1asig.ro

Sfaturi de sarbatori pentru soferi si pietoni, in cadrul campaniei "Iarna, la volan"

5 min. / 1.540 cuvinte
Sarbatorile de iarna, fie ca este vorba de Craciun, Revelion sau zilele onomastice specifice acestei perioade, reprezinta o perioada plina de provocari, atat pentru soferi, cat si pentru pietoni. Astfel, in cadrul editiei a III-a a campaniei "Iarna, la volan", desfasurata de GENERALI Romania alaturi de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor, au fost lansate mai multe sfaturi de siguranta dedicate celor doua categorii de participanti la trafic.

PROMO


Asadar, de sarbatori, fii un sofer treaz si condu in siguranta:
  1. Curata bine masina atunci cand pleci la drum. Nu te limita la parbriz si luneta, curata de zapada (sau stropi de apa/ praf/ mizerie) geamurile laterale, oglinzile, farurile, stopurile. Daca ai zapada pe masina, inlatur-o inclusiv de pe capota, portbagaj si plafon.
  2. Pastreaza-ti calmul in trafic. In conditii meteo nefavorabile, dar si in preajma sarbatorilor de iarna, traficul devine aglomerat si obositor. Circula cu atentie si calm si respecta toti participantii din trafic. Un comportament agresiv creste riscul de a fi implicat intr-un accident rutier.
  3. Ia-ti un timp "de siguranta". Din cauza traficului aglomerat, s-ar putea sa apara intarzieri pe drum. Planifica-ti eficient traseul, pleaca mai devreme ca sa nu te grabesti sa ajungi la destinatie si intoarce-te in siguranta cu toate cadourile pentru cei dragi.
  4. Adapteaza-ti stilul de condus la conditiile de drum. Ia in calcul sa reduci viteza si sa lasi un spatiu mai mare fata de masina din fata daca circuli pe carosabil umed sau acoperit de zapada sau gheata. Evita manevrele bruste.
  5. Daca pleci la drum lung, fii pregatit. Ia in masina cateva lucruri pentru cazuri de urgenta: lopata si nisip/ sare, o patura, o lanterna etc.
  6. Nu te urca la volan dupa ce ai baut alcool. Sarbatorile de iarna sunt un prilej de bucurie si de a petrece timp alaturi de familie si prieteni. Lasa masina acasa ca sa nu ai nicio grija. Daca ai consumat alcool, nu te urca la volan. Un taxi, un Uber sau transportul in comun te duc in siguranta acasa.
Ca pieton, fii in siguranta si ai grija de casa ta de sarbatori:
  1. Cand pleci de acasa, asigura-te ca ai incuiat usa.
  2. Ca pieton, fii vizibil: poarta haine colorate si incaltaminte potrivita.3. Nu cara cu tine bagaje grele sau voluminoase, care te pot destabiliza, mai ales cand afara exista pericolul de a aluneca din cauza poleiului sau a ninsorii.4. Nu lasa caciula/ fularul/ gluga/ umbrela sa iti reduca vizibilitatea: asigura-te inainte de a traversa!5. Nu permite necunoscutilor sa intre in casa ta, indiferent de pretext - mai ales ca, in perioada sarbatorilor, multe persoane pot solicita accesul in locuinta ta sub diverse pretexte.6. Nu lasa lumanarile aprinse nesupravegheate.
7. Asaza bradul de Craciun cat mai departe de sursele de caldura.

8. Nu folosi instalatii luminoase improvizate si nu aprinde lumanari in bradul de Craciun.

Despre campanie

GENERALI Romania deruleaza, alaturi de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor, pe intreaga perioada a lunii decembrie, a treia editie a campaniei nationale de preventie si siguranta rutiera "Iarna, la volan!". In acest an, alaturi de sfaturile dedicate soferilor, campania se extinde, incluzand si recomandari de siguranta dedicate pietonilor, in special in sezonul rece.

Demersul are ca obiective cresterea nivelului de constientizare a soferilor romani cu privire la riscurile pe care le implica sofatul pe timp de iarna si masurile ce pot fi luate pentru a le reduce, dar si de a atrage atentia pietonilor asupra necesitatii de a traversa corect. Indirect, efortul concentrat de comunicare ar urma sa conduca, de asemenea, la o reducere a numarului de accidente inregistrate pe timp de iarna.

"Iarna, la volan" face parte din demersul mai amplu "FII TREAZ LA VOLAN!" - un proiect ce are rolul de a atrage atentia soferilor din Romania asupra masurilor de preventie pe care trebuie sa le ia pentru a ramane in siguranta la volan. Mai multe detalii sunt disponibile pe treazlavolan.ro/iarna si pe Facebook/treazlavolan.

1.129 accesari
Sondaj

Ce tipuri de asigurari anticipati ca vor creste cel mai mult in 2020?

- RCA
- Casco
- Locuinte
- Viata
- Sanatate
- Raspunderi civile
- Altele (mentionati in comentarii)


PROMO