majoritatea pietelor importante au inregistrat o incetinire dramatica a activitatii IPO in YTD 2022, dupa un an record in 2021, se arata intr-un comunicat EY.

In cel de-al doilea trimestru din 2022, pe piata globala a IPO-urilor au avut loc 305 tranzactii care au cumulat venituri de 40,6 miliarde USD, o scadere de 54% si, respectiv, 65%, de la an la an (YOY). In YTD 2022, au existat 630 de IPO-uri care au atras venituri de 95,4 miliarde USD, reflectand scaderi de 46% si, respectiv, 58%, YOY.

Potrivit EY, cele mai mari 10 IPO-uri, ca incasari, au atras 40 de miliarde de USD. Sectorul energetic a dominat, inregistrand trei dintre primele patru tranzactii, surclasand sectorul tehnologic si devenind cel mai important sector de atragere de fonduri prin IPO. Sectorul tehnologic a continuat sa fie lider ca numar de tranzactii, dar marimea medie a tranzactiilor IPO a scazut, de la 293 milioane USD, la 137 milioane USD, in timp ce sectorul energetic a trecut in fruntea clasamentului ca venituri, cu o marime medie a tranzactiilor care a crescut de la 191 milioane USD, la 680 milioane USD de la inceputul anului.

Ofertele publice initiale ale societatilor de achizitie cu scop special (SPAC) au scazut in mod semnificativ, in linie cu activitatea IPO clasica, in pofida intrarii pe noi piete. Piata SPAC a fost pusa la incercare in acest an ca urmare a inaspririi conditiilor din piata, prin incertitudini legate de reglementare si cresterea numarului de rascumparari. Un numar record de SPAC-uri existente cauta in mod activ tinte, majoritatea dintre acestea fiind confruntate cu o potentiala expirare in cursul anului viitor. Cu toate acestea, performanta pietei si claritatea reglementarilor vor determina probabil fluxul de viitoare tranzactii.

In concordanta cu scaderea brusca a activitatii IPO la nivel mondial, s-a inregistrat o scadere considerabila a activitatii transfrontaliere, afectata de presiunile geopolitice si de politicile guvernamentale privind listarile in strainatate, se arata in studiul EY Global IPO Trends Q2 2022.

Performante pe regiuni: investitorii se concentreaza din nou pe elementele fundamentale

Regiunea Americilor a finalizat 41 de tranzactii in T2 2022, obtinand venituri de 2,5 miliarde USD, ceea ce reprezinta o scadere de 73% a numarului de tranzactii si o scadere de 95% a veniturilor, fata de anul precedent. Regiunea Asia-Pacific a inregistrat 181 de oferte publice initiale, obtinand venituri de 23,3 miliarde USD in T2, o scadere YOY de 37% in volum si de 42% in venituri. Activitatea IPO pe piata EMEIA in T2 2022 a raportat 83 de tranzactii si a atras 14,8 miliarde USD in venituri, o scadere YOY de 62% si, respectiv, 44%.

Avand in vedere lichiditatea restransa de pe piata si scaderea semnificativa a preturilor actiunilor multor companii din noua economie care au intrat pe bursa in ultimii doi ani, investitorii devin mai selectivi si prefera sa ia in considerare elemente fundamentale ale afacerilor pe care le vizeaza, cum ar fi profiturile sustenabile si fluxurile de numerar disponibile, in loc de estimari si proiectii despre "crestere".

Paul GO, EY Global IPO Leader, spune: "Elanul record al IPO-urilor inregistrat in anul 2021 a fost rapid pierdut in fata volatilitatii crescande a pietei, din cauza tensiunilor geopolitice in crestere, a factorilor macroeconomici nefavorabili, a slabirii valorizarii pe pietele bursiere/ si a performantelor dezamagitoare de dupa IPO, ceea ce a descurajat si mai mult apetitul investitorilor pentru IPO-uri. Odata cu scaderea lichiditatii disponibile in piata, investitorii au devenit mai selectivi si se reorienteaza catre companii care fac dovada unor modele de afaceri rezistente, au o crestere profitabila si care includ factorii ESG [mediu, social si guvernanta] in valorile lor de baza."

America a inregistrat o incetinire notabila a activitatii IPO

In general, activitatea IPO din regiunea Americilor a inregistrat cel mai puternic declin dintre toate regiunile in T2 2022, comparativ cu T2 2021, cu o scadere de 73% a tranzactiilor (41 IPO-uri) si o scadere cu 95% a incasarilor (2,5 miliarde USD). Cu toate acestea, in comparatie cu T1 2022, atat numarul de tranzactii, cat si incasarile din T2 sunt in crestere (14% si, respectiv, 6%).

In SUA, majoritatea covarsitoare a IPO-urilor din 2021 se tranzactioneaza sub pretul de ofertare, iar performanta medie este sub cea generala a pietei, ceea ce diminueaza si mai mult apetitul investitorilor de a participa la noi tranzactii. In ciuda nivelului mult redus al activitatii globale de IPO transfrontaliere YTD 2022, SUA ramane principala destinatie transfrontaliera.

In Canada, dupa un an 2021 record, a fost inregistrata o singura listare la Bursa de Valori din Toronto, in mai 2022. Turbulentele si incertitudinile din piata au inchis listarile de pe piata principala a TSX in 2022, dar exista companii care au listari in pregatire care vor putea profita de aceasta oportunitate odata cu redeschiderea pietelor.

Piata IPO din Brazilia a incetinit la inceputul anului 2022, deoarece zeci de companii au renuntat sau au amanat tranzactiile. Este pentru prima data din 2016, cand Brazilia a inregistrat o penurie de IPO-uri in prima jumatate a anului. Este de asteptat ca volatilitatea pietei sa continue, pe masura ce inflatia ridicata persista si ratele dobanzilor urca la doua cifre.

Piata IPO din Asia-Pacific a fost slabita in 2022

Zona Asia-Pacific a incheiat trimestrul cu un declin YOY de 42% ca venituri si de 37% ca numar de tranzactii. Cu toate acestea, pietele din Asia-Pacific au avut o performanta relativ mai buna, beneficiind de cele mai mari doua IPO-uri globale YTD. Regiunea a inregistrat 181 de IPO-uri care au atras venituri de 23,3 miliarde USD in T2 si 367 de IPO-uri care au atras venituri de 66 miliarde USD in YTD 2022. In ceea ce priveste activitatea sectoriala YTD, sectorul Materiilor prime a fost in frunte, cu 78 de IPO-uri, urmate indeaproape de productia industriala cu 77 de IPO-uri. YTD, Bursa din Shenzhen a avut cel mai mare numar de tranzactii - 82, constituind 13% din IPO-urile globale. In acelasi timp, Bursa de Valori din Shanghai a inregistrat cele mai mari incasari, cu 32,8 miliarde USD, reprezentand 34% din IPO-urile globale in decursul anului.

YTD 2022, China a inregistrat o scadere YOY de 36% in ceea ce priveste tranzactiile (191) si o scadere de 16% in ceea ce priveste veniturile (51,2 miliarde USD). O convergenta de factori (restrictiile COVID-19, tulburarile geopolitice, slabirea pietei bursiere, incertitudinea economica si cresterea ratelor dobanzilor) a avut un impact negativ asupra activitatii IPO in Hong Kong. Odata cu ridicarea restrictiilor COVID-19 in Shanghai si Beijing, impreuna cu cele 33 de politici si masuri de stabilizare ale Consiliului de Stat, se asteapta ca economia Chinei sa isi revina semnificativ in T3 2022 si sa stimuleze apetitul investitorilor.

Japonia a inregistrat 37 de IPO-uri care au atras venituri totale de 0,5 miliarde de dolari in YTD, in scadere YOY cu 84% ca venituri si cu 31% ca numar de tranzactii. Deteriorarea apetentei investitorilor este determinata in principal de conflictele geopolitice, de cresterea preturilor la energie si de deprecierea yenului japonez. Bursa de la Tokyo a fost restructurata in trei noi segmente de piata - Prime, Standard si Growth - pentru a stimula apetitul investitorilor si a castiga cota de piata la nivel global.

Activitatea IPO din Australia si Noua Zeelanda YOY a inregistrat o scadere modesta a numarului de IPO-uri (3%). Cu toate acestea, scaderea veniturilor a fost substantiala (76%). Aceasta poate fi atribuita faptului ca mai multe IPO-uri importante au fost amanate pentru trimestrul III/trimestrul IV din 2022. Desi atragerea de capital a incetinit, in principal din cauza apetitului scazut al investitorilor, au existat unele activitati de fuziuni si achizitii, inclusiv tranzactii de separare si oferte publice initiale pentru intreprinderi divizate.

Ringo CHOI, EY Asia-Pacific IPO Leader, spune: "O multitudine de factori, de la restrictiile COVID-19 si razboiul din Europa, pana la cresterea ratelor inflatiei si tensiunile dintre SUA si China, au slabit piata IPO din Asia-Pacific in prima jumatate a anului 2022. Dar o serie de evolutii economice pozitive si noile politici guvernamentale din China ar trebui sa duca la un optimism reinnoit si la o revigorare a activitatii IPO in intreaga regiune Asia-Pacific pentru restul anului."

Piata IPO din EMEIA continua sa fie afectata de volatilitatea pietei

In al doilea trimestru 2022, EMEIA ramane a doua cea mai mare piata de IPO-uri dupa Asia-Pacific si a inregistrat 83 de IPO-uri (o scadere de 62% fata de anul precedent), iar veniturile obtinute au fost de 14,8 miliarde USD (o scadere de 44% fata de anul precedent). In decursul anului, au avut loc 186 de IPO-uri cu venituri de 24,4 miliarde USD.

In al doilea trimestru al anului 2022, numarul tranzactiilor in Europa a fost de 43, cu venituri de 1,5 miliarde USD. Europa a reprezentat 15% din tranzactiile IPO la nivel mondial si 4% din incasari in YTD 2022. Doua burse europene s-au aflat printre primele 12 burse in functie de incasari si una dintre ele in functie de numarul de tranzactii.

Pe parcursul YTD 2022, India a fost singura regiune care a inregistrat o crestere YOY a activitatii IPO, atat ca numar de tranzactii (18%), cat si ca incasari (19%), cu 32 de IPO-uri in T2 2022, cuprinzand una dintre cele mai mari IPO-uri din India, care a atras 2,7 miliarde USD.

Activitatea IPO din MENA continua sa para promitatoare dupa un inceput de an puternic, in ciuda incertitudinilor care afecteaza perspectivele IPO la nivel global. Desi s-a inregistrat o scadere a numarului de tranzactii (54%) si cu sapte IPO-uri in T2, mai multe mega IPO-uri (IPO-uri cu venituri egale sau mai mari de 1 miliard USD) in regiune au dus la o crestere YOY de 382% a veniturilor in YTD 2022, cu 31 de IPO-uri care au strans venituri de 14,5 miliarde USD. Regiunea a fost martora la patru dintre cele mai importante 10 IPO-uri globale YTD.

In Marea Britanie, ritmul mai lent al activitatii IPO s-a datorat unei scaderi a increderii investitorilor din T4 2021, care s-a prelungit in 2022. YTD 2022 a inregistrat 13 IPO-uri (cu 4 IPO-uri in T2) cu venituri totale de 149 milioane USD, o scadere YOY de 71% ca volumul si o scadere de 99% ca venituri. Cu toate acestea, autoritatea de reglementare a pietelor din Regatul Unit al Marii Britanii a stabilit planuri de simplificare a listarii la Bursa de Valori din Londra, pentru a atrage mai multe grupuri tehnologice cu crestere rapida si start-up-uri in fata concurentei sporite din SUA si UE.

Dr. Martin STEINBACH, EY EMEIA IPO Leader, spune: "Vremurile dificile si incertitudinile neobisnuite au mentinut volatilitatea pietei la niveluri ridicate si au dus la o activitate scazuta de IPO-uri. Observam ca investitorii sunt mai selectivi si par mai atrasi de IPO care privesc tranzitia energetica si ESG."

Perspective pentru T3 2022: incertitudinile si volatilitatea vor ramane probabil in continuare

In prima jumatate a anului 2022, au fost amanate multe mega IPO-uri, ceea ce reprezinta o rezerva sanatoasa de tranzactii care vor veni probabil pe piata atunci cand incertitudinile si volatilitatea actuale se vor diminua. Printre acesti factori de influenta se numara tensiunile geopolitice, factorii macroeconomici, performantele slabe ale pietei de capital si impactul pandemiei persistente asupra calatoriilor globale si a sectoarelor conexe.

Este probabil ca sectorul tehnologic sa ramana in continuare principalul sector din punct de vedere al numarului de tranzactii care vor fi lansate pe piata. Cu toate acestea, avand in vedere accentul mai mare pus pe sursele de energie regenerabila in contextul cresterii pretului petrolului, se preconizeaza ca sectorul energetic va continua sa conduca prin incasarile din tranzactii mai mari.

ESG va continua sa fie o tema cheie pentru investitori si candidatii la IPO. Pe masura ce schimbarile climatice globale si constrangerile legate de aprovizionarea cu energie se intensifica, companiile care au incorporat ESG in valorile si operatiunile lor de baza ar trebui sa atraga mai multi investitori si sa se bucure de o evaluare mai buna.