1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

S&P confirma ratingul Romaniei la BBB- cu perspectiva stabila

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung si scurt in valuta si moneda locala ale Romaniei la "BBB minus/A-3", perspectiva asociata fiind stabila.

Agentia se asteapta ca avansul economiei romanesti, concentrat pe consum, sa genereze deficite fiscale externe largite si sa sporeasca vulnerabilitatea economiei Romaniei la o scadere abrupta a activitatii pe termen mediu, chiar daca nivelul datoriei publice si externe este modest, iar cresterea economiei ar putea ramane solida o perioada considerabila de timp.

"Pozitia bugetara prociclica a Romaniei amplifica presiunile salariale intr-o economie deja supraincalzita. In timp ce convergenta salariilor este dezirabila, majorarile de plata, care deja depasesc semnificativ productivitatea de baza, au dus in istorie la cicluri de fluctuatii semnificative. Ne asteptam ca aceasta crestere concentrata pe consum sa genereze deficite fiscale externe largite, sa sporeasca vulnerabilitatea economiei Romaniei la o scadere abrupta a activitatii pe termen mediu, desi nivelul datoriei publice si externe este modest si recunoastem ca avansul economiei ar putea ramane solid o considerabila perioada de timp. Prin urmare, confirmam ratingul Romaniei la "BBB minus/A-3", se arata in comunicatul S&P.

Perspectiva este stabila, reflectand opinia agentiei ca datoria generala guvernamentala si cea externa vor creste probabil doar gradual in urmatorii doi ani.

Agentia de rating mentioneaza ca factorii care pot conduce la o imbunatatire a ratingului de tara sunt continuarea eforturilor in privinta consolidarii bugetare, o traiectorie descendenta a datoriei guvernamentale nete, implementarea cu succes a procesului de restructurare sau privatizare a intreprinderilor de stat, imbunatatirea cadrului de guvernanta.