1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Romania a bifat una dintre cele mai mari rate de crestere a pietei de asigurari la noua luni dintre tarile ECE

Daca din perspectiva suprafetei, populatiei, a parcului auto sau a numarului de locuinte Romania poate fi catalogata ca facand parte din categoria "greilor" Europei Centrale si de Est, raportat la piata de asigurare, tara noastra este de talie medie, respectiv a sasea ca dimensiune din aceasta regiune.

Conform datelor centralizate de www.xprimm.com, la 30 septembrie 2015, cele mai mari piete de asigurare din Europa Centrala si de Est au fost cea poloneza (PBS de 9,6 miliarde euro), ceha (4,2 miliarde euro), respectiv cea maghiara (2,1 miliarde euro). Pietele de asigurare din Slovacia si Slovenia au inchis top 5, ambele raportand volume de subscrieri in jurul valorii de 1,5 miliarde euro.

Desi Romania dispune de un potential asigurabil net superior altor state ECE - tara noastra s-a plasat pe a sasea pozitie - PBS de 1,4 miliarde euro, echivalentul unei cote regionale de piata de 5,9%.

Totusi, in cea mai recenta perioada de raportare (septembrie 2015) piata de asigurari din Romania a facut parte din grupul statelor care au raportat printre cele mai mari rate crestere ale volumelor de subscrieri.

In cazul Romaniei, acest indicator (calculat in euro: +7,6%) a fost net superior mediei ECE (+0,5), pozitionandu-se in esalonul superior al tarilor cu evolutii pozitive ale pietelor de asigurare, alaturi de Serbia si Albania (+17%), Bulgaria (+9,7%) si Macedonia (+7,8%).

La 30 septembrie 2015, valoarea agregata a susbcrierilor raportate de cele 17 state care alcatuiesc Europa Centrala si de Este (ECE) a fost de 24,2 miliarde euro, in crestere cu 0,5% fata de primele 9 luni din 2014, conform datelor centralizate de www.xprimm.com. In acelasi timp, valoarea totala a daunelor si indemnizatiilor brute platite de asiguratorii central si est europeni a fost de 14,6 miliarde euro, in crestere cu 2,3 punte procentuale fata de septembrie 2014.