1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Sectorul financiar este cel mai ingrijorat cu privire la riscurile de securitate cibernetica

Organizatiile din sectorul financiar sunt cele mai ingrijorate cu privire la incidentele de securitate cyber si au experimentat schimbari severe in prioritatile lor de securitate informatica, arata Ciso Mag, care citeaza un studiu realizat de Netwrix. "2020 Netwrix Cyber Threats Report" evidentiaza, printre altele, modul in care pandemia si initiativele de work-from-home au schimbat peisajul amenintarilor la adresa securitatii.

Studiul noteaza ca exploatarea VPN a crescut, subliniind ca 94% dintre respondenti au considerat acest lucru drept un risc maxim de securitate. De asemenea, acelasi studiu arata ca incidentele de securitate cu care s-au confruntat lanturile de aprovizionare au crescut de la 50%, la 97%. Erorile umane au fost de cele mai multe ori cauza care a stat la baza acestor incidente. Iar asta, intrucat 48% dintre respondenti au declarat ca, in primele luni ale pandemiei, utilizatorii au fost victime ale atacurilor de tip phishing, 31% s-au confruntat cu o partajare necorespunzatoare a datelor, iar 28% au suferit incidente cauzate de erori de admin.

Alte concluzii ale studiului "2020 Netwrix Cyber Threats Report":
  • Aproximativ 30% dintre organizatiile financiare considera ca sunt expuse unui risc mai mare de securitate cibernetica decat erau inainte de pandemia COVID-19. 64% sunt ingrijorate atat de atacurile cibernetice mai frecvente, cat si de lacunele de securitate generate de munca de la distanta.
  • De la inceputul pandemiei, 14% dintre respondenti au raportat un incident la adresa lantului de aprovizionare. Desi un astfel de incident e perceput, in prezent, ca un risc critic de aproape toate organizatiile financiare, companiile care s-au confruntat cu astfel de incidente au fost extrem de lente in detectarea unor astfel de amenintari: 76% dintre ele au avut nevoie de zile, saptamani sau luni pentru a detecta un astfel de incident.
  • Partajarea nesigura a datelor a presupus cel mai mult timp pentru a fi detectata: 51% dintre companii au avut nevoie de zile pentru a raporta incidentul, 19% au avut nevoie de saptamani, iar 11% au depistat astfel de incidente doar dupa cateva luni.
"In sectorul financiar, ingrijorarea cu privire la accesul rau intentionat la informatii sensibile a crescut in primele luni ale pandemiei mai mult decat in orice alta verticala. Cu toate acestea, cele mai multe incidente cu care s-au confruntat organizatiile financiare in perioada respectiva au fost, de fapt, cauzate de elementul uman. Pentru a minimiza pierderea de date, atat rau intentionata, cat si accidentala, aceasta industrie ar trebui sa ia in considerare sfaturile expertilor in securitate cibernetica, ce recomanda, printre altele, training-ul utilizatorilor, solutii flexibile ce pot identifica si proteja proactiv datele sensibile, precum si identificarea atacurilor inainte ca acestea sa se transforme in brese de securitate", explica Ilia SOTNIKOV - VP of Product Management, Netwrix.

Studiul "2020 Netwrix Cyber Threats Report" este disponibil AICI.