1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Reasigurarea PAID a fost o provocare pentru brokerii de profil, insa rezultatul este extrem de favorabil pentru Pool

Desi au existat mai multi factori negativi, faptul ca piata de reasigurare internationala a cunoscut piata din Romania foarte bine si faptul ca a fost implicata de la bun inceput in acest proiect a contat foarte mult pentru plasarea programului de reasigurare a PAID, potrivit Denisei DUMITRU, Presedintele STELLAR Re, unul din cei patru brokeri de asigurare care s-au ocupat de plasarea programului de reasigurare pentru PAID.

"Mai mult decat faptul ca reasiguratorii au fost dispusi sa acorde acest credit PAID, am reusit sa obtinem si un pret foarte bun. Astfel, s-a tinut cont de faptul ca resursele financiare ale PAID la data inceperii reprezentau doar capitalul societatii, care trebuiau sa acopere nu numai prima de reasigurare, dar si costurile de incepere a activitatii si cele administrative, si totodata sa ramana si cu suma necesara constituirii rezervelor", a precizat Denisa DUMITRU in cadrul discutiilor de la ICAR Forum 2010.

Si Karina ROSU, CEO, AON Romania, considera ca plasarea programului de reasigurare a fost un real succes, desi cei patru brokeri s-au confruntat cu o multime de restrictii, mai ales in ceea ce priveste limita de capital si resursele de finantare.

"Din punctul nostru de vedere a fost o provocare destul de mare, dar am obtinut un program de reasigurare competitiv si acoperitor. Totul a fost negociat in favoarea PAID, pentru a oferi posibilitatea Pool-ului sa plateasca o prima de reasigurare la o limita de raspundere considerata potrivita pentru tipul de expunere la care este supus PAID", a adaugat Karina ROSU.

De asemenea, a precizat aceasta, "retinerea PAID este foarte mica comparativ cu alte scheme similare, neexistand alte surse de finantare decat primele directe incasate de Pool, iar prima ratelor trimestriale de reasigurare se face mult mai tarziu decat se face in mod standard, pe un astfel de contract".

Programul de reasigurarea al PAID este plasat in proportie de 100% pe piata de reasigurari, plasamentul fiind realizat cu sprijinul a patru brokeri: AON Benfield, GUY Carpenter, STELLAR Re si WILLIS Re. Printre reasiguratori se numara SWISS Re, PARTNER Re, SIRIUS, KILN, TRANSATLANTIC Re si Sindicatele LLOYD's.