1asig.ro
1asig.ro

Studiu: 50% dintre utilizatorii de Internet nu pot defini atacurile cyber de tip ransomware, iar 19% nici macar nu au auzit de acest tip de atac informatic

5 min. / 1.540 cuvinte
In ciuda numarului tot mai mare de atacuri cibernetice inregistrate la nivel global si a cresterii frecventei acestora, un studiu realizat de Chubb, "Cyber Risk Survey", indica un grad ridicat de expunere la riscurile cibernetice pentru cei mai multi dintre utilizatorii de Internet, noteaza Insurance Business Mag, in editia electronica. Potrivit Insurance Business Mag, nu mai putin de 86% dintre participantii la studiul respectiv s-au declarat ingrijorati de atacurile informatice. Cu toate acestea, insa, studiul a demonstrat contrariul.

PROMO


Cei mai multi dintre utilizatorii de Internet fie subestimeaza riscurile cibernetice, fie nu sunt constienti de faptul ca atacurile cibernetice si furtul de informatii personale sunt des intalnite pe retelele sociale si pot avea loc indiferent de dispozitivul folosit: laptop, smartphone, gadget-uri de tip smarthome s.a.m.d. De exemplu, doar 12% dintre utilizatori sunt constienti de riscul folosirii unei retele WiFi publice, in vreme ce numai 4% stiu ca gadget-urile de tip smarthome sunt la fel de expuse riscurilor cibernetice.

"Astazi, oricine poate ajunge victima a infractorilor cibernetici. Desi este imbucurator faptul ca multi dintre utilizatorii de Internet sunt, in general, constienti de amenintarea cotidiana a riscului cibernetic, studiul nostru a aratat ca aceasta ingrijorare nu se transforma si in actiune. Doar 40% dintre utilizatori folosesc un software de securitate cibernetica si mai putin de 1 din 3 utilizatori schimba constant parolele online", arata Frank O'BRIEN - Division President, Chubb North America Personal Risk Services.

Acelasi studiu mai arata ca utilizatorii nu stiu ce date personale sunt mai importante. De exemplu, 80% dintre acestia considera ca informatiile bancare sunt extrem de importante, in vreme ce numai 60% se gandesc la Codul Numeric Personal si doar 30% iau in calcul propriile informatii medicale. De vreme ce, potrivit Chubb, cei mai multi dintre furnizorii de servicii financiare acopera un eventual prejudiciu, CNP-urile si datele medicale ar trebui sa fie mai importante pentru utilizatorii de Internet.

De asemenea, "Cyber Risk Survey" mai arata ca, din pacate, cei mai multi dintre utilizatorii de Internet nu sunt la curent cu cele mai noi amenintari cibernetice. Chubb arata ca, in ultimii ani, cel mai intalnit tip de amenintare cibernetica a fost atacul de tip ransomware, dar nu multi utilizatori inteleg acest tip de atac. Potrivit studiului, 50% dintre respondenti nu pot defini atacul cibernetic de tip ransomware, in vreme ce 19% dintre utilizatori nici macar nu au auzit despre aceasta sintagma.

"Economia se indreapta spre automatizare. Pe masura ce aceasta automatizare devine o parte importanta in orice industrie, creste, in fiecare zi, si probabilitatea aparitiei tot mai multor atacuri cyber. E important ca atat utilizatorii, cat si business-urile sa aiba o abordare proactiva in acest sens. Asigurarea cibernetica poate oferi protectia necesara impotriva atacurilor informatice", a spus, pentru sursa citata, Bill STEWART - Division President, Chubb's Global Cyber Risk Practice.

632 accesari
Sondaj

Cat de des te enervezi atunci cand esti la volan?

- Aproape de fiecare data cand circul cu masina
- Din cand in cand, in functie de conditiile de trafic
- Destul de rar
- Nu ma enervez niciodata cand conduc


PROMO