SAL-Fin a inregistrat peste 100 de solicitari de solutionare a unor litigii, cele mai multe...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 Asigurari 
 Stiri externe 
 Piete financiare 
 Republica Moldova 


Bucuresti
-1
1 EUR = 4.6539 RON
1 USD = 3.7867 RON


RFI

Asigurari

Full screen Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

SAL-Fin a inregistrat peste 100 de solicitari de solutionare a unor litigii, cele mai multe pe segmentul RCA


SAL-Fin (Entitatea de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Financiar Nonbancar) a inregistrat pana in prezent 112 solicitari de solutionare a unor litigii aparute intre consumatori si entitatile de pe piata financiara non-bancara, a anuntat ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Din totalul litigiilor, 66 de cereri au fost solutionate, suma obtinuta prin conciliere in favoarea consumatorilor fiind de peste 500.000 de lei. Conform statisticilor SAL-Fin, 25 de cereri se afla in stadiul de conciliere, dintre care 11 sunt transmise la comerciant/conciliator, pentru 2 cereri s-au inregistrat renuntari, iar 19 au fost respinse.
 
Cea mai mare parte a litigiilor inregistrate de SAL-Fin, respectiv 68,75% din total, sunt aferente pietei RCA. De asemenea, 11,60% din litigii sunt in domeniul asigurarilor generale, 11,60% se refera la asigurarile facultative CASCO, 2,67% la asigurarile obligatorii de locuinte, 2,67% la pensiile Pilonul II si III, 1,78% la asigurarile de viata, iar 0,93% din litigii la piata de capital.

Cele mai frecvente litigii apar ca urmare a diferentei mari dintre sumele propuse de catre asiguratori in dosarele de dauna si calculele pe care consumatorii le primesc in urma evaluarilor sau constatarilor din unitatile de service sau, in cazul celorlalte asigurari, prin raportare la sumele maximale prevazute in contractele de asigurare. De asemenea, un numar mare de litigii au la baza lipsa de comunicare transparenta a calculelor pe care asiguratorii le fac in stabilirea cuantumului daunelor, dar si ca urmare a lipsei de comunicare cu consumatorii.

Cele doua proceduri de solutionare alternativa a litigiilor sunt:

Procedura de solutionare prin propunerea unei solutii - solutionarea unui litigiu sub supravegherea si indrumarea unui conciliator din cadrul SAL-Fin, ce survine ca urmare a propunerilor facute de acesta, a sugestiilor si concesiilor la care partile se inteleg in vederea solutionarii litigiului in cadrul SAL-Fin. Un numar de 24 de litigii au fost solutionate cu acest tip de procedura.
Procedura solutionarii alternative a litigiilor prin impunerea unei solutii in cadrul SAL-Fin ia sfarsit prin pronuntarea unei hotarari de impunere. Hotararile care nu sunt atacate in termen de 15 zile calendaristice de la data comunicarii constituie de drept titlu executoriu. Un numar de 42 de litigii au fost solutionate cu acest tip de procedura.

SAL-Fin a devenit operationala incepand cu data de 19 iulie 2016 si are ca scop solutionarea litigiilor ce pot aparea intre consumatori si entitatile supravegheate si controlate de catre ASF. Disputa este mediata de catre unul dintre conciliatorii independenti si impartiali inscrisi in Corpul Conciliatorilor. Acesta este constituit din persoane fizice, cu pregatire si experienta profesionala atat in domeniul pietelor financiare non-bancare, cat si al solutionarii litigiilor pe cai alternative.

SAL-Fin reprezinta un instrument necesar in demersurile de intarire a stabilitatii pietei financiare, de crestere a gradului de protectie a drepturilor consumatorilor, completand astfel mecanismele de care acestia dispun in rezolvarea litigiilor pe care le au cu entitatile reglementate de ASF.

Mai multe informatii despre SAL-Fin si despre procedurile de solutionare gasiti pe  www.salfin.ro sau la Tel Verde 0800 825 627.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (SAL-Fin a inregistrat peste 100 de solicitari de solutionare a unor litigii, cele mai multe pe segmentul RCA).

Noutati 1asig.ro
» "IIF 2018 - CEE & SEE - Regional Actuarial Insurance Conference": Principalele declaratii
» Noi numiri in echipele de management al investitiilor la NN Asigurari de Viata si NN Pensii
» Transformari in structura actionariatului GROUPAMA Asigurari
» Doua bilete la pretul unuia singur la conferinta "IIF 2018 - PROPERTY INSURANCE - the NatCat challenge and beyond". Inregistreaza-te acum!
» Sondaj 1asig.ro: Este pregatita industria de asigurari sa aplice regulile GDPR din luna mai?
» VIDEO: Alexandra SMEDOIU, CFA Romania: Politica fiscala, factor major de risc macroeconomic in 2018
» Calin RANGU, ales Vicepresedinte in Comitetul InsurTech Task Force al EIOPA
» Care sunt cel mai des intalnite "gafe" din CV-uri?
» VIDEO: Ce solutii au asiguratii nemultumiti?
» Oferta speciala la "The European Consumer Protection Conference": Platesti un bilet de participare si primesti unul gratis


Autor: Andreea RADU | Publicat pe 19.05.2017 | 1228 vizualizari


TOP Stiri


Comenteaza acest articol
0 comentarii

DISCLAIMER: Dupa trimiterea comentariului, acesta va fi aprobat de un moderator. Vor fi publicate doar comentariile pertinente, la obiect, legate de continutul prezentat in material. Nu vor fi publicate comentariile care includ cuvinte obscene, atacuri la persoane/ institutii, atacuri si jigniri aduse autorului materialului, injurii aduse celorlalti cititori care au postat un comentariu, anunturi publicitare. Ne rezervam dreptul de a edita sau de a elimina complet orice comentariu care nu corespunde acestor principii. Site-ul 1asig.ro si Media XPRIMM nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:


ArhivaPAID

OMNIASIG
Copyright 2018-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM