1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Romanii au tot mai multa incredere ...

Romanii au tot mai multa incredere in fondurile de investitii si in bursa. Actiunile romanesti, remediu eficient impotriva inflatiei

"Investitiile in actiuni vor iesi castigatoare in razboiul cu inflatia pe termen lung, piata de capital de la Bucuresti fiind una dintre cele mai sanatoase din regiune, iar specialistii in industria de asset management recomanda investitorilor care vor sa-si protejeze economiile de inflatie sa se indrepte catre investitii in actiuni, pentru ca ofera oportunitati variate in perioade de volatilitate". Acestea sunt principalele concluzii ale dezbaterii organizate marti, 21 iunie, de Bursa de Valori Bucuresti si Asociatia Administratorilor de Fonduri din Romania.

Datele prezentate de Asociatia Administratorilor de Fonduri din Romania (AAF) arata ca romanii au incredere in bursa de la Bucuresti, numarul investitorilor directi sau in fonduri care investesc pe piata de capital fiind in crestere, chiar si in aceasta perioada cu inflatie ridicata si de incertitudine cauzata de pandemia COVID-19 si de razboiului din Ucraina .

Conform datelor prezentare de AAF, in ultimii 10 ani, in Romania, s-a inregistrat o crestere de 3,3 ori a activelor in fondurile de investitii, semn ca romanii au incredere in aceasta industrie. In ultimul an, chiar daca s-au inregistrat si scaderi, atat pe fondurile deschise de investitii, cat si pe cele de obligatiuni si instrumente cu venit fix, au crescut investitiile in actiuni, precum si numarul de investitori, ceea ce indica incredere in piata si in produsele acesteia. Potrivit statisticilor prezentate, 40 de fonduri deschise au investit majoritar in actiuni minimum 50% din totalul banilor aflati in administrare, ceea ce reprezinta active nete de 3,57 mld lei si un numar de investitori de 101.363 de investitori in plus.

"Vestile foarte bune sunt ca, daca activele aflate in administrare au fost in scadere, din perspectiva numarului de investitori vedem cresteri pe toate palierele. De departe cea mai mare crestere o au fondurile de actiuni. La finalul trimestrului 1, observam ca avem 46.493 de investitori noi si pot sa va confirm ca si la finalul lunii aprilie numarul este in crestere, cu alti 2.000 de investitori, deci avem peste 48.000 de investitori. Cel mai mare numar de investitori este in fondurile de obligatiuni si cu venit fix, in scadere fata de finalul trimestrului patru din 2021, dar fondurile de multiactive, respectiv cele de actiuni, sunt in continua crestere si au depasit pragul de 100.000 de investitori la finalul lunii aprilie 2022. Poate parea un paradox- s-a redus ponderea activelor aflate in administrare dar numarul de investitori este in crestere insa aceasta dinamica indica increderea investitorilor in administratorii de fonduri. Industria de asset management beneficiaza de increderea a peste 456.000 de persoane care si-au incredintat resursele catre profesionisti mizand pe expertiza echipelor de management. Industria noastra este o industrie care functioneaza dupa legislatia europeana si romaneasca, este supravegheata de ASF si beneficiaza de sprijinul bancilor custode cu depozitarea, cu echipe profesioniste - cu alte cuvinte este o industrie care transfera incredere investitorilor si va felicit pentru asta", a declarat Horia GUSTA.

"Din punctul de vedere al investitorilor cu investitii directe pe Bursa de Valori Bucuresti, vedem acelasi trend de crestere. Conform datelor publicate de Fondul de Compensare a Investitiilor, acesta a crescut cu vreo 25% in ultimul an, la aproape 90.000 de investitori. Speram sa avem in continuare o accelerare a participarii romanilor pe piata de capital atat prin investitii directe cat si prin fonduri deschise. Un alt eveniment care s-a intamplat recent a fost promulgarea de catre presedintele Romaniei a legii in ceea ce priveste retinerea la sursa a impozitelor, astfel ca, de la 1 ianuarie 2023, toate impozitele generate de investitiile pe piata de capital vor fi retinute la sursa. Aceasta este o masura foarte importanta pe care am sussinut-o in sensul simplificarii procedurilor fiscale pentru orice investitor pe piata de capital", a declarat Adrian TANASE, director general al Bursei de Valori Bucuresti.

Concluzia unanima a managerilor de fonduri prezenti la dezbaterea de la BVB a fost aceea ca investitiile in actiuni sunt cel mai bun instrument de protejare a economiilor in contextul inflatiei fara precedent pe care o traverseaza intreaga lume. In opinia acestora, Bursa de la Bucuresti a fost afectata in mai mica masura decat cele din regiune de turbulentele generate de razboiul din Ucraina, datorita faptului ca majoritatea companiilor listate sunt companii autohtone fara expunere pe Ucraina sau Rusia, iar cele mai importante vin din zona energetica si financiara - doua domenii care au performat foarte bine in ultimul an.

"Un factor important pentru performanta mai buna a pietei de capital romanesti fata de bursele din regiune a fost acela ca economia Romaniei a fost mai putin afectata in anul pandemic 2020 decat celelalte economii din Europa, iar revenirea economica a fost mult mai rapida fata de alte state. De asemenea, rezultatele bune din ultimul an si jumatate se datoreaza faptului ca pe bursa exista un nucleu de companii din sectorul energetic ce au performat foarte bine si au impulsionat piata, iar investitorii au apreciat performantele companiilor romanesti", a declarat Adrian COJOCAR, CFA, Director General Adjunct Patria Asset Management.

In opinia administratorilor prezenti, inflatia este principala provocare in prezent si cel mai probabil instabilitatea resimtita acum va continua cel putin pana la finalul anului. Este important insa ca investitorii sa stie ca mai important decat o victorie cu inflatia pe termen scurt este castigarea "razboiului" cu aceasta pe termen lung. Iar cea mai sigura cale de a castiga "razboiul" sunt investitiile in actiuni.

"Acest puseu inflationist a fost declansat de criza COVID, care a rupt lanturile de distributie si de productie, a redus stocurile la minime istorice, iar refacerea lor a dus la cerere ridicata de materii prime, care, impreuna cu criza fortei de munca a generat cresteri de preturi si inflatie. Criza gazelor a avut, de asemenea, un impact ridicat asupra inflatiei in conditiile in care de la un consum extrem de scazut in 2020, reluarea activitatii industriale dupa pandemie a indus o cerere ridicata de gaze. Criza provocata de cererea mai mare a fost acutizata insa de Rusia, care nu mai livreaza aceleasi cantitati de gaze spre Europa, ceea ce a facut ca pretul sa explodeze la inceputul anului", a spus Alexandru ILISIE, Director de Investitii OTP Asset Management.

Actiunile romanesti, remediu impotriva inflatiei

Chiar daca este greu de facut recomandari in privinta investitiilor, intr-o perioada caracterizata de inflatie ridicata si cresteri de dobanzi, este cert faptul ca un portofoliu format din actiuni de tip value (cum sunt si cele de pe bursa de la Bucuresti), care performeaza in astfel de perioade, vor depasi rata inflatiei pe termen lung. Managerii de fonduri recomanda investitii recurente in actiuni, pe termen lung, si sunt increzatori in performantele viitoare ale pietei de capital autohtone.

"Recomand romanilor sa investeasca in actiuni si cred ca actiunile romanesti sunt un remediu impotriva inflatiei, daca exista un plan, daca investitiile sunt recurente si daca investitorii nu cedeaza in fata volatilitatii actuale. Sunt si scaderi, dar acestea trebuie privite ca oportunitati de investitii. Privind in ansamblu, Romania traieste momentele sale de glorie in ultima vreme, inclusiv in ceea ce priveste conflictul din Ucraina. Are o pozitionare geografica extraordinara, are iesire la Marea Neagra, am preluat exporturile din Ucraina, suntem una dintre cele mai pro-europene natiuni din Europa, militar suntem o tara reprezentativa pentru conflictul ucrainean, suntem a doua tara ca populatie, dupa Polonia, in Europa de est. Trebuie sa luam in considerare toate aceste atribute pozitive pe care le avem ca tara si sa valorificam acest val de oportunitate. Aceste atuuri pe care le are Romania in actualul context geo-politic se vor transfera si catre companiile listate, care vor performa. Nu depindem energetic de Rusia, avem listate pe bursa companii energetice care produc si care au performat excelent ca urmare a cresterii preturilor pe piata internationala. Vad lucruri pozitive in ceea ce priveste Romania, iar piata locala are toate sansele sa performeze peste medie si in viitor", este de parere Aurel BERNAT, Director General BT Asset Management.

Atuurile si oportunitatile pe care le vad managerii fondurilor de investitii vor sustine economia pe termen lung, pe termen scurt acestia confirmand o incetinire a ritmului de crestere si luand in considerare inclusiv probabilitatea unei recesiuni.

"Probabil ca vom asista la o incetinire a activitatii economice, intr-un orizont de 12-18 luni, dupa cativa ani foarte buni pentru economie. Previziunile sunt de crestere si in 2022, chiar daca se estimeaza o crestere mai mica fata de anul anterior. In aceasta perioada trebuie sa vedem si oportunitatile. Toata lumea vorbeste despre scumpiri si volatilitate, dar acest lucru inseamna discounturi pe pietele de capital, ar trebui sa profitam de acest lucru. Pe de alta parte, volatilitatea incepe sa scada, se vad ajustari de preturi de metale si marfuri, ceea ce este un semnal foarte bun pentru inflatia pe care o importam", a spus Milan PRUSAN, Managing Director NN Investment Partners.

Volatilitatea, transformata in castig pe termen lung

Administratorii de fonduri prezenti la dezbatere au apreciat ca incetarea razboiului din Ucraina si scaderea inflatiei vor duce la o reechilibrare a pietelor si la cresteri pe burse, dar considera ca trebuie valorificate si oportunitatile din aceasta perioada.

Celor care vor sa inceapa sa investeasca in actiuni le recomanda sa inceapa "Acum!", pentru ca exista o varietate de oportunitati de cumparare, dar nu inainte de a-si face un plan pe care sa-l respecte cu strictete, indiferent de cum evolueaza piata, si de a fi dispusi sa investeasca recurent, pe termen lung.

"Factorii care au determinat ca indicii Bursei de Valori Bucuresti sa se situeze mai bine decat cei regionali sunt mixul sectorial si supraexpunerea pe actiuni energetice. De asemenea, am beneficiat si de indicatori de evaluare mult mai rationali decat alte piete vestice, iar gradul ridicat de dividende a sustinut foarte mult pretul actiunilor. Nu in ultimul rand, comportamentul investitorilor romani, care au incredere in tara, reprezinta un alt factor important. Romania are premise foarte bune de crestere, are actiuni la Bursa foarte ieftine, iar acestea reprezinta un instrument foarte bun de economisire", a concluzionat Alexandru VOICU, CEO SAI Certinvest.