1asig.ro
1asig.ro

Sondaj AmCham Romania: Cele mai multe companii preconizeaza in acest an investitii mici, de pana la 1 milion EUR

AmCham Romania a prezentat rezultatele unei noi editii a sondajului privind calitatea climatului investitional in Romania. Raspunsurile la intrebarile ce au vizat in mod special nivelul de apreciere a avantajelor competitive ale Romaniei, a principalelor conditii de piata si a masurilor cu impact in economie din ultimul an intaresc semnalul de alarma cu privire la sustenabilitatea cresterii economice in lipsa investitiilor publice, indeosebi in proiecte de infrastructura de transport.

Desi majoritatea companiilor respondente confima mentinerea si in 2019 a tendintei de crestere a veniturilor, a investitiilor si a numarului de angajati, acestea exprima totodata ingrijorarea cu privire la acele aspecte care afecteaza climatul investitional. Cele mai apreciate conditii de piata care au contribuit la performanta raportata de companii sunt calitatea infrastructurii digitale (52%), a capitalului uman (50%), si nivelul de impozitare a companiilor. La polul opus, sunt considerate precare calitatea infrastructurii de transport, ce se regaseste intr-un covarsitor procent de 94% din raspunsuri, urmata de lipsa politicilor si programelor de investitii publice, cu 66% si stabilitatea macroeconomica, cu 59%.

In acest context, principalele trei masuri pe care respondentii le vad necesare pentru imbunatatirea semnificativa a cadrului investitional si a competitivitatii economice a Romaniei sunt revizuirea calitatii cheltuielor publice si canalizarea lor catre investitii (64%), cresterea absorbtiei fondurilor Europene (55%) si investitiile in infrastructura (51%).

"Este evident din aceste raspunsuri ca sursa de ingrijorare pentru mediul de afaceri se afla in zona politicilor publice care s-au orientat preponderent catre stimularea consumului, prin majorarea cheltuielilor curente ale statului, si au lasat in planul al doilea investitiile desi calitatea infrastructurii fizice este precara. Lipsa de investitii publice actioneaza ca o frana pentru cresterea sanatoasa a economiei si, mai mult, creeaza vulnerabilitati din cauza deficitelor si a datoriei publice in crestere care restrang tot mai mult posibilitatile de finantare a investitiilor si genereaza riscuri in cazul unei recesiuni economice" a declarant Ionut SIMION, Presedintele Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham Romania).

In topul celor mai apreciate avantaje, in mod surprinzator nu se afla cresterea economica, 87% dintre companiile participante la sondaj apreciind mai mult potentialul de crestere, 78% calitatea Romaniei de membru EU si 53% calitatea capitalului uman, ceea ce demonstreaza ca UE este considerata principala ancora de stabilitate intr-un climat local perceput ca advers din perspectiva politicilor publice. In acelasi timp, observam ca deocamdata capitalul uman este un punct forte pentru Romania, dificil de mentinut insa in mixul de avantaje competitive in lipsa unor masuri urgente de a adresa riscurile demografice si de redresare a sistemului educational.

In ansamblu, raspunsurile celor 120 de companii membre AmCham Romania participante la sondaj, companii mari si mici din toate domeniile de activitate, reprezentative pentru asociatie, denota prudenta, cel mai clar reflectata in deciziile de extindere a investitiilor in Romania pentru anul 2019. Astfel, cele mai multe companii preconizeaza in acest an investitii mici, de pana la 1 milion EUR, deciziile de investitii fiind puternic conditionate de stabilitatea politica, de investitiile in infrastructura si de cresterea performantei administratiei publice.

AmCham Romania va continua sa aduca in atentia decidentilor prioritatile si recomandarile comunitatii de afaceri pe care o reprezinta in scopul imbunatatirii climatului investitional si a politicilor publice cu impact in economie.

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) este de 25 de ani intre cele mai reprezentative asociatii ale comunitatii de afaceri din Romania, fiind recunoscuta drept un promotor al dialogului public-privat pe teme ce privesc mediul de afaceri, politicile publice cu impact asupra economiei, competitivitatea Romaniei sau dinamica relatiilor comerciale intre SUA si Romania.

In prezent, cele peste 430 de companii americane, multinationale si romanesti membre ale comunitatii AmCham Romania, fac posibila implicarea AmCham in promovarea prioritatilor economice pentru multe domenii de activitate, prin grupuri de lucru specializate, precum: Piete de Capital si Servicii Financiare, Guvernanta Corporatista, Concurenta si Ajutor de Stat, Energie, Fiscalitate, Fonduri Europene, Achizitii Publice si Partneriat Public-Privat, Economie Digitala, Future of Work, Mediu, Real-Estate si Turism.