1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Studiu Deloitte: masina personala ramane mijlocul de transport preferat al romanilor

Masina personala continua sa fie mijlocul de transport zilnic preferat de 40% dintre romani, iar 63% spun ca aceasta preferinta se va mentine in urmatorii ani, reiese din studiul Deloitte 2022 Global Automotive Consumer Study, realizat in 25 de tari din intreaga lume, inclusiv Romania.

In acest context, consumatorii din tara noastra sunt dispusi sa plateasca in plus pentru o masina dotata cu diverse sisteme bazate pe tehnologie, in special pentru cresterea sigurantei (91%), cu motorizare alternativa, electrica sau pe baterie (89%), si cu dispozitive pentru conectare (87%), mai arata studiul. Insa, chiar daca romanii ar plati mai mult pentru o masina electrica decat pentru una cu motor cu combustie interna, 70% se asteapta sa se incadreze intr-un interval de pret de pana in 100.000 de lei pentru un astfel de autovehicul.

In acelasi timp, sapte din zece participanti din Romania sunt de acord sa ofere acces la datele personale colectate cu ajutorul tehnologiei de bord daca acestea sunt utilizate pentru actualizarea informatiilor referitoare la siguranta rutiera si pentru prevenirea accidentelor (74%), pentru raportari legate de functionarea masinii (71%), pentru actualizarea informatiilor cu privire la congestiile din trafic si rutele alternative (68%), sugestii de rute mai sigure (66%) si indicatii despre parcarile din apropiere (66%).

"Dotarea masinilor cu tehnologii digitale a devenit obisnuinta in ultimii ani, astfel ca aspectele legate de protectia datelor colectate prin intermediul acestora a atras tot mai mult atentia consumatorilor, producatorilor si, nu in ultimul rand, a autoritatilor. Partajarea acestor date este in curs de reglementare la nivel european, astfel incat informatiile sa fie utilizate intr-o maniera sigura si corecta. Inca de anul trecut exista un dialog permanent intre Asociatia Producatorilor de Autovehicule din Europa si Comisia Europeana pentru a se asigura, pe de o parte, ca reglementarea nu va fi excesiva si, pe de alta parte, ca aceasta va aduce beneficii consumatorilor si le va spori increderea cu privire la siguranta datelor personale", sustine Ciprian Gavriliu, Partener Servicii Fiscale, Deloitte Romania.

Pandemia a influentat in mare masura comportamentul de consum, avand in vedere ca aproape jumatate (44%) dintre romanii care au participat la studiu au spus ca in aceasta perioada si-au schimbat planurile cu privire la achizitionarea unui autovehicul. Pentru 16%, schimbarea a constat in faptul ca au decis sa isi cumpere o masina personala, desi anterior nu intentionau, pentru a evita transportul public.

Ca modalitate de plata, romanii inca prefera numerarul (55%), in timp ce doar patru din zece apeleaza la credit bancar sau la leasing pentru achizitia unei masini. De asemenea, acestia raman reticenti cu privire la achizitia unei masini in mediul online, astfel ca peste 80% opteaza pentru achizitia fizica.

Referitor la criteriile de accesare a unei aplicatii de mobilitate, pe primul loc se afla pretul, urmat de usurinta utilizarii. Pentru segmentul de persoane de peste 55 de ani, usurinta utilizarii este pe primul loc, iar pretul, pe locul al doilea.

Studiul Deloitte 2022 Global Automotive Consumer Study a fost realizat pe baza uni sondaj derulat in trimestrul patru al anului trecut, la care au participat mai mult de 26.000 de consumatori din 25 de tari din intreaga lume, dintre care peste 11.000 din zece state europene, respectiv Austria, Belgia, Cehia, Franta, Germania, Italia, Polonia, Romania, Spania si Marea Britanie.