1asig.ro

Romania, printre tarile cu cel mai ridicat procentaj al gospodariilor cu probleme la plata utilitatilor

5 min. / 1.540 cuvinte
Imbunatatirea conditiilor de viata si combaterea saraciei si a riscului de excluziune sociala este o parte esentiala a politicilor Uniunii Europene. Cu toate acestea, exista inca gospodarii din UE care intampina dificultati. In 2018, aproape 7% din gospodarii nu au putut sa plateasca facturile la energie electrica (incalzire, energie electrica, gaze, apa etc.) din cauza dificultatilor financiare. Cu toate acestea, aceasta pondere a scazut constant in UE in ansamblu, de la peste 10% din gospodarii in 2013, conform datelor publicate de Eurostat - Oficiul European de Statistica.

PROMO


Cel mai ridicat procentaj se afla in Grecia, unde 35,6% dintre cetateni s-au confruntat in ultimele 12 luni cu probleme privind plata utilitatilor la timp. Alte tari care se confrunta cu astfel de probleme sunt Bulgaria (30,1%), Croatia (17,5%) si Romania (14,4%).


In acelasi timp, cele mai putine gospodarii care au probleme cu plata utilitatilor sunt in Olanda, Cehia, Suedia si Austria (toate cu aproximativ 2%).

Conform Eurostat, in randul gospodariilor din Uniunea Europeana, in special cele care au copii in intretinere se confrunta cu dificultati la achitarea la timp a facturilor. In UE, sub 14% dintre gospodariile formate dintr-un adult singur cu copii in intretinere s-au confruntat cu astfel de dificultati in 2018, comparativ cu mai putin de 3% dintre gospodariile alcatuite din doi adulti (cu cel putin unul in varsta de 65 de ani sau peste). In randul gospodariilor cu doi sau trei copii in intretinere, acest procent este de aproximativ 11%.


Dintre platile pentru care s-au inregistrat restante in cursul anului 2018, cele mai frecvente cazuri au fost la energia electrica (55,3% din gospodariile cu restante), intretinerea locuintei (50,1%) si abonamentul telefonic (41,7%). Ponderi reduse s-au inregistrat la restantele pentru rate la imprumuturi (8,2%), explicabil prin specificul acestor tipuri de plati care sanctioneaza mai sever nerespectarea termenelor de plata, precum si prin frecventa redusa a gospodariilor care au de restituit imprumuturi.229 accesari