1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Recuperarea rezilientei, la risc - Swiss Re Institute

Economia mondiala si-a recapatat rezilienta macroeconomica in 2021, dar provocarile intampinate fac ca redresarea sa fie fragila, potrivit unui nou raport al Institutului Swiss Re.

In 2021, economia mondiala a inregistrat o revenire ciclica in urma pandemiei COVID-19, ceea ce a dus la o capacitate mai mare de a raspunde si de a se redresa rapid in urma unei crize, se arata in raport. Cu toate acestea, impactul deplin al incetinirii cresterii, al inflatiei ridicate si al tensiunilor geopolitice din acest an ar putea incetini redresarea rezilientei.

Rezilienta la nivel global in piata asigurarilor s-a imbunatatit si anul trecut datorita cresterii puternice, determinata de marirea gradului de constientizare a riscurilor in randul clientilor si de cheltuielile legate de sanatate in contextul pandemiei efectuate de guverne. Cu toate acestea, rezilienta in domeniul asigurarilor nu a revenit inca la nivelul de dinaintea pandemiei sau a crizei financiare mondiale.

Deficitul de protectie a asigurarilor la nivel mondial pentru riscurile combinate de sanatate, mortalitate si catastrofe naturale a atins un nou maxim de 1.420 de miliarde de dolari in 2021, iar in contextul actualului mediu inflationist se asteapta ca acest decalaj sa creasca si mai mult in acest an, potrivit Institutului Swiss Re. In pofida unei prognoze puternice pentru cresterea nominala a primelor de asigurare, se asteapta ca rezistenta asigurarilor sa slabeasca in acest an din cauza reducerii beneficiilor guvernamentale si a scaderii valorii activelor.

"Redresarea ciclica atat a rezilientei macroeconomice, cat si a rezilientei asigurarilor in 2021 nu poate ascunde faptul ca sunt necesare reforme structurale profunde pentru a stimula cresterea pe termen lung", a declarat Jer?me Haegeli, economist-sef de grup al Swiss Re. "Actualul soc inflationist si costul ridicat al vietii de zi cu zi afecteaza in mod disproportionat gospodariile cu cele mai mici venituri si nu vor face decat sa adanceasca deficitele de protectie in acest an.

"Pentru a asigura o mai mare rezilienta si pentru a sprijini stabilitatea economica pe termen lung, este necesar sa se consolideze parametrii structurali, cum ar fi infrastructura si capitalul uman, si sa se reduca inegalitatea. In acest context plin de provocari, industria asigurarilor joaca un rol important in transferarea riscurilor financiare de la persoanele fizice si, in cele din urma, in cresterea rezilientei acestora."