1asig.ro
1asig.ro

SUA: Sezonul tornadelor bate record dupa record in 2019, provocand pierderi de ordinul miliardelor de dolari

5 min. / 1.540 cuvinte
In medie, SUA se confrunta, in fiecare an, cu 1.253 de tornade, care provoaca, in medie, decesul a 80 de persoane si ranirea altor 1.500. Mass-media americane raporteaza, insa, ca, in prima parte a acestui an, au fost inregistrate deja 1.171 de tornade.

PROMO


In aprilie, au fost inregistrate peste 250 de tornade - cel mai mare numar din 2011 -, care au maturat SUA si au provocat pagube de miliarde de dolari, acestea fiind raportate atat in urma tornadelor, cat si a furtunilor care le-au insotit. Tendinta de crestere a continuat si in mai, cand au fost inregistrate 556 de tornade, de doua ori mai multe decat media pentru aceasta luna (270).

Anul acesta, tornadele au lovit cu o frecventa exceptionala unele state americane. Astfel, pana in prezent, Pennsylvania a inregistrat de doua ori mai multe tornade decat media obisnuita, Mississippi a avut de a face, in aprilie, cu un numar record de 83 de astfel de fenomene - de patru ori mai multe decat media pentru luna respectiva -, in vreme ce Alabama a inregistrat 76 de tornade, cu 32 peste media obisnuita.

"De-a lungul timpului, fiecare stat american a fost lovit de o tornada, dar, anul acesta, s-a inregistrat o crestere semnificativa", a declarat Brendan COOK - Vice President & Managing Director, Global Excess Partners. "Tiparul tornadelor se schimba dramatic, fiind observata cresterea frecventei si a intensitatii acestora", a completat Laura BATES - Corporate Vice President, Atain Insurance Companies.

In ceea ce priveste pierderile economice provocate de fenomenele meteo severe, ultimii 3 ani au ajuns in topul celor mai 4 costisitori ani din 1980, totalizand, in perioada 2016-2018, pierderi in valoare de 450 de miliarde de dolari. Mai mult, Organizatia Meteorologica Mondiala arata ca schimbarile climatice si impactul fenomenelor meteo severe aferente acestora sunt tot mai importante, doar anul trecut afectand, la nivel global, 62 de milioane de persoane.

885 accesari