1asig.ro
1asig.ro
Stefan PRIGOREANU: Brokerii vor ...

Stefan PRIGOREANU: Brokerii vor ajunge la 75% din piata asigurarilor in urmatorii 10 ani

5 min. / 1.540 cuvinte
Stefan PRIGOREANU, CEO, MILLENIUM Insurance Broker (MIB), considera ca ultimii 30 de ani au fost efervescenti pentru brokerajul in asigurari, "timp in care o profesie inexistenta in Romania a ajuns la 65% din total prime incasate, de la o meserie necunoscuta si nereglementata a ajuns la o profesie respectata si ultra-reglementata".

PROMO


Pentru urmatorii 10 ani, el anticipeaza ca piata de asigurari va marca o evolutie semnificativa, prea mult-asteptata. "As risca si o predictie: minim 3,2 miliarde de euro in 2029, dintre care 75% prin brokeri", a spus el pentru publicatiile XPRIMM.

Piata asigurarilor insuma 8,13 miliarde de lei (circa 1,72 mld. euro) in primele 9 luni din 2019, marcand o crestere de 9% fata de perioada similara a anului 2018, conform ASF. Iar brokerii au intermediat 65% din volumul total al primelor brute subscrise de asiguratori, respectiv 5,28 miliarde de lei.

In opinia acestuia, printre factorii care vor sustine dezvoltarea pietei se numara: "consolidarea brokerilor mari, prin inglobarea brokerilor mai mici, ce va genera acumularea unor portofolii importante si va crea entiati foarte puternice, cu o mare putere de negociere atat cu asiguratorii cat si cu autoritatile. Este un fenomen care s-a intamplat deja lent si organic in piete mai mature, si benefic pentru consumatorii de servicii de asigurari".

Stefan PRIGOREANU a aratat, ca in cei 30 de ani de dezvoltare a pietei de asigurari, evolutia tehnologia a avut un impact semnificativ si a enumerat cateva exemple:

- de la emitere cu pixul pe hartie, la emitere computerizata, si pana la paper-less.

- de la caiete mecanice, la softuri de ofertare cu calculatii actuariale complexe in cateva secunde...

- de la inspectii de risc ochiometrice, la fotografii digitale de mare rezolutie, si pana la inspectii - de risc cu drone.

- de la incasari numerar si pana la direct-debit sau plati on-line, cu telefonul mobil.

- de la cursuri la sala, si pana la cursuri e-learning, inclusiv cu examinare on-line.

Totodata, in acest timp, procesul de vanzare a evoluat continuu si s-a adaptat atat cerintelor legale din ce in ce mai strie si stufoase, cat si noutatilor tehnologice, a mentionat CEO-ul MIB.

Mai multe declaratii referitoare la evolutia pietei de asigurari in ultimii 30 de ani, dar si prognozele pentru urmatorii 10 ani, puteti citi in Editia speciala a Revistei PRIMM - Asigurari & Pensii din decembrie 2019. Click aici pentru download!

2.183 accesari