1asig.ro
1asig.ro

SIF Moldova devine EVERGENT Investments

5 min. / 1.540 cuvinte
EVERGENT Investments este noul nume sub care functioneaza compania cu cea mai mare capitalizare dintre toate societatile de investitii financiare listate la BVB (1,385 miliarde lei) - SIF Moldova, au anuntat, luni, reprezentantii acesteia.

PROMO


In ultimii 10 ani, compania a avut o dinamica sustinuta de crestere, rata compusa a randamentului fondului fiind de 9,23%, cu 1,77% mai mare decat randamentul mediu obtinut de toate celelalte fonduri de actiuni din Romania.

Echipa de management a primit in Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor din februarie votul de incredere al investitorilor, fiind alesi ca membri ai Consiliului de administratie Ceocea Costel, Ciorcila Horia, Doros Liviu Claudiu, Iancu Catalin-Jianu-Dan si Radu Octavian-Claudiu. De asemenea, Claudiu Doros si Catalin Iancu au fost alesi in functiile de Presedinte, respectiv Vicepresedinte ai boardului EVERGENT Investments.

Claudiu DOROS, Director General, EVERGENT Investments, a declarat:

"Suntem convinsi ca performanta ultimilor 10 ani, stadiul actual de dezvoltare al companiei si mai ales investitiile facute pentru a genera valoare pe termen lung se vor reflecta si evidentia mult mai bine intr-o noua identitate, un nou nume. EVERGENT Investments ne pozitioneaza corect in mediul investitional din Romania si in regiune, in special pe piata de capital, dar si pentru dezvoltarea de noi afaceri.

Ne-am definit astfel misiunea in fata actionarilor, apoi am urmarit cu perseverenta sa aplicam strategia si politicile necesare. Cel putin in ultimii 10 ani, am generat o rata medie anuala de apreciere a valorii pentru actionarii nostri de 13,2%, compusa din dividende incasate de acestia si cresterea activelor din spatele actiunilor pe care le detin. Ne-am definit obiectivul de a fi lideri pe piata romaneasca de capital, pentru a genera beneficii pentru toti stakeholderii, fiind in asentimentul investitorilor si angajatilor nostri. Pentru a ne atinge scopul, ne bazam pe valori ca responsabilitate, inovatie, performanta, diligenta in actiune si modul in care ne depasim limitele pentru a fi mai buni. Valorile noastre sunt bine inradacinate in cultura noastra organizationala, acestea ne ghideaza, atat la nivel personal, cat si in strategia de business. Echipa noastra este formata din oameni talentati si perseverenti, care impartasesc aceleasi valori, ce au devenit avantajele noastre competitive si au generat performanta. Datele publice atesta ca suntem cea mai valoroasa companie de investitii financiare din Romania in ultimii 3 ani, cu o capitalizare la zi de 1,385 miliarde lei. Sunt incantat sa va amintesc ca ultimii 10 ani am acordat actionarilor nostri dividende in echivalent de peste 150 milioane de euro, in timp ce am dublat activele administrate pana la 2,2 miliarde lei.

Filozofia noastra investitionala se traduce prin a construi in mod continuu, pentru a valorifica idei si oportunitati, pentru a genera performanta pe termen lung. In mod concret, strategia EVERGENT Investments a vizat in primul rand cresterea performantei portofoliul listat, cu cei doi piloni ai sai, financiar-bancar si energetic-industrial, care a devenit sursa principala de profit si de resurse pentru noi investitii. Avand vant in panze de la actualul Consiliu de administratie, profitand de expertiza si experienta recunoscuta a membrilor sai, am inceput si continuam curajos investitii de tip private equity in special in agribusiness si real-estate. Nu in ultimul rand, am reusit sa extragem valoare, resurse importante, chiar si din portofoliul neperformant mostenit din privatizare, in ciuda faptului ca activitatea pe acest portofoliu este mai putin o prioritate manageriala.

Modelul nostru creeaza continuu cash flow pozitiv, ceea ce ne permite sa investim mai departe in cresterea companiei si sa avem o politica predictibila de dividend si programe de rascumparare anuale in avantajul actionarilor.

Am reusit sa incheiem cu succes anul 2020, un an cu multiple provocari. Rezultatul net neauditat de 56,08 milioane lei, format din profit net si castig net reflectat in rezultatul reportat este cu 44% mai mare decat cel bugetat, ceea ce valideaza soliditatea modelului nostru de business si in conditii extreme. De asemenea, nivelul investitiilor de 174 milioane lei in 2020 a depasit cu 66% nivelul bugetat. Toate aceste rezultate, pe langa transparenta cu care am obisnuit piata, o guvernanta corporativa consolidata in timp, preocuparea pentru performanta si nu pentru conflicte, au condus la cresterea interesului investitorilor pentru actiunea (SIF2) EVER si in consecinta, la cresterea valorii actiunii cat mai aproape de VUAN (2,1 lei la 30 ian 2021), prin reducerea discountului de tranzactionare. Altfel spus, ne dorim ca valoarea si performanta activelor noastre sa fie recunoscute prin valoarea companiei in piata, acesta fiind si obiectivul nostru principal.

In final, pastrand traditia bourului moldovenesc si simbolistica taurului din pietele in crestere, mergem mai departe, la un nou nivel, cu un nou avant, sub semnul unui simbol distilat si incoronat cu nestemate pretioase, care nu sunt altceva decat oamenii nostri care lucreaza pentru a transforma ideile in oportunitati si pe acestea in performanta."

Recunoscuta pentru strategia investitionala robusta, EVERGENT Investments intra intr-un amplu proces de schimbare de nume si imagine consolidandu-si pozitia de lider pe piata romaneasca de capital.

Catalin IANCU, Director General Adjunct, EVERGENT Investments, a afirmat:

"In viziunea noastra, succesul companiei este definit ca succesul actionarilor nostri. Abordarea din aceasta perspectiva ne-a determinat sa cautam noi orizonturi, sa ne dezvoltam continuu, sa ne rafinam tacticile si strategia astfel incat sa optimizam modelul de business. Schimbarile mediului in care operam au determinat unele schimbari si in structura portofoliului nostru.

In acesti ani, am explorat sectoare care nu erau pe radarul multor investitori institutionali. Peste 75-80% dintre directiile strategice pe care le avem in derulare, nu existau in urma cu 10-15 ani. Am inaugurat cu succes demonstrat investitiile in private equity, un element diferentiator.

Am abordat o strategie pe termen lung si suntem deschisi noilor initiative, valorificand oportunist diverse initiative.

Am investit peste 400 milioane de euro in 3 mari clase de active: actiuni cotate, actiuni necotate, in particular private equity, unitati de fond si instrumente monetare, generand dublarea valorii activelor in acesti ani.

Pentru ca performanta portofoliului listat este in mod constant peste medie, am generat un efect amplificat asupra rentabilitatii si a profitabilitatii pe termen lung. Astfel, in perioada de 10 ani intre 2010 si 2020 am generat un randament mediu compus de 9.2% anual, o performanta in sine, mai ales in comparatie cu randamentul mediu al tuturor fondurilor de equity din Romania, care a fost de 7.5%. Pentru un manager de fond, generarea unui alfa pur de 1.7% (9.2-7.5) este un prilej de deosebita satisfactie. Pentru actionari, acest randament este o dovada a unor alegeri intelepte de expunere pe fondul nostru. Alfa este un termen folosit in finante si investitii pentru a indica performanta unei strategii sau a unui manager de fond peste randamentul pietei sau al industriei in general. Alfa reprezinta perfomanta demonstrata."

Sloganul "DRIVE FOR PERFORMANCE" exprima un avant continuu, de anduranta al echipei de profesionisti ce valorifica abordarea precisa, riguroasa, inteligenta si creativa in strategiile de business, pentru a genera performanta. Logo-ul a fost creat sub inspiratia conceptului de forta a oportunitatilor fiind reprezentat grafic de o metamorfoza a doua simboluri puternice: taurul specific pietelor financiare si bourul Moldovei, emblema provinciei istorice in care s-a nascut societatea.

1.257 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO