1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

SLOVACIA: Fondurile de pensii private obligatorii, inapoi in teritoriu pozitiv in 2009

Fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) din Slovacia au inregistrat un randament mediu ponderat de 0,25% in primele patru luni ale acestui an, dupa o pierdere medie de aproape 7% inregistrata in 2008, pe fondul crizei financiare si economice. Fondurile slovace incep insa revenirea, conservand valoarea activelor si construind treptat randamente pozitive, dupa cum arata datele oficiale prezentate de Asociatia Fondurilor de Pensii din Slovacia (ADSS). In primele 4 luni ale anului, cele 18 fonduri de pensii private de Pilon II de pe piata din Slovacia au inregistrat o crestere de active in valoare de 275 de milioane de euro, pana la aproape 2,51 miliarde de euro.

Va reamintim ca Slovacia a introdus in 2005 Pilonul II de pensii private obligatorii cu model multifond inca din start, adica fiecare administrator gestioneaza 3 fonduri - unul conservator (alocari masive in titluri de stat, obligatiuni si depozite bancare), unul moderat (portofoliu echilibrat intre instrumente cu venit fix si venit variabil) si unul dinamic (alocari consistente in actiuni si alte instrumente volatile, cu risc ridicat si potential mai mare de castig).

In primele patru luni ale anului, fondurile conservatoare au castigat in medie 1,31%, performantele investitionale variind in aceasta perioada intre 0,95% si 1,9%. Fondurile conservatoare administrau la finele lunii aprilie active nete de 111,2 milioane de EUR, adica 4,4% din totalul activelor Pilonul II. In aceeasi perioada, fondurile moderate au castigat in medie 0,33%, cu rezultate intre -0,46% si 0,91%. Fondurile moderate gestioneaza 731,8 mil. EUR, adica 29,2% din total. In fine, fondurile dinamice au castigat in medie 0,14% in primele 4 luni, cu rezultate intre -0,36% si 0,63%. Fondurile dinamice, de risc ridicat, gestioneaza 1,66 miliarde de euro, adica 66,4% din totalul pietei.

Distributia masiva a activelor (si participantilor) in fondurile dinamice rezulta din caracterul multifond al sistemului si din varsta medie redusa a participantilor, care si-au exprimat optiunea si au fost si alocati (in lipsa optiunii) la fondurile dinamice, potrivite profilului de risc specific varstei si perioadei de acumulare disponibile.

Pe piata din Slovacia, grea incercata din cauza aversiunii politicului fata de sistemul de pensii private, activeaza in prezent sase administratori de Pilon II: AEGON, ALLIANZ, AXA, CSOB, ING si GENERALI.
CITITI PE ACEEASI TEMA:
Riscul politic bate riscul investitional in pensiile private
SLOVACIA: Saptamana cea mai scurta - Parlamentul a spus OK reducerii cu 2/3 a comisioanelor fondurilor de pensii
PENSII EUROPENE: Portalul www.pensiileprivate.ro lanseaza sectiunea "Piete europene"
SLOVACIA: Guvernul taie cu doua treimi comisionul de administrare al fondurilor de pensii
SLOVACIA: Piata pensiilor private sub asediu
SLOVACIA: adversarii Pilonul II de pensii private nu obtin rezultatele scontate