1asig.ro
1asig.ro

Septembrie 2020, cea mai calduroasa luna septembrie din istoria masuratorilor meteo

5 min. / 1.540 cuvinte
Anul 2020 a adus cea mai calduroasa luna septembrie din istoria masuratorilor meteorologice, depasind cu usurinta recordul anterior. Astfel, cercetatorii din cadrul C3S (the European Copernicus Climate Change Services) au anuntat ca septembrie 2020 a fost, la nivel global, in medie, cu 0,05 grade Celsius mai calduroasa decat septembrie 2019 si cu 0,08 grade Celsius comparativ cu septembrie 2016.

PROMO


Potrivit C3S, 2016 si 2019 detineau recordul pentru cea mai calduroasa si, respectiv, a doua cea mai calduroasa luna septembrie de la inceputul masuratorilor meteorologice (1979).

De la incendiile de vegetatie de pe Coasta de Vest si pana la un sezon agresiv al uraganelor din Atlantic, luna septembrie a fost marcata de o serie de evenimente meteorologice neobisnuite, inclusiv temperaturi extrem de ridicate inregistrate in nordul Siberiei, Orientul Mijlociu, Australia si regiuni din America de Sud. Temperaturile din septembrie 2020 au atins un nivel record si pentru Europa, mai arata sursa citata, unde temperatura medie a fost cu aproximativ 0,2 grade Celsius mai ridicata decat cea din septembrie 2018.

Cel mai recent record de temperatura medie la nivel global, inregistrat in septembrie 2020, inseamna ca fiecare luna a anului 2020 (ianuarie - septembrie) s-a clasat in Top 4 cele mai calde luni pentru perioada respectiva de la inceputul masuratorilor meteorologice. Aceasta tendinta mai sugereaza ca, in momentul de fata, 2020 imparte acelasi drum cu 2016 in cursa pentru cel mai calduros an inregistrat vreodata din 1979 si pana in prezent.

Daca anul 2020 va depasi sau nu recordul inregistrat de 2016 depinde si de impactul pe care il vor avea evenimentele climatice din urmatoarele 3 luni. Unii meteorologi au declarat deja, arata C3S, ca exista o mare probabilitate ca 2020 sa doboare recordul stabilit de 2016 si, astfel, sa devina cel mai calduros an din istorie. Sau, intr-un alt scenariu, sa fie al doilea cel mai calduros an din istoria masuratorilor meteo.

Mai mult decat atat, datele C3S (the European Copernicus Climate Change Services) arata ca stratul de gheata marina din zona arctica a atins, in septembrie 2020, al doilea cel mai scazut nivel. In orice an dat, luna septembrie lasa in urma cel mai scazut nivel de gheata marina, pe fondul faptului ca regiunea arctica se confrunta cu caldura din lunile de vara.

Este clar ca activitatea umana, sub forma emisiilor de gaze cu efect de sera, sta la baza acestei tendinte. Temperatura medie globala a Pamantului este deja cu peste 1 grad Celsius mai mare decat in perioada pre-industriala. Acordul de la Paris mentioneaza ca temperatura Pamantului trebuie mentinuta mult sub o crestere de 2 grade Celsius, iar omenirea ar trebui sa depuna eforturi pentru a limita aceasta crestere la 1,5 grade Celsius.

650 accesari