1asig.ro

Schimbarile climatice sunt o realitate, dar gradul de penetrare al asigurarilor ramane scazut pe acest segment

5 min. / 1.540 cuvinte
Chiar daca valoarea pierderilor cauzate de dezastrele naturale a fost in scadere in acest an comparativ cu cel precedent, cifrele prezentate de companiile din domeniu atrag atentia asupra gradului mic de penetrare a asigurarilor in unele zone afectate, dar si asupra nevoii urgente de imbunatatire a masurilor impotriva catastrofelor.

PROMO


Estimarile facute de trei mari companii - Munich Re, Swiss Re si AON - sunt diferite, dar toate remarca faptul ca daunele asigurate reprezinta sub 40% din totalul pierderilor economice la nivel global.

370 de evenimente generatoare de pierderi

Conform Munich Re, in prima jumatate a anului 2019, s-au inregistrat 370 de fenomene meteo care au provocat pierderi economice in valoare totala de 42 de miliarde de dolari - cifra mai mica decat media pe ultimii 30 de ani (69 de miliarde de dolari). Iar totalul pierderilor asigurate rezultate in urma catastrofelor naturale a fost de 15 miliarde de dolari - cifra mai mica decat media ultimilor 30 de ani (18 miliarde de dolari).



Analistii arata, in raportul Munich Re NatCatSERVICE, ca pierderilor asigurate - aproximativ 36% din totalul pierderilor economice -, este relativ mic prin prisma faptului ca, in multe din tarile afectate de dezastre naturale, rata de penetrare prin asigurare este extrem de scazuta. Astfel, 3 din 5 cele mai costisitoare dezastre din 2019 au afectat tari emergente si in curs de dezvoltare, incluzand inundatiile de proportii din Iran si furtunile si inundatiile din India si Bangladesh. De asemenea, Mozambic - una dintre cele mai sarace tari din lume - a fost afectata din plin de dezastre naturale.

"Privind la prima jumatate a anului 2019, putem spune ca dezastrele din tarile sarace sunt ingrijoratoare, deoarece victimele nu au acoperire prin asigurare. Ciclonul Idai, care a lovit Mozambic, a fost, in termeni relativi, mai grav pentru Mozambic decat a fost, in 2011, cutremurul Tohoku - cel mai costisitor dezastru natural din istorie -, pentru Japonoia. Aproape nimic nu a fost asigurat, foarte putini dintre oamenii care au fost afectati putand obtine asistenta financiara prompta pentru pierderea bunurilor. Experienta arata ca astfel de tari au nevoie de ani intregi pentru a-si reveni dupa dezastre. Industria de asigurari trebuie sa promoveze parteneriatele cu guvernele si bancile de dezvoltare, pentru a oferi o asistenta mai buna in tari precum Mozambic", a declarat Torsten JWORREK, Member of the Board of Management, Munich Re.

In opinia specialistilor Munich Re, evenimentele cu cele mai mari pierderi asigurate au fost furtunile si tornadele din SUA, care ocupa primele trei locuri in clasament. Acestea au provocat costuri de 2,5 miliarde de dolari (pierderea economica fiind de 3,3 mld. dolari) in luna mai, de 1,1 miliarde de dolari (pierderi economice de 1,6 mld. dolari) in luna februarie si de 1 miliarde de dolari in luna martie (din 1,3 mld. dolari). A patra pozitie in acest clasament este ocupata de inundatiile din Australia, in urma carora asiguratorii au achitat 0,9 miliarde de dolari (din 1,9 mld. dolari). Ultimul loc in top 5 este detinut de furtuna de iarna denumita ''Eberhard'', care a afectat Europa in martie si care a generat pierderi asigurate de 0,9 miliarde de dolari (din 1,2 mld. dolari).

Reasiguratorul estimeaza ca numarul victimelor decedate in calamitati a fost de 4.238, numar asemator cu situatia din primul semestru al anului trecut (4.321), dar mult mai mic decat media ultimilor 10 ani (24.282).

Swiss Re: 15 din 40 mld. USD

Pierderile economice globale cauzate de dezastre naturale si dezastre provocate de om, in prima jumatate a anului 2019, s-au ridicat la 44 miliarde de dolari, conform celui mai recent raport sigma realizat de Swiss Re. Din acestea, catastrofele naturale au reprezentat 40 miliarde de dolari, fata de 45 miliarde de dolari in urma cu un an.

Pierderile asigurate provocate, in prima parte a anului, de dezastre au fost de 19 miliarde de dolari, 15 miliarde de dolari (79%) reprezentand pierderile provocate de dezastrele naturale (fata de 21 mld. dolari in S1 2018), 4 miliarde de dolari (21%) reprezentand dezastrele provocate de om (de la 5 mld. dolari in S1 2018).



"Experientele din prima jumatate a acestui an au subliniat inca o data deficitul de protectie existent la nivelul tarilor emergente. De exemplu, ciclonul Idai a aratat cat de fragile sunt comunitatile de coasta din Africa. Si in India, ciclonul Fani a provocat pagube importante la scara larga si mari pierderi neasigurate", a declarat Martin BERTOGG, Head of Catastrophe Perils, Swiss Re.

Swiss Re arata ca, din totalul pierderilor inregistrate in urma dezastrelor naturale din prima jumatate a anului in curs, doar 42% reprezinta pierderi asigurate, iar multe dintre dezastrele care au provocat pierderi importante au fost inregistrate in regiuni cu un grad scazut de penetrare prin asigurare. Furtunile si inundatiile au fost cele care, la nivel global, au provocat cea mai mare parte a pierderilor asigurate.

Descrise ca pericole secundare, furtunile, ploile torentiale si topirea zapezilor au provocat cele mai mari pagube din prima parte a anului in multe regiuni din lume, incluzand SUA, Canada, Europa, Australia, China si Iran. Potrivit Swiss Re, aceste riscuri au provocat pierderi economice totale de 32 de miliarde de dolari, adica 73% din totalul pierderilor. Nivelul pierderilor asigurate este de 13 miliarde de dolari, adica 68% din totalul pierderilor asigurate.

Swiss Re estimeaza ca numarul victimelor se ridica la 5.000, mai mult decat a publicat Munich Re.

Aon: 20 din 73 mld. USD

In raportul "Global Catastrophe Recap: First Half of 2019", compania Aon este ceva mai pesimista si estimeaza ca valoarea pierderilor economice cauzate de dezastre naturale in primul semestru din 2019 este de 73 miliarde de dolari (fata de 121 mld. dolari in S1 2018) - nivel mai mare decat estimarilor celor doi reasiguratori.

Totodata, estimarile preliminare mai arata ca pierderile asigurate au fost estimate la 20 de miliarde de dolari - mai mici decat in urma cu un an (27 miliarde de dolari).



"Desi prima jumatate a anului 2019 nu a adus un inceput de an cu costuri anormale pentru industria de asigurari si guvernele din intreaga lume, a avut un impact semnificativ dintr-o perspectiva umanitara. Prin prisma multiplelor fenomene meteo extreme inregistrate, la nivel global, in prima parte a anului - inclusiv cicloane tropicale, precipitatii si temperaturi extreme -, au fost subliniate din nou vulnerabilitatile cu care se confrunta populatia din tarile emergente, dezvoltate si in curs de dezvoltare", a afirmat Steve BOWEN, Director & Meteorologist, Impact Forecasting, Aon.

"Evenimentele din acest an subliniaza nevoia urgenta de imbunatatire a masurilor de atenuare si rezilienta, prin modernizarea infrastructurii, minimizarea deficitului de protectie si incorporarea unei combinatii de solutii din piata publica si cea privata. Acest lucru va fi si mai important, intrucat, pe viitor, ne vom confrunta, la scara larga, cu fenomene meteo cu un impact tot mai mare", a adaugat el.

Raportul Aon "Global Catastrophe Recap: First Half of 2019", care a luat in calcul 163 de dezastre naturale, arata ca aceastae au provocat 3.800 de decese.

Efectele dezastrelor naturale, dezbatute la ICAR 2019

Frecventa crescuta si intensitatea dezastrelor naturale sunt consecinte directe ale schimbarilor climatice si incalzirii globale. Despre acestea, si nu numai, se va discuta la ICAR - Forumul International de Riscuri Catastrofale, cel mai mare forum european dedicat riscurilor catastrofale din aceasta toamna, care se va desfasura pe 9 octombrie a.c., la Hotelul Intercontinental din Bucuresti.

A XVI-a editie a ICAR (The International CAtastrophic Risks Forum) va analiza progresele realizate atat in ceea ce priveste reducerea deficitului de asigurare in regiune, cat si in ceea ce priveste metodele de evaluare a riscurilor, solutionare rapida a daunelor, modernizarea produselor etc. Conferinta va pune accent, de asemenea, pe rolul pe care tehnologiile digitale de ultima ora il pot juca in toate aceste segmente operationale ale activitatii de asigurari.

Astfel, ICAR 2019 va include 2 parti, ce vor avea ca teme principale de discutie:
- Romania si riscurile de catastrofa naturala - solutii pentru reducerea deficitului de asigurare
- Asigurarea - o resursa esentiala in imbunatatirea rezilientei climatice

Mai multe detalii despre program si tematica gasiti pe site-ul oficial al evenimentului: http://www.icarforum.ro/.

Click aici pentru inregistrare!

In Romania exista, in momentul de fata, circa 9 milioane de locuinte, iar in fiecare zi acestea sunt expuse, inevitabil, unei multitudini de riscuri. Inundatiile, incendiile, alunecarile de teren, dar si furturile din locuinta sunt doar cateva exemple. Cu toate acestea, nici 20% dintre locuintele din Romania nu sunt protejate printr-o polita de asigurare, nici macar cea obligatorie PAD.

La sfarsitul lunii iunie 2019 erau active la nivel national 1.715.914 de asigurari obligatorii de locuinte (polite PAD), in crestere comparativ atat cu aceeasi luna a anului trecut cat si fata de luna precedenta, conform statisticilor Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale - PAID Romania, societatea privata care administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor.

In acest context, APPA - Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor va lansa, in octombrie, cea de-a VII-a editie a campaniei "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte", reamintindu-le romanilor ca pot face ceva pentru siguranta locuintei lor, chiar si in fata unor dezastre de proportii sau incidente pe care, oricat si-ar dori, nu le pot prevedea.

903 accesari
Sondaj

Cum va evolua piata de asigurari in 2020?

- Va creste cu peste 10%
- Va creste cu 6-10%
- Va creste cu 1-5%
- Va stagna
- Va scadea


PROMO