1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Si daca...nu este chiar asa rau ...

Si daca...nu este chiar asa rau cum credem? - Ganduri legate de Luna Asigurarilor de Locuinte - care vine! -

Stiti momentele acelea in care te opresti opresti brusc si un gand care iti domina mintea se schimba brusc printr-un "si daca nu este chiar asa?". Sigur le aveti din cand in cand. Ne invatam sa ne formam patternuri de gandire pe diverse subiecte din viata noastra si greu le mai scoatem de acolo. Avem:

 • sertarul cu lucruri care merg bine si ne place sa vorbim despre ele,
 • sertarul cu lucruri care nu merg bine si ne-am invatat sa spunem asta fara sa il mai deschidem din cand in cand sa vedem cum mai stau treburile pe acolo,
 • sertarul cu lucruri care trebuie rezolvate si ne-am invatat sa oftam numai cand ne gandim la el, fara sa ne luam inima in dinti sa verificam si poate sa descoperim ca nu este asa plin cum credeam
  Si tot asa sertare si sertarase....


  Eu la al doilea vreau sa ma refer astazi - cel cu lucruri despre care ne-am invatat sa ne vaitam - si va spun ca este gandul meu legat de Luna Asigurarilor de Locuinta, pe care tocmai o pregatim. Analizam impreuna cu colegii mei care lucreaza la campanie prezentarea pentru editia din acest an si ne gandeam la formele in care vom transmite mesajele. 
  Daca nu ati aflat inca, titlul sub care se desfasoara anul acesta zice cam asa..."Crezi ca nu ti se poate intampla si tie? Ia mai gandeste-te putin!". 
  De ani de zile ne batem cu aceleasi lucruri, ma gandeam....:
 • un nivel de acoperire prin asigurare mult sub ceea ce ar fi necesar in Romania, tara atat de expusa la riscurile catastrofale si nu numai
 • un sistem de asigurare obligatorie a locuintelor pe care ar trebui sa ne bucuram ca il avem, dar degeaba il avem daca nu il folosim si nu il promovam
 • mentalitatea cu indarjirea de stanca a romanului care nu vrea sa se gandeasca la riscuri si care, daca isi asigura locuinta cu polita obligatorie considera ca are tot ce ii trebuie

Si gandurile se involbureaza si se aduna, si se rostogolesc si ...ajung sa imi spun ca facem campania asta din 2013. Stim ca e nevoie de ea, stim ca dureaza pana se vad efectele, dar totusi...2013! Stiti momentele acelea in care te uiti la munca ta si te intrebi pentru ce te zbati si unde te duci si iti cauti energia sa mergi mai departe cu ea? Atunci e momentul sa te asezi pe canapeaua de catifea a mintii tale si sa te aduni putin. Si cand am facut eu asta, cel putin la un nivel subiectiv, lucrurile au inceput sa se contureze in alta lumina.

Nu ma intelegeti gresit, sigur ca suntem la numai 20% grad de asigurare si, asa cum zice PAID Romania de vreo 2 ani, "20% nu este suficient". Chiar nu este suficient si este nevoie de multe demersuri sustinute pana cand va fi mai bine si apoi suficient de bine.

Si cu toate acestea, daca ma gandesc mai bine, imi dau seama ca...

Asigurarea de locuinta este o normalitate pentru multi

In jurul meu se vorbeste altfel despre asigurarile de locuinta in ultimii ani. Nu mai sunt ceva "exceptional", ci un element normal in viata celor mai multi oameni pe care ii cunosc. De fapt, daca ma gandesc acum bine, nu stiu sa numesc rapid pe cineva de care sa fiu sigura ca nu are asigurare de locuinta, dar invers, stiu o groaza care au.

Asigurarile de locuinta sunt o normalitate si pentru tinerii care doar si-au luat o locuinta cu credit, si pentru pensionarii care vor sa aiba grija de bunurile lor pentru a se bucura de o batranete linistita. De generatiile de familisti care au liste cu tot ce au de platit lunar, nici nu mai spun. Pentru multi dintre ei asigurarea de locuinta este la fel de "naturala" in universul lor fiscal cum este si factura la curent.

Asigurarile de locuinta sunt folosite

Am exemple din ce in ce mai multe de prieteni care au apelat la polita de asigurare de locuinta pentru diverse daune minore. Pana acum cativa ani, daca erau inundati de vecini sau inundau ei pe cineva, nici nu se gandeau la asigurare, motivul fiind ca oricum nu aveau incredere ca i-ar ajuta cu ceva.

Se cauta asigurari de locuinta complexe

Am o prietena care m-a intrebat daca stiu la ce companie gaseste si ea o polita de asigurare de locuinta care include si asistenta de urgenta la domiciliu, ca ar vrea si ea sa stie ca are la cine apela daca se sparge o teava sau ramane usa blocata - ceea ce i se intamplase recent. Deci stia ca poate avea asta intr-o polita de asigurare de locuinta!

Intelegem tot mai bine ce inseamna o asigurare de locuinta

Alte cunostinte - parinti - au facut o gluma referitoare la faptul ca au un copil care face multe nazbatii si bine ca au asigurare de raspundere in polita de asigurare de locuinta. Nu stiau ce limita de despagubire au (am incerca eu sa lungesc gluma), dar faptul ca au mentionat aceasta componenta a asigurarii de locuinta a fost ceva la care nu ma asteptam.

Putem aprecia ce avem

Am fost recent la Skopje si ghidul ne-a povestit cum in 1963 au pierdut 70% din oras in urma unui cutremur. Amintirile lor legate de 1963 sunt ca ale noastre legate de 1977. Diferenta este ca noi chiar avem un sistem de asigurare obligatorie a locuintei care ne poate proteja minimal in cazul in care dezastrul s-ar repeta. Ei nu... Si fie ca suntem constienti de asta sau nu, sistemul exista si nu dispare si va merge mai departe si va trebui - mai devreme sau mai tarziu - sa il incorporam cu totii in ceea ce inseamna grija fata de locuinta noastra.

Daca v-ati pierdut cu mine in propriile mele ganduri, sintetizez: e de bine. Nu asa de bine cum speram si ne-am dorit, dar nu e rau. Nu e asa rau cum ne tot gandim din reflex. Sunt semne de mai bine si sigur se vor reflecta si in cifre. Cat? Cand? Este greu de spus. Dar se va intampla. De-asta suntem aici si de-asta fluturam stindardul promovarii asigurarilor de locuinta "since 2013".