1asig.ro
1asig.ro
Raport MARSH: COVID-19 accentueaza ...

Raport MARSH: COVID-19 accentueaza inegalitatile sociale si tulburarile politice

5 min. / 1.540 cuvinte
Potrivit celui mai recent raport publicat de MARSH, lider global in brokeraj de asigurari si consultanta de risc, stresul economic indus de pandemie va continua sa accentueze riscul politic global pe tot parcursul anului 2021. In plus, contextul COVID-19 amplifica amenintarile cu care se confrunta economiile deja fragile.

PROMO


Political Risk Map 2021 (Harta riscului politic) publicata de MARSH Specialty, arata cresteri mai mari decat oricand in ceea ce priveste riscul de tara in toate zonele globului. Acest aspect este determinat de cresterea cheltuielilor pentru finantarea deficitului in ultimele 12 luni, care se adauga riscurilor de credit suverane si comerciale in economiile mai putin dezvoltate. Potrivit raportului, tensiunile privind finantarea publica pe pietele emergente vor rezulta din cresterea indatorarii suverane si pot crea conditii nefavorabile atat pentru companiile locale cat si pentru cele straine.

Rezultatele publicate in Political Risk Map 2021 reflecta rezultatele Global Risk for Global Economic Report care concluzioneaza ca pandemia COVID-19 mareste decalajele dintre economiile emergente si tarile industrializate. De asemenea, pandemia favorizeaza divizarea sociala care, in urmatorii 5-10 ani, va diminua stabilitatea geopolitica.

Potrivit raportului din acest an, inegalitatea sociala este un risc larg raspandit in mai multe regiuni - in special in America si Europa. In viitor, inegalitatea va influenta probabil alegerile, va accentua nationalismul politic si economic si ar putea crea conditii pentru conflicte deschise.

Urmare a pandemiei COVID-19, multe tari au instituit sau modificat scheme de credit comercial sustinute de stat pentru a asigura stabilitatea economica. In timp ce aceste programe sustin, in prezent, comertul intern si exporturile, criticii spun ca acest tip de masuri mentin in viata companiile zombie (cele cu sarcini mari ale datoriilor si rezerve de numerar scazute). Global Political Risk Map 2021 indica riscul falimentelor in masa in randul companiilor zombie dupa expirarea schemelor sustinute de guverne.

Stephen KAY, Global Head of Political Risks, MARSH Specialty, afirma: "Pe masura ce lumea isi revine din efectele COVID-19, ne asteptam ca problemele care tin de inegalitatea sociala, de riscul economic de tara si de nationalismul resurselor strategice sa ocupe un loc central in fundamentarea deciziilor politice. In pofida faptului ca pentru multe domenii riscul este in crestere, exista oportunitati de business pentru companii, finantatori si investitori. Solutiile de protectie prin asigurare a riscului de credit comercial contribuie la securizarea capitalului comercial si de investitii, la deblocarea lichiditatii si la stimularea cresterii economice sprijinind recuperarea dupa efectele economice produse de COVID-19."

Romania:

"Acum, mai mult decat oricand, companiile trebuie sa-si protejeze investitiile si lichiditatea. Asigurarea de credit comercial poate face diferenta intre supravietuirea unei companii sau inchiderea acesteia. Ajutoarele oferite de stat pentru a compensa efectele economice ale COVID-19 au sustinut companiile. Acest lucru se reflecta si in numarul scazut de insolvente inregistrate pe parcursul anului trecut. Totusi, suntem rezervati cu privire la situatia companiilor si a comportamentului lor la plata in momentul in care aceste scheme de ajutorare vor fi oprite.

Recomandam companiilor sa inceapa reinnoirea programului de asigurare cu cateva luni inainte de expirare sau sa caute solutii noi cat mai curand. Contextul s-a modificat si este nevoie de timp si de consultanta de specialitate pentru a gasi acoperirea optima", afirma Antoaneta NEDELCIU, Credit Specialties Practice Leader, MARSH Romania.

Political Risk Map 2021 este fundamentata pe datele din platforma globala de evaluare a riscurilor a MARSH Specialty. Aceasta evalueaza 197 de tari si teritorii urmarind noua indicatori care se refera la garantii, tranzactionare si investitii. Harta interactiva poate fi utilizata pentru a sprijini companiile sa ia decizii informate cu privire la implementarea resurselor financiare si sa gestioneze riscurile asociate operatiunilor, activelor, investitiilor si contractelor in urmatorul an.

1.418 accesari