1asig.ro
1asig.ro

Studiu: 4 milioane de britanici n-ar mai putea achita chiria lunara sau ratele la creditul pentru locuinta, daca partenerul de viata ar muri sau s-ar imbolnavi grav

5 min. / 1.540 cuvinte
Peste 9 milioane de britanici ar intampina dificultati uriase in a plati chiria lunara sau ratele la creditul pentru locuinta, daca, din varii motive, partenerul de viata ar ramane fara sursa de venit, subliniaza un studiu realizat de Direct Line Life Insurance si citat de Your Money, potrivit caruia aceasta problema poate fi intalnita in 67% dintre cuplurile britanice casatorite sau care locuiesc impreuna si se bazeaza pe doua venituri pentru a suporta cheltuielile respective. Cum poate ajuta o asigurare de viata?

PROMO


Direct Line arata ca, in medie, partenerii impart in mod egal cheltuielile, ceea ce inseamna ca, daca unul dintre ei nu va putea, din diverse motive, sa isi aduca respectiva contributie financiara, celalalt partener ar fi nevoit sa suporte costuri substantiale. In medie, rata lunara aferenta, in Marea Britanie, unui credit pentru locuinta este de 581 de lire sterline, ceea ce, potrivit Institutului National de Statistica, reprezinta 18% din totalul venitului mediu pe gospodarie.

Astfel, daca unul dintre partenerii de cuplu nu va mai putea sa contribuie la venitul familiei, celalalt ar fi nevoit sa gaseasca o sursa lunara de venit in valoare de 291 de lire sterline, pentru a acoperi jumatate din cheltuielile respective. Daca o singura persoana ar fi nevoita sa suporte custuri lunare de 581 de lire sterline pentru chirie/rata bancara, acest lucru ar presupune 38% din venitul total al familiei, iar Direct Line considera ca nu multi sunt cei care ar face fata unor astfel de costuri, dimpotriva.

Pe de alta parte, pentru cei care locuiesc in chirie, costurile medii sunt si mai mari. Astfel, potrivit unui index al locuintelor inchiriate, citat de asiguratorul britanic, chiria lunara medie in Marea Britanie este de 889 de lire sterline, adica 27% din totalul venitului mediu/familie. In situatia in care unul dintre parteneri ar ramane fara sursa de venit, celalalt ar trebui sa suporte cheltuieli suplimentare lunare de 445 de lire sterline, iar chiria ar reprezenta 54% din totalul veniturilor familiei respective.

In acest context, Direct Line arata ca aproximativ 4 milioane de persoane (28%) nu ar reusi sa gaseasca o sursa suplimentara de venit si, astfel, nu ar putea face fata cheltuielilor. Doar 22% ar reusi sa faca fata unor astfel de cheltuieli fara contributia partenerului. Desi acest nivel este mai mare in randul barbatilor decat in cel al femeilor (27% vs. 19%), concluzia este ca, in relatia de cuplu, ambele surse de venit sunt la fel de importante, iar problemele ar aparea instant daca un partener ar ramane fara sursa de venit.

Daca, de exemplu, unul dintre parteneri si-ar pierde viata, arata Direct Line, aproximativ 44% dintre cei care au de achitat chirie/rata lunara - adica, peste 8 milioane de britanici -, ar putea fi nevoiti sa isi vanda casa sau sa se mute intr-o locuinta care presupune o chirie mult mai mica. In ciuda acestui risc, cel putin 6 milioane de britanici (34%) nu au nici macar o singura forma de protectie financiara care sa-i ajute sa isi protejeze locuinta, in cazul in care ar ramane fara venituri.

Cea mai comuna forma de protectie financiara este asigurarea de viata, dar numai 46% dintre cei care au de achitat o rata/chirie lunara pentru locuinta au incheiat o astfel de polita. Nu in ultimul rand, subliniaza Direct Line Life Insurance, in Marea Britanie exista, in momentul de fata, peste 5 milioane de cupluri care, desi au de achitat o rata lunara pentru creditul pentru locuinta, nu au o forma de protectie financiara care sa le vina in ajutor in cazul in care unul dintre partenerii de cuplu ar muri sau s-ar imbolnavi grav.

"Este de la sine inteles ca, intr-o relatie, ne bazam pe veniturile amandurora, pentru a putea plati chiria lunara sau ratele la creditul pentru locuinta. Acestea sunt cheltuieli extrem de costisitoare, care, de cele mai multe ori, presupun existenta a doua venituri, dar se pare ca nu ne facem prea multe griji cu privire la o eventuala disparitie a unei surse de venit. Din pacate, nu putem sti ce se va intampla in viitor, dar e important sa fim pregatiti si sa stim ca putem achita in continuare chiria lunara sau ratele bancare, fara grija ca, in caz contrar, vom fi nevoiti sa ne mutam. Nimeni nu isi doreste ca, intr-o perioada stresanta, sa se confrunte si cu o astfel de grija suplimentara. O asigurare de viata ar putea oferi nu doar protectia financiara, ci si linistea ca, intr-un moment de cotitura al vietii, vei putea locui in aceeasi casa", explica, pentru sursa citata, Jane MORGAN - Business Manager, Direct Line Life Insurance.

655 accesari