1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Remi VRIGNAUD: Este necesara reglementarea daunelor morale

Cadrul legislativ national joaca un rol extrem de important in consolidarea, pregatirea si adaptarea pietei la cerintele internationale. "Subliniez nevoia din ce in ce mai mare de a reglementa despagubirile morale ca urmare a vatamarilor corporale sau a decesului din accidentele auto", a declarat, pentru 1asig.ro, Remi VRIGNAUD, Presedintele UNSAR.

"Romania nu are un cadru de reglementare specific in acest sens, care sa impuna o baza clara si transparenta de calcul pentru acordarea acestor despagubiri. In prezenta unui astfel de vid legislativ, victimele unor accidente care au suferit vatamari similare sunt adesea discriminate, iar cazuri grave pot ajunge sa fie exploatate pentru crearea de profit", a adaugat el.

Potrivit lui Remi VRINAUD, UNSAR a demarat eforturi de identificare a unor solutii, alaturi de parteneri din institutele medico-legale si universitatile de profil din Romania. "Ne dorim o legislatie specifica transparenta in domeniul daunelor morale, tocmai pentru implementarea unor criterii obiective de evaluare a despagubirilor si vom continua demersurile in acest sens", a subliniat Remi VRIGNAD.

Despagubirile pentru vatamari corporale si deces au reprezentat 21,12% din compensatiile totale platite de asiguratorii din Romania pe linia RCA in prima jumatate a acestui an. Valoarea acestora s-a cifrat la 225,21 milioane de lei, conform ASF. In acelasi timp, ca pondere in numarul total de dosare achitate pe RCA, cele pentru vatamari corporale au reprezentat 2,6% (4.092 dosare dintr-un total de 155.518).

Pentru vatamarile corporale, dauna medie platita in semestrul I 2015 a fost de 55.209 lei. Fata de perioada similara a anului anterior, aceasta a inregistrat o scadere cu 14,04%. Comparativ, pentru daunele materiale, dauna medie platita a fost de 5.543,44 lei. in crestere cu 7,6% fata de semestrul I 2014.

Presedintele UNSAR a mai aratat ca anul 2015 a fost unul plin de provocari pentru industria asigurarilor. Cu toate acestea, s-a observat o crestere a volumului total de prime brute subscrise.

"Intr-adevar, au existat si puncte critice legate de evolutiile unor jucatori majori din acest segment, care au destabilizat, din pacate, intregul sector si au atras perceptii negative asupra asigurarilor RCA. Insa luand in calcul rezultatele concrete, nu putem decat sa spunem ca piata se dezvolta, indiferent de anumite discrepante inregistrate intre companii", a mentionat Remi VRIGNAUD.

Pentru a continua acest trend ascendent, Presedintele UNSAR a spus ca e nevoie de o comunicare activa cu toate partile implicate: clienti, industrie si reglementator. "Cu totii trebuie sa colaboram pentru crearea unui mediu stabil, transparent si predictibil de functionare a pietei, iar cadrul legislativ este esential pentru a atinge acest obiectiv. Este important de mentionat faptul ca legislatia primara si cea secundara trebuie construite si armonizate astfel incat sa raspunda nevoii reale a pietei si a consumatorilor", a adaugat el.