1asig.ro
1asig.ro

Studiu: 71% dintre directorii de securitate IT sustin ca razboiul cibenetic e o amenintare pentru compania in care lucreaza

5 min. / 1.540 cuvinte
Peste 70% dintre directorii de securitate IT sustin ca razboiul cibernetic e o amenintare reala pentru compania in care lucreaza, insa doar unul din cinci recunoaste ca nu are inca o strategie clara de a limita acest risc, arata un studiu global al Bitdefender.

PROMO


Jumatate dintre respondenti spun ca se asteapta ca razboiul informatic sa produca un impact vizibil in economie in urmatoarele 12 luni, de aceea lucreaza la o strategie care sa limiteze consecintele negative asupra companiei, in cazul unui potential conflict in spatiul cibernetic.

Atacurile cibernetice avansate urmaresc obtinerea de avantaje fata de alte tari si vizeaza mai ales accesul la informatii privilegiate si la proprietate intelectuala si la organizatii si sisteme cu rol strategic in siguranta nationala, precum servicii de utilitati si la alte infrastructuri critice. De interes pentru un actor strain poate fi si manipularea opiniei publice in anumite directii pentru influentarea alegerilor, asa cum s-a mai intamplat in SUA si Europa. Marile companii sunt tinte directe ale razboiului informatic intrucat, dincolo de importanta in economie, detin si date sensibile care se pot transforma intr-un plus semnificativ pentru competitorii acestora din alte tari.

Studiul mai arata ca 51% dintre directorii de securitate IT vor sa investeasca suplimentar in securitate informatica si urmaresc sa convinga conducerile companiilor despre riscurile la care se expun si potentialele consecinte ale unui atac devastator.

"Dupa sol, aer, apa si spatiu, sectorul informatic este noul teritoriu unde statele se lupta pentru suprematie. Atacurile sunt derulate de grupari formate din cei mai buni specialisti in domeniu si necesita investitii semnificative din partea fiecarui stat. Beneficiile unor operatiuni de succes pot fi insa uriase cand indeplinesc obiectivele vizate si se pot cuantifica in castiguri in bani, influenta sau in prejudicii create entitatilor atacate", precizeaza Liviu ARSENE, specialist in securitate informatica la Bitdefender.

Printre temerile angajatilor din companii se numara si ascensiunea ransomware, amenintare informatica ce blocheaza accesul la anumite date si ofera deblocarea in schimbul unei recompense. Jumatate au observat o intensificare a activitatii ransomware pe durata pandemiei, iar trei sferturi se asteapta la o crestere si in urmatorul an. In lipsa unor masuri de protectie eficiente, unul din doi directori de securitate IT spune ca firma unde lucreaza ar plati recompensa ceruta de catre atacatori in eventualitatea unei infectari pentru a redobandi accesul la datele blocate sau a impiedica dezvaluirea acestora catre public, contrar recomandarilor specialistilor de a nu finanta grupari de criminalitate informatica.


179 accesari