1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Romania se confrunta cu ...

Romania se confrunta cu incetinirea cresterii economice, iar inflatia intra in declin (analiza)

Potrivit analistilor OTP Bank, cresterea economiei locale va incetini in primul semestru al anului, din cauza unei cresteri mai slabe a cheltuielilor gospodariilor, a investitiilor si a comprimarii ratei de crestere a exporturilor. Tendinta se inscrie pe aceeasi linie cu recenta scadere a activitatii economice la nivel international, unde problemele din sectorul bancar global ar putea provoca riscuri suplimentare de reducere a cresterii.

Cresterea PIB are perspective bune pentru o redresare ulterioara si este de asteptat ca cresterea PIB aferenta intregului an sa ajunga la 2,8%. La acest rezultat va contribui faptul ca inflatia are o tendinta descendenta, urmand sa ajunga la nivelul de 6,5% la finalul anului, in urma estomparii efectelor de baza si a reducerii presiunii asupra preturilor. Ratele dobanzilor vor ramane stabile in prima jumatate a anului, dupa ce Banca Nationala a Romaniei a oprit ciclul de crestere a ratei de referinta. Rata de politica monetara ar putea ramane la nivelul actual pana la jumatatea anului; ulterior, se pare cel mai probabil sa avem un mediu cu dobanzi in scadere, ceea ce va ajuta si la revenirea economica.

Performanta PIB a anului trecut, cand Romania a consemnat o crestere de 4,8%, a fost sustinuta de sectoarele de servicii, retail si constructii, in timp ce industria si agricultura au avut un impact negativ. In 2023, productia din industrie si agricultura va inregistra cresteri usoare, sectorul de retail ar putea creste intr-un ritm stabil, in timp ce serviciile si constructiile vor inregistra o incetinire.

„Din perspectiva cheltuielilor, explicatia pentru incetinirea cresterii economice din acest an vine din consumul privat al gospodariilor, unde cresterea cheltuielilor va incetini in directa relatie cu puterea de cumparare mai slaba si incetinirea creditarii. In acelasi timp, nivelul tarifelor pentru energie s-a stabilizat dupa ajustarile de consum la nivel european, conjugate cu efectele unei ierni mai blande si o cerere mai mica de GNL din Asia. In general, se pare ca situatia grava de pe piata energiei din urma cu cateva luni a trecut. O noua apreciere, moderata, a preturilor la energie ar putea avea loc in ultima parte a anului, cand majoritatea rezervelor de gaz vor fi reumplute inaintea inceperii iernii", au declarat analistii OTP Bank.

In primele luni ale anului inflatia a incetinit in ianuarie la 15,1%, apoi a crescut din nou la 15,5%, stimulata de efectele de baza in preturile la energie. Inflatia de baza (masurata prin HICP excluzand elementele volatile) s-a situat la 8,9% si era inca in crestere.

„Analizand componentele cheie ale perspectivei inflatiei, ne putem astepta ca efectul preturilor pentru energie si combustibili asupra gospodariilor sa se estompeze inca din primul trimestru al anului, urmand ca din trimestrul doi sa vedem o contributie negativa mai mica a inflatiei energiei si combustibililor in indicele preturilor de consum anual. Prognoza arata ca proportia preturilor serviciilor va ramane relativ constanta pe parcursul intregului an, in timp ce impactul preturilor alimentelor si al bunurilor nelegate de energie se va reduce treptat, mai ales din al doilea semestru. Prin urmare, un declin rapid al inflatiei este estimat din luna aprilie”.

In acest context, Banca Nationala a realizat la inceputul anului ultima majorare, de 0,25% a ratei de referinta, incheind astfel ciclul de crestere din ultimul an, menit sa tina sub control avantul inflationist. 

„Ne asteptam ca rata cheie sa ramana neschimbata la urmatoarele doua reuniuni de politica monetara si reduceri mai mici ale ratei in a doua jumatate a anului. Preturile pietei bazate pe curba randamentelor sugereaza, de asemenea, sfarsitul ciclului de crestere a ratei”.

Pe piata muncii, cresterea ocuparii fortei de munca a incetinit, reflectand o activitate de reducere a cererii, iar rata somajului a crescut usor pana la sfarsitul anului, pentru a se stabiliza ulterior. Cresterea salariilor a revenit substantial in ianuarie, la 15% si, avand in vedere incetinirea inflatiei, salariile reale au incetat sa scada dupa 6 luni de declin. Ne asteptam ca aceasta tendinta sa continue pe parcursul anului, deoarece inflatia va incetini in continuare, in timp ce cresterea salariilor ramane robusta.

„Acest context, cu rate ale dobanzii mai ridicate in al doilea semestru din 2022, a condus la o incetinire brusca a creditarii. Desi datele din 2023 reflecta o corectie in sectorul corporativ, creditele de consum si cele ipotecare au ramas la un nivel redus. Ne asteptam ca situatia pentru ultimele doua segmente amintite sa se schimbe de abia in a doua jumatate a anului, odata ce nivelul dobanzilor poate incepe sa scada.”