1asig.ro
1asig.ro

Sprijin acordat fermierilor pentru refacerea potentialului de productie agricola

5 min. / 1.540 cuvinte
Fenomenele meteorologice nefavoabile din ultima perioada au produs efecte negative la nivelul a peste 28 de judete din tara, provocand daune semnificative atat asupra imobilelor si autovehiculelor, cat si a culturilor agricole. Astfel, fermierii vor putea beneficia de sprijin pentru refacerea potentialului de productie agricola din partea statului.

PROMO


Potrivit Ministerului Agriculturii, prin intermediul Masurii 5 - refacerea potentialului de productie agricola afectat de dezastre naturale si de evenimente catastrofale si instituirea unor masuri de prevenire corespunzatoare, respectiv a sub-masurii 5.1 - sprijin pentru investitiile in masuri preventive destinate sa reduca efectele dezastrelor naturale, ale fenomenelor climatice nefavorabile si ale evenimentelor catastrofale probabile, fermierii au putut accesa, in perioada 01 aprilie - 30 iunie 2019, o sesiune de primire proiecte destinata investitiilor pentru prevenirea si combaterea Pestei Porcine Africane (PPA) in Romania.

Conform documentului, au fost depuse 174 proiecte (105 proiecte aferente solicitantilor publici si 69 proiecte aferente solicitantilor privati), la nivel national, in valoare de 15.739.108 euro, dintr-un total disponibil de 14.775.003 euro pentru selectia proiectelor. In prezent, cele 174 proiecte depuse la nivel national se afla in analiza la nivelul AFIR.

Beneficiarii eligibili in cadrul acestor sesiuni au fost fermieri, cooperative, grupuri de producatori, constituite in baza legislatiei nationale in vigoare care deservesc interesele membrilor, cat si entitati publice cu atributii in domeniul sanitar-veterinar, autoritati publice care au in administrare punctele de trecere a frontierei, drumurile publice si administratori/gestionari publici ai fondurilor cinegetice.

Prin sub-masura 5.1 sunt finantate proiectele a caror valoare maxima eligibila va fi de la 20.000 euro pana la 250.000 euro, in functie de tipul operatiunii si de sub-masura accesata. Sprijinul acordat prin acesta sub-masura contribuie la cresterea capacitatii operationale de prevenire a aparitiei epidemiilor si combaterea acestora, inclusiv prin diminuarea timpului de reactie din partea autoritatilor sau reducerea efectelor dezastrelor naturale, a evenimentelor adverse si catastrofale asupra potentialului de productie agricola.

Pentru a fi eligibile la finantare in cadrul acestei sesiuni, operatiunile/actiunile trebuie sa vizeze: Investitii in instalatii de dezinfectare si dezinsectie; Investitii in cresterea capacitatii operationale pentru reducerea timpilor de diagnostic prin dotarea laboratoarelor si achizitia de mijloace de transport a probelor; Achizitionarea de camere frigorifice pentru depozitarea temporara a animalelor salbatice ucise pana la primirea rezultatelor probelor prelevate; Investitii in instalatii, echipamente si infrastructura sanitara si garduri de protectie, inclusiv repelenti, in cadrul fermelor, pentru asigurarea biosecuritatii.

Doar 20% din culturile agricole sunt asigurate


Romania este una dintre cele mai importante tari din Europa in ceea ce priveste agricultura. Avem o suprafata de 13,3 milioane de hectare din care 8,3 milioane de hectare de teren arabil. Conform MADR, doar aproximativ 1,8 - 2 milioane de hectare sunt asigurate, respectiv circa 21% din suprafata cultivata, potrivit informatiilor prezentate de Iulia NICOLA, Specialist Asigurari Generale (non-auto), UNSAR.

Aproape 100 de fermieri romani si-au depus deja cererile de obtinere a subventiei pentru asigurarile agricole, in baza submasurii 17.1 - "Prime de asigurare a culturilor, a animalelor si a plantelor" din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala.

Sprijinul public nerambursabil acordat in cadrul Submasurii 17.1. este de:
  • 70% din valoarea primei de asigurare eligibile si platita efectiv de catre fermier, in cazul fermelor mici cu dimensiunea economica pana la 11.999 SO; sau
  • 55% din valoarea primei de asigurare eligibile si platita efectiv de catre fermier, in cazul fermelor cu dimensiunea economica mai mare sau egala cu 12.000 SO.
Submasura 17.1 a fost lansata incepand cu luna aprilie a acestui an, avand ca scop incurajarea fermierilor de a participa la scheme de asigurare private in vederea gestionarii corespunzatoare a riscurilor care le pot afecta productia agricola.

516 accesari
Sondaj

Cat de des te enervezi atunci cand esti la volan?

- Aproape de fiecare data cand circul cu masina
- Din cand in cand, in functie de conditiile de trafic
- Destul de rar
- Nu ma enervez niciodata cand conduc


PROMO