1asig.ro
1asig.ro

Sondaj: Peste 80% dintre angajatii chestionati isi vor petrece concediul in tara

5 min. / 1.540 cuvinte
Doar 4 din 10 angajati romani au planuri de concediu pentru acest an, iar peste 80% dintre acestia isi vor petrece vacanta in tara, ingrijorati de pandemie, arata un sondaj efectuat de o platforma de recrutare.

PROMO


"Aproape trei sferturi (75%) dintre angajatii romani nu si-au luat anul acesta concediu de odihna, dar 42% dintre ei planuiesc totusi sa faca o cerere in acest sens in perioada urmatoare", rezulta din datele sondajului BestJobs.

Ingrijorati mai ales ca lumea s-a relaxat prea mult si nu mai respecta regulile de igiena si distantare sociala (42%), dar si ca vine un nou val de epidemie si, implicit, noi restrictii care le-ar putea da peste cap planurile de vacanta (23%), peste 80% dintre ei raman in tara si au in plan sa isi petreaca zilele libere la mare sau la munte (57,4%) ori chiar acasa (24,8%).

Dintre cei care planuiesc sa plece anul acesta in vacanta, 34,2% se asteapta sa cheltuiasca acelasi buget planificat initial, inainte de izbucnirea pandemiei, iar putin peste 16% spun ca vor reduce bugetul cu pana la 30% fata de anul trecut avand in vedere incertitudinile actuale.

Cand vine vorba de cazare, 50% dintre respondentii la sondajul BestJobs prefera hotelul sau pensiunea, si doar 12% iau in calcul posibilitatea de a-si petrece concediul intr-un apartament inchiriat in regim hotelier, cu rulota sau chiar cu cortul, pentru a elimina orice risc in ceea ce priveste distantarea sociala.

"Cand se vor intoarce din concediu, 29% dintre angajatii chestionati spun ca revin direct la birou, fara vreo masura de preventie pentru siguranta colegilor lor, alti 28% declara ca vor lucra remote pana la sfarsitul anului, in timp ce 21% vor lucra de acasa 14 zile, pentru a-i proteja pe ceilalti in cazul in care au fost expusi la coronavirus. 18% au insa de gand chiar sa-si faca analize si testul Covid-19", conform sondajului.

In ceea ce priveste calatoriile in interes de serviciu, 88% dintre angajatii intervievati spun ca nu pleaca nicaieri anul acesta si doar 10% au programate deplasari de afaceri in tara, iar alti mai putin de 3% in strainatate. Majoritatea (74%) nu au fost informati despre politica firmei pentru care lucreaza privind calatoriile de afaceri din perioada urmatoare, in timp ce altii spun ca angajatorul a optat sa anuleze orice deplasare de serviciu anul acesta (12%), permite calatorii doar in tara si doar managementului (15%) sau impune izolare dupa intoarcere pentru o perioada de 14 zile si testare COVID-19 (5%).

"Criza sanitara le-a adus multor angajati romani, pe langa temeri din cauza bolii, si o scadere brusca a veniturilor. Doar 36% dintre participantii la sondaj au reusit sa-si pastreze intact bugetul familial, in timp ce 25% au declarat ca in lunile de restrictii veniturile familiei au scazut cu pana la 25%, iar 24,5% sustin ca scaderile depasesc chiar si 50%", mai arata sondajul.

Sondajul BestJobs a fost efectuat in perioada 15-25 iunie 2020, pe un esantion de 804 utilizatori de internet din Romania.

368 accesari