1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Schimbarile climatice: Parlamentul ...

Schimbarile climatice: Parlamentul European pledeaza pentru actiuni rapide si independenta energetica la nivelul UE

Parlamentul European si-a adoptat pozitia privind trei proiecte de legi ce sustin reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu cel putin 55% pana in 2030 si protectia locurilor de munca si a cetatenilor, potrivit unui comunicat de presa al PE.

Dupa o dezbatere in plen ce a avut loc pe 7 iunie 2022, Parlamentul si-a adoptat miercuri pozitia referitoare la trei legi esentiale ale Uniunii Europene care fac parte din pachetul "Pregatiti pentru 55 in 2030". Este vorba de planul Uniunii de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera cu cel putin 55% comparativ cu nivelurile din 1990 si de a reduce la zero emisiile nete de gaze cu efect de sera (GES) (neutralitate climatica) pana in 2050, in conformitate cu Legea europeana a climei. Parlamentul este acum pregatit sa inceapa negocierile cu guvernele Uniunii Europene pentru a decide forma finala a acestor legi.

Potrivit oficialilor, pachetul este un pas important spre realizarea obiectivului Uniunii de a deveni independenta de combustibilii fosili scumpi si poluanti din Rusia cu mult timp inainte de 2030.

Reforma sistemului de comercializare a certificatelor de emisii

Parlamentul doreste sa ofere stimulente industriilor pentru ca acestea sa-si reduca si mai mult emisiile si sa investeasca in tehnologii cu emisii reduse de carbon. Sistemul de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) trebuie reformat, inclusiv dupa cum urmeaza:

- Ar trebui creat un nou ETS II pentru cladiri si transportul rutier - cetatenii vor fi exclusi pana in 2029;

- Obiectivul de reducere a gazelor cu efect de sera pana in 2030 ar trebui majorat de la 61% la 63%;

- Certificatele gratuite ar trebui eliminate treptat incepand cu 2027 si ar trebui sa dispara pana in 2032;

- Ar trebui introdus din 2025 un sistem bonus-malus;

- Veniturile ar trebui folosite exclusiv pentru politicile climatice in Uniunea Europeana si tarile sale membre.

Eurodeputatii solicita largirea domeniului de aplicare si aplicarea mai rapida a mecanismului Uniunii de ajustare la frontiera in functie de carbon (CBAM) pentru a preveni relocarea emisiilor de carbon si pentru a incuraja adoptarea unor obiective mai ambitioase la nivel mondial in domeniul climei, inclusiv prin:

- Introducerea mai timpurie a CBAM si eliminarea certificatelor gratuite din EU ETS pana in 2032;

- Extinderea domeniului de aplicare pentru a include substantele chimice organice, plasticul, hidrogenul, amoniacul, precum si emisiile indirecte;

- O suma echivalenta veniturilor CBAM ar trebui folosita din bugetul Uniunii Europene pentru a sprijini tranzitia verde in tarile cel mai putin dezvoltate;

- Necesitatea de a infiinta o autoritate centralizata pentru EU CBAM.

Parlamentul a convenit asupra crearii unui Fond pentru atenuarea impactului social al actiunilor climatice (SCF). Acesta va ajuta persoanele afectate cel mai grav de saracia energetica si saracia in materie de mobilitate sa faca fata costurilor mai mari ale tranzitiei energetice. Acest fond ar trebui sa sprijine:

- Masuri care ofera sprijin temporar direct pentru venit (cum ar fi reducerea taxelor si a impozitelor pentru energia electrica) pentru a contracara cresterea preturilor combustibililor folositi in transportul rutier si pentru incalzire;

- Investitii in renovarea cladirilor, energiile din surse regenerabile si trecerea de la transportul privat la cel public si co-voiajare (folosirea in comun a autoturismelor), dar si folosirea unor moduri active de transport, cum ar fi bicicleta. Masurile pot include stimulente fiscale, bonuri valorice (vouchere), subventii sau imprumuturi fara dobanda.

Parlamentul a adoptat deja rapoarte referitoare la:

- standarde privind emisiile de CO2 pentru autoturisme si camionete;

- sectorul exploatarii terenurilor, schimbarii destinatiei terenurilor si silviculturii (LULUCF);

- emisiile de gaze cu efect de sera in alte sectoare (partajarea eforturilor);

- reducerea emisiilor in aviatie;

- rezerva pentru stabilitatea pietei.

Sursa foto: Actualitate Parlamentul European