Raport: Romania, locul 10 in topul tarilor cu cei mai multi utilizatori atacati cu troieni pentru mobil
O noua veste mai putin buna pentru Romania de la Kaspersky Lab, care sustine ca tara noastra ocupa locul 10 in topul tarilor cu cei mai multi utilizatori atacati cu troieni pentru mobil - 0.8% din total, arata AGERPRES. De asemenea, potrivit aceluiasi raport, Romania ocupa locul 13 in Top 20 al statelor cu cel mai ridicat risc de infectare online, cu 24,56% din total.
Consecintele fenomenului WannaCry, devastatoare
Acelasi document mai arata ca, la un an si jumatate de cand a inceput sa ameninte utilizatori din intreaga lume, ransomware-ul WannaCry conduce topul celor mai raspandite familii de programe de criptare si a atacat 74.621 de utilizatori unici din toata lumea. Atacurile respective au fost responsabile pentru 28,72% dintre incidentele provocate utilizatorilor de programe de criptare in cel de-al treilea trimestru al anului 2018, in crestere cu peste doua treimi comparativ cu aceeasi perioada a anului 2017, cand era 16,78%.
"In mai 2017, au avut loc mai multe atacuri cibernetice cu programul de criptare WannaCry, considerate inca una dintre cele mai mari infectari cu ransomware din istorie. Chiar daca Windows a scos un patch pentru sistemul sau de operare, care sa rezolve vulnerabilitatea exploatata de EternalBlue, cu doua luni inainte de startul atacurilor, WannaCry a afectat, totusi, sute de mii de dispozitive din intreaga lume. Ca toate programele de criptare, WannaCry a transformat fisierele de pe computerele victimelor in date criptate si a cerut rascumparare in schimbul cheilor de decriptare (create de atacatori pentru a descifra fisierele si a le recupera), facand imposibila utilizarea dispozitivului infectat. Consecintele fenomenului WannaCry au fost devastatoare, pentru ca victimele erau in special organizatii cu sisteme in retea - astfel, activitatea companiilor, a fabricilor si a spitalelor a fost paralizata. Chiar daca acest caz a demonstrat pericolul reprezentat de programele de criptare si mare parte dintre PC-urile din toata lumea au fost actualizate pentru a nu fi afectate de exploit-ul EternalBlue, statisticile arata ca infractorii inca incearca sa atace computerele care nu au fost actualizate", subliniaza Kaspersky Lab.
T3 2018: 246.695.333 de URL-uri unice periculoase
In documentul citat de AGERPRES, se mai arata ca, in cel de-al treilea trimestru al anului in curs, solutiile Kaspersky Lab au detectat si respins 947.027.517 atacuri de pe resurse online localizate in aproximativ 200 de tari si teritorii din intreaga lume, in scadere cu 1,7% fata de intervalul anterior. Componentele antivirus web au recunoscut drept periculoase 246.695.333 de URL-uri unice (o scadere cu 29,9% comparativ cu perioada anterioara), fiind inregistrate tentative de infectare cu malware pe 305.315 computere ale utilizatorilor (o crestere de 41,5% comparativ cu intervalul anterior), pentru a obtine acces la conturile bancare ale acestora si, implicit, pentru a le frauda.
De asemenea, mai arata sursa citata, fisierul antivirus Kaspersky Lab a detectat, tot in cel de-al treilea trimestru al anului 2018, nu mai putin de 239.177.356 de elemente unice periculoase si potential daunatoare, cu 24,5% mai multe decat in perioada similara a anului precedent, in timp ce produsele companiei pentru securitatea mobila au detectat 1.305.015 pachete de instalare malware, cu 25,2% mai putine decat raportarea anterioara.
Romania, locul 13 in Top 20 tari cu cel mai mare risc de infectare online
Totodata, expertii Kaspersky Lab mai precizeaza ca Romania ocupa locul 13 in Top 20 tari cu cel mai mare risc de infectare online pentru utilizatori, cu 24,56% din total. In acest caz, noteaza AGERPRES, citand raportul realizat de Kaspersky Lab, care a analizat toti utilizatorii de produse Kaspersky Lab din Romania, au fost luati in considerare utilizatorii unici vizati de atacuri malware. De asemenea, Romania ocupa locul 10 in topul tarilor cu cel mai mare procent de utilizatori atacati cu troieni pentru mobil, dintre utilizatorii solutiei de securitate Kaspersky Lab pentru dispozitivele mobile.
Atentie la aplicatiile instalate pe telefon
Rata aplicatiilor potential daunatoare (PHA) instalate numai din magazinul Google Play se ridica la 0,08% din total, in primele trei trimestre ale anului 2018, arata cercetarea Android Ecosystem Security Transparency Report, citata de blogul din Romania al producatorului de solutii de securitate Eset.
In acelasi context, Google precizeaza ca doar 0,09% dintre dispozitivele cu Android care au instalat aplicatii numai din magazinul oficial, in 2017, au fost compromise cu cel putin o PHA, care se traduce in malware mobil.
"Aceasta rata a scazut si mai mult, pana la 0,08%, in primele trei trimestre ale anului 2018. Cu o baza de utilizatori de 2 miliarde, suma se ridica la 1,6 milioane de dispozitive. In orice caz, dispozitivele care au instalat aplicatii din afara magazinului oficial Android au avut sanse mai ridicate sa se "confrunte" cu un PHA - 0,82% in 2017 si 0,68% in primele noua luni ale anului 2018", noteaza sursa citata de AGERPRES.
Raportul de specialitate mentioneaza ca, prin intermediul Google Play Protect, incorporat in fiecare dispozitiv Android, sunt scanate peste 50 de miliarde de aplicatii zilnic din interiorul si din afara magazinului Google Play.
"Dispozitivele Android care descarca aplicatii doar din Google Play sunt de 9 ori mai putin susceptibile sa se confrunte cu un PHA decat dispozitivele care descarca aplicatii din alte surse", se arata in sinteza Google, citata de specialistii Eset.
Pe fondul acestor constatari, expertii sustin ca actualizarea dispozitivului la o versiune Android cat mai recenta mentine un risc scazut de a intra in contact cu malware-uri, un exemplu in acest sens fiind Android Lollipop (5.x), lansat in noiembrie 2014, care a avut o rata a aparitiei PHA de 0,66%, insa, odata cu Pie (9.x), lansat in august 2018, aceasta rata a scazut considerabil la 0,06.
Cu toate acestea, ponderea dispozitivelor care ruleaza una dintre cele mai recente versiuni Android - Oreo (8.x) si Pie ramane scazuta, dupa cum arata datele publicate de Google, in 26 octombrie 2018. Astfel, Pie trece neobservat, avand in vedere ca mai putin de 0,1% dintre utilizatori ruleaza aceasta versiune pe smartphone-urile lor. In acelasi timp, aproape unul din trei dispozitive cu Android ruleaza fie Lollipop, fie una dintre versiunile mai vechi ale platformei.
Oficialii Google subliniaza ca utilizatorii trebuie sa se limiteze la a descarca aplicatii doar din Google Play, iar actualizarea dispozitivelor la o versiune Android cat mai recenta este necesara daca se doreste evitarea contactului cu aplicatii malware.
Riscurile cibernetice si impactul asupra asiguratorilor, in dezbatere la IIF 2018 - Insurance in a Digital World
Marti, 27 noiembrie, digitalizarea, riscurile cibernetice si impactul acestora asupra domeniului asigurarilor sunt analizate, de catre specialisti de renume international, la Bucuresti, in cadrul "IIF2018: Insurance in the DIGITAL World Conference".
Reprezentanti ai MUNICH Re, CCN, RGAX, FRISS, precum si profesionisti din cadrul ASF - Autoritatea de Supraveghere din Romania, Institutul Bancar Roman si CFA Romania se numara printre profesionistii care participa la eveniment in calitate de vorbitori.