Sase gospodarii din Prahova sunt afectate de o alunecare de teren
In urma precipitatiilor abundente din ultimele zile, sase gospodarii din satul prahovean Tarculesti, comuna Gornet Cricov, sunt afectate de o alunecare de teren, proprietarii urmand a fi evacuati in functie de evolutia fenomenului.
Potrivit Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Prahova, alunecarea de teren masoara, pe verticala, aproximativ 10 metri inaltime, aproximativ 350 metri lungime si aproximativ 45 de metri latime.
"Alunecarea de teren a afectat 6 proprietati, imprejmuiri distruse in totalitate, iar o anexa gospodareasca este rasturnata in totalitate. Evolutia alunecarii de teren poate afecta si locuintele celor 6 proprietari. In functie de evolutia alunecarii de teren, se va proceda la evacuarea celor 5 persoane (4 adulti si un copil) din locuintele afectate, la caminul cultural din localitate, urmand ca prin sedinta extraordinara a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta sa li se asigure doua din cele sase locuinte modulare existente la nivelul judetului", se arata intr-o informare a ISU Prahova.
Dupa evaluarea in teren a pagubelor produse de alunecare, Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta a solicitat un expert pentru a efectua un studiu geotehnic, acesta apreciind ca stabilizarea alunecarii de teren este costisitoare, fiind nevoie de aproximativ 5,6 milioane lei, solutia identificata fiind aceea de stramutare a proprietarilor.
Aluncarile de teren reprezinta unul dintre cele trei riscuri pe care le acopera polita obligatorie de asigurare a locuintei (PAD), in limita a 10.000, respectiv 20.000 de eruro, in functie de tipul constructiei. De asemenea, pagubele provocate de astfel de evenimente sunt acoperite si de politele facultative de locuinta, doar pentru valoarea ce depaseste acoperirea PAD.
Locuintele de tip A sunt constructiile cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa, lemn ori din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic.
Locuintele de tip B sunt constructiile cu cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.
Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID Romania), societatea privata care administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor, a platit in perioada 2010 - 2016 daune in valoare de 9,3 milioane de lei. Din total, daunele platite in urma alunecarilor de teren reprezinta aproximativ 2,88 milioane lei.