1asig.ro
1asig.ro
Strategia privind finantele ...

Strategia privind finantele digitale va veni in beneficiul consumatorilor si companiilor din domeniul asigurarilor

5 min. / 1.540 cuvinte
Strategia privind finantele digitale din Uniunea Europeana, anuntata de Comisia Europeana, va stimula inovatia digitala in domeniul asigurarilor in beneficiul consumatorilor si al companiilor din aceasta industrie, sunt de parere oficialii Insurance Europe - federatia europeana a asiguratorilor si reasiguratorilor.

PROMO


Michaela KOLLER, Directorul General al Insurance Europe, a declarat: "Pe masura ce consumatorii imbratiseaza solutii digitale noi si inovatoare, industria asigurarilor continua sa depuna eforturi pentru a-si indeplini asteptarile si sa utilizeze noi tehnologii pentru a-si servi mai bine clientii. Pandemia COVID-19 a subliniat necesitatea unor capacitati digitale puternice si inovatoare in sectorul financiar. Cu toate acestea, este de competenta institutiilor UE sa se asigure ca exista un cadru de reglementare adecvat care sa permita inovarea si sa permita consumatorilor, companiilor si noilor participanti la piata sa beneficieze de oportunitatile pe care le poate oferi digitalizarea. Aceasta inseamna eliminarea oricaror bariere de reglementare care impiedica inovarea, favorizand un sector financiar bazat pe date si sprijina o mai mare adoptare a noilor tehnologii".

"Strategia privind finantele digitale pentru UE a Comisiei Europene reprezinta un pas important in aceasta directie, cautand sa sprijine transformarea digitala si inovarea si sa permita consumatorilor si companiilor europene sa se bucure de beneficiile si oportunitatile serviciilor financiare digitale", a adaugat Michaela KOLLER.

Conform acesteia, pentru a se realiza acest lucru, consumatorii de asigurari trebuie sa se bucure de acelasi nivel de protectie, indiferent de cine este furnizorul lor. "Prin urmare, industria asigurarilor saluta recunoasterea de catre Comisie a necesitatii de a se asigura ca, cadrul legal al UE trebuie sa continue sa protejeze stabilitatea financiara si sa protejeze clientii prin intermediul aceleiasi activitati, al aceluiasi risc, al aceluiasi principiu de reglementare. Acest lucru va contribui la mentinerea unor conditii de concurenta echitabile intre institutiile financiare existente si noii participanti la piata - cum ar fi companiile de tehnologie care ofera servicii financiare".

Michaela KOLLER a mai aratat ca promovarea unui sector financiar bazat pe date va fi, de asemenea, cheia pentru promovarea inovatiei si a concurentei. "Disponibilitatea mai mare a datelor ar putea ajuta asiguratorii sa imbunatateasca monitorizarea si evaluarea riscurilor, sa ofere o experienta mai buna clientilor si sa sporeasca detectarea fraudei", a mai spus ea.

Pachetul privind finantele digitale

Comisia Europeana a adoptat, joi, un nou pachet privind finantele digitale, care include strategia privind finantele digitale si strategia privind platile de mica valoare, precum si propuneri legislative privind criptoactivele si rezilienta digitala. Pachetul prezentat va stimula competitivitatea si inovarea europeana in sectorul financiar, creand astfel conditiile necesare pentru ca Europa sa devina un organism de stabilire a standardelor la nivel mondial. Pachetul va oferi consumatorilor mai multe optiuni si oportunitati in ceea ce priveste serviciile financiare si platile moderne, asigurand in acelasi timp protectia consumatorilor si stabilitatea financiara.

Masurile luate joi vor fi esentiale pentru sprijinirea redresarii economice a UE, deoarece vor debloca noi modalitati de directionare a finantarii catre intreprinderile europene, jucand totodata un rol-cheie in punerea in aplicare a Pactului verde european si a Noii strategii industriale pentru Europa. Prin elaborarea unor norme mai sigure si mai usor de utilizat, din punct de vedere informatic, de catre consumatori, Comisia isi propune sa stimuleze inovarea responsabila in sectorul financiar al UE, in special pentru intreprinderile digitale nou-infiintate cu un grad ridicat de inovare, reducand totodata eventualele riscuri legate de protectia investitorilor, spalarea banilor si criminalitatea informatica.

Valdis DOMBROVSKIS, Vicepresedintele Executiv pentru o economie in serviciul cetatenilor, a declarat: "Viitorul finantelor este digital. Am vazut ca, pe durata masurilor de restrictionare a circulatiei, oamenii au putut avea acces la serviciile financiare datorita tehnologiilor digitale precum operatiunile bancare pe internet. Tehnologia le poate oferi mult mai mult consumatorilor si intreprinderilor si ar trebui sa adoptam in mod proactiv transformarea digitala, atenuand in acelasi timp eventualele riscuri. Acesta este obiectivul pachetului prezentat. O piata unica digitala inovatoare pentru finante va aduce beneficii cetatenilor europeni si va fi cruciala pentru

Totodata, potrivit Comisiei Europene, intreprinderile din domeniul tehnologiei sunt din ce in ce mai importante in domeniul finantelor, atat ca furnizori de servicii informatice pentru firmele financiare, cat si ca furnizori de servicii financiare in sine. Actul legislativ propus joi privind rezilienta operationala digitala urmareste sa asigure faptul ca toti participantii la sistemul financiar dispun de garantiile necesare pentru a atenua atacurile cibernetice si alte riscuri. Legislatia propusa va impune tuturor intreprinderilor sa se asigure ca pot face fata tuturor tipurilor de perturbari si amenintari legate de tehnologia informatiei si comunicatiilor (TIC). Propunerea legislativa prezentata astazi introduce, de asemenea, un cadru de supraveghere pentru furnizorii de TIC, cum ar fi furnizorii de servicii de cloud computing.

Gasiti AICI mai multe detalii.

Comisia a subliniat ca Europa si sectorul sau financiar trebuie sa imbratiseze noile tendinte si toate oportunitatile oferite de revolutia digitala.

Sursa foto: rawpixel.com

334 accesari