1asig.ro

Studiu: 70% dintre soferii britanici nu s-ar simti in siguranta intr-o masina autonoma

5 min. / 1.540 cuvinte
Teoretic, masinile complet autonome sunt la numai cativa ani distanta, in conditiile in care vehiculele sunt echipate cu caracteristici tot mai inteligente. In practica, insa, in timp ce industria auto investeste miliarde de euro in dezvoltarea masinilor autonome, un studiu realizat de IAM RoadSmart subliniaza ca, in Marea Britanie, cei mai multi dintre soferi nu s-ar simti in siguranta intr-o masina autonoma.

PROMO


Astfel, intrebati daca s-ar simti "increzatori si in siguranta calatorind intr-o masina complet autonoma, in care sa nu mai fie nevoie de interventia soferului", 70% dintre soferii britanici au declarat ca s-ar simti fie "nesiguri", fie "foarte nesiguri", in vreme ce doar 4% au recunoscut ca s-ar simti "foarte siguri" daca ar calatori intr-o masina complet autonoma.

Totodata, 75% dintre britanici si-au exprimat, intr-o oarecare masura, dezacordul cu privire la o sintagma potrivit careia vehiculul ar trebui "sa detina intotdeauna controlul final", 40% dintre soferi subliniind ca nu sunt deloc de acord cu aceasta afirmatie. Intr-o proportie covarsitoare, 90%, britanicii au sustinut ca, la nevoie, soferii trebuie sa poata recepata controlul asupra vehiculului autonom.

Participantii la studiul realizat de IAM RoadSmart au fost foarte hotarati si cand a venit vorba de un viitor in care conducerea unei masini sa nu mai presupuna nici cea mai mica implicare umana. Intrebati daca sunt de acord ca "oamenilor sa le fie interzis sa conduca pe drumurile publice, odata cu accesibilitatea la scara larga a masinilor autonome", 82% dintre participanti si-au exprimat dezacordul.

De asemenea, un viitor in care masina autonoma sa detina tot mai multe din responsabilitatile unui sofer nu a avut prea multi adepti. Astfel, intrebati daca sunt "ingrijorati cu privire la progresele spre un viitor in care vehiculul capata tot mai mult din controlul care, anterior, apartinea unui sofer", doua treimi au spus ca sunt fie "ingrijorati", fie "foarte ingrijorati" cu privire la acest aspect.

"Rezultatele studiului arata cat se poate de clar ca industria auto mai are mult de munca in incercarea de a-i face pe soferi sa se convinga de elementele de siguranta ale masinilor autonome. In teorie, masinile autonome ofera avantaje semnificative, eliminand eroarea umana, dar, in practica, oamenii se confrunta cu confuzie, dezinformare, dar si o cu abundanta de termeni de specialitate, care au determinat publicul sa isi piarda increderea. Aproximativ 44% dintre cei care au participat la acest studiu au spus ca se simt dezinformati sau foarte dezinformati cu privire la masinile autonome, doar 6% precizand ca sunt foarte informati. La nivelul industriei, trebuie stabilit un standard asupra acronimelor si a numelor produselor, iar companiile auto trebuie sa stranga randurile, alaturi de autoritati, pentru a se asigura ca aceste informatii sunt clare si usor de inteles", spune Neil GREIG - Director of Policy & Research, IAM RoadSmart.

298 accesari