1asig.ro
1asig.ro

Sondaj 1asig.ro: Robotii, o amenintare pentru angajatii din asigurari?

5 min. / 1.540 cuvinte
Software-urile din ce in ce mai performante, care permit automatizarea diverselor activitati din cadrul unei companii, isi fac loc si la nivelul pietei de asigurari din Romania.

PROMO


Astfel, ASIROM VIG a anuntat recent ca apeleaza la forta de munca digitala si a "angajat" roboti, care sunt de 3 ori mai rapizi decat operatorul uman. ASIROM VIG Robot este un lucrator virtual care lucreaza 24/7 si este mult mai rapid decat o persoana. Robotul a fost deja instalat in Departamentul Daune Sanatate si urmeaza sa fie instalat in Departamentul Daune Auto.

De asemenea, la finalul anului trecut, LEADER TEAM Broker part of Londongate Group a implementat un proiect pilot bazat pe roboti care sa preia task-urile repetitive si sa elimine erorile de introducere a datelor. Acesta si-a dovedit eficienta, conform reprezentantilor companiei, si urmeaza sa fie extins la nivelul intregii companii.

In acest context, reapar discutii cu privire la impactul pe care l-ar putea avea robotii in ceea ce priveste locurile de munca din domeniul asigurarilor, existand temeri cu privire la ocuparea acestora in detrimentul oamenilor.

Conform unui sondaj saptamanal realizat de 1asig.ro, locurile de munca din industria de profil ar putea fi puse in pericol de software-urile automate. Astfel, peste 64% dintre participantii la sondaj sunt de acord cu ideea ca "robotii sunt o amenintare pentru angajatii din asigurari" - 36,5% considera ca acest lucru se va intampla in viitorul apropiat, in timp ce 27,9% percep aceasta amenintare in viitorul indepartat.Studiu Accenture: Inteligenta Artificiala - AI ar putea creste numarul de angajati din asigurari

Perspectivele in ceea ce priveste impactul robotizarii, in industria de profil si nu numai, raman impartite. De exemplu, conform unei cercetari realizate de Accenture, "Insurance Future Workforce" publicata in aprilie 2018, Inteligenta Artificiala ar putea ajuta asiguratorii sa isi creasca numarul angajatilor si veniturile.

Studiul, la care au participat 1.200 de CEO si executivi de top care lucreaza cu Inteligenta Artificiala, precum si 14.000 de angajati din patru generatii diferite, reprezentand toate categoriile, arata ca acele companii de asigurare care investesc in AI si colaborarea om-masina ar putea, in urmatorii cinci ani, sa isi creasca veniturile cu 17% si numarul angajatilor cu 7%.

Mai mult, doua treimi din respondenti sunt de parere ca AI va crea oportunitati la locul lor de munca - de exemplu, subscriitorii vor folosi AI pentru a automatiza datele privind expunerea la riscuri, iar inspectorii de dauna vor folosi astfel de software-uri pentru a rezolva mai repede dosarele.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Vor fi job-urile profesionistilor din asigurari preluate de chatbots?
Cum va schimba automatizarea piata muncii din Romania
Drone, roboti si algoritmi: Digitalizarea procesului de management al daunelor
Inteligenta Artificiala: Tendinte in 2018

2.183 accesari