1asig.ro
1asig.ro

Scurta istorie a portului popular traditional romanesc

5 min. / 1.540 cuvinte
Costumul popular este, poate, una dintre cele mai importante marturii ale culturii unui popor. In ceea ce priveste Romania, de-a lungul deceniilor de evolutie a portului traditional, progresele s-au evidentiat mai putin in modificari semnificative ale croielilor, cat mai ales intr-o continua infrumusetare a pieselor de baza.

PROMO


Astfel, de-a lungul timpului, elementele principale distinctive ale costumului popular romanesc au ramas camasa (piesa de baza), purtata atat de barbati, cat si de femei, respectiv itarii (specifici costumului barbatesc) si fota sau catrinta (prezente in protul traditional al femeilor). Alte piese vestimentare romanesti includ, de asemenea, sarica, dar si pieptarul, confectionat din piele de animal, sau caciula influentata de daci - toate acestea fiind specifice sezonului rece.

Desi elementele principale ale portului popular romanesc nu s-au schimbat foarte mult din punctul de vedere al croielii, in schimb atunci cand vine vorba de ornamentatie, modelele s-au diversificat de-a lungul timpului, existand in prezent stiluri diferite pentru toate regiunile din tara noastra.

Cea mai veche marturie iconografica a portului popular traditional romanesc este reprezentata de figurine ceramice din zona Craiovei, datand din neolitic si despre care cercetatorii considera ca reproduc decorul costumului popular. De asemenea, numeroasele dovezi arheologice, datate din epoca bronzului, atesta podoabe precum salbele purtate la gat, dar si cusaturile de pe haine, statuetele avand desenate croiala pieselor vestimentare precum camasa, catrinta sau opregul cu ciucuri lungi.

In acceptiunea specialistilor, costumul popular traditional romanesc a trecut prin diferite etape de-a lungul istoriei. Astfel, initial s-a diferentiat de cel al popoarelor vecine, creandu-se, de asemenea, si stiluri si motive pentru diferitele zone ale tarii, dar si cromatici si modele pentru categorii de varsta, categorii sociale etc. In a doua etapa, care a avut loc in plina dezvoltare economica si industriala, materialele industriale au inlocuit textilele casnice. Totodata, au aparut piese cu influenta oraseneasca: de exemplu, marama alba a fost inlocuita de naframa.

In a treia etapa, portul popular a inceput sa fie inlocuit treptat de hainele "orasenesti" si sa nu mai fie purtat in mod regulat, la treburile casnice. Astazi, portul popular se foloseste pentru valorificarea traditiilor artistice, dar si la evenimente sau sarbatori locale din regiunile unde se pastreaza datini si obiceiuri stravechi.

Cu toate acestea, in prezent exista un ijnteres din ce in ce mai mare pentru sustinerea si promovarea identitatii nationale romanesti, vizibila nu numai prin "restaurarea" unor sarbatori precum Dragobetele, ci si prin interesul pentru vechile elemente si motive ale portului traditional romanesc. Astfel, iia romaneasca a reintrat in tendintele modei, iar din ce in ce mai multi desgineri romani lanseaza haine cu modele traditionale romanesti.

Va asteptam la Concursul "Parada Costumelor Populare" din cadrul GPPA 2016!

In acest an, Gala Premiilor Pietei Asigurarilor promoveaza identitatea nationala si valorile culturale romanesti, transformandu-se intr-o seara dedicata traditiilor si portului popular. Astfel, editia a XVI-a a celui mai asteptat eveniment de profil al anului aduce, in premiera, Concursul "Parada Costumelor Populare Romanesti"!

In cadrul acestuia, fiecare companie de asigurari sau de brokeraj in asigurari care participa la Gala Premiilor Pietei Asigurarilor poate inscrie in concurs o echipa formata din 1-5 persoane.

Fiecare membru al echipei va purta costumul popular din regiunea pe care doreste sa o reprezinte, autenticitatea si valoarea acestuia urmand a fi evaluate de un juriu format din etnografi specializati in cultura traditionala romaneasca. Mai multe detalii despre regulamentul de inscriere si termenul limita sunt disponibile in regulamentul concursului!

Surse:

9.358 accesari