1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Radu CRACIUN, Presedintele APAPR - Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania si Presedintele BCR Pensii

XPRIMM: Pensiile private de Pilon II sunt in centrul atentiei, existand mai multe scenarii vehiculate privind viitorul lor. Cum vedeti situatia din prezent?
Radu CRACIUN: In momentul de fata, nu avem informatii in plus fata de cele pe care le aveam acum cateva luni. Practic, inca vedem mesaje diverse in spatiul public, care nu sunt de natura sa aduca clarificari. Asteptam sa vedem care este, in final, planul. In tot acest interval de timp, ne-am intalnit cu lideri si decidenti, carora le-am explicat faptul ca solutia ideala este aceea de a lasa sistemul neschimbat. Si avem doua aspecte in vedere. Pe de o parte, este vorba despre arhitectura sistemului - si prima pledoarie a fost pentru pastrarea arhitecturii sistemului. Si al doilea element a fost cel legat de revenirea la planul initial, de marire a contributiei la 6%, avand in vedere ca suntem in intarziere fata de graficul initial.

XPRIMM: In urma discutiilor avute cu lideri si decidenti, cum au motivat ei aceste planuri si declaratii publice referitoare la o posibila suspendare sau faptul ca Pilonul II ar putea deveni optional?
R.C.: Discutiile nu au fost in sensul motivarii, ci, mai degraba, intalnirile au tinut de pledoaria pe care noi am facut-o in favoarea sistemului, punand la dispozitie toate informatiile pe care le-am considerat relevante, in ideea de a-i sprijini sa ia o decizie avizata. In momentul de fata, nu percep ca exista o unanimitate in ceea priveste viitorul Pilonului II, inclusiv la nivelul coalitiei de guvernare. Pornim de la premiza ca cei care decid se afla intr-un proces de cautare de informatii. Noi am incercat sa le punem la dispozitie toate acele informatii care sa ii ajute sa aiba o imagine cat mai corecta asupra sistemului si a modului in care operam.

XPRIMM: Care ar fi principalele efecte si cine va suporta impactul unor viitoare schimbari?
R.C.: In primul rand, impactul va fi asupra participantilor, asupra celor care au conturi individuale in sistemul privat de pensii. E de la sine inteles ca o scadere a contributiilor va avea un impact asupra sumelor acumulate si, in final, asupra pensiilor private. Este extrem de important ca valoarea contributiilor sa revina la graficul initial.

Al doilea perdant ar fi, fara doar si poate, economia, pentru ca o mare parte din sumele pe care fondurile le administreaza sunt investite in Romania si finanteaza economia romaneasca. Stagnarea sau scaderea sumelor acumulate va face ca participarea fondurilor private de pensii la finantarea economiei sa devina irelevanta, ceea ce, in final, va duce la un monopol al finantarii de catre sistemul bancar. Aceasta este si nota in care eu interpretez reactia extrem de puternica a asociatiei patronale a oamenilor de afaceri vizavi de pastrarea Pilonului II in arhitectura sa actuala, realizand faptul ca fondurile de pensii private sunt peste tot in lume o alternativa la finantarea oferita de sistemul bancar.

Si, in ultima instanta, vor fi afectati si administratorii care au investit sute de milioane de euro pentru construirea acestui sistem in urma cu 10 ani si care inca au de recuperat sumele investite initial. Nu toti si-au amortizat toate investitiile facute la inceput.

XPRIMM: In cifre, care sunt efectele pentru participantii la Pilonul II de pensii private obligatorii?
R.C.: Noi am calculat ca, din cauza nerespectarii legii, adica a faptului ca nu au crescut contributiile la 6% atunci cand a trebuit, sumele acumulate in conturile personale ale participantilor sunt cu 13% mai mici decat ar fi trebuit daca legea ar fi fost respectata. In termeni valorici, este vorba de 1,1 miliarde de euro - contributii care, practic, nu au mai fost virate din nerespectarea calendarului cresterii contributiei.

Pe de alta parte, o eventuala reducere la zero a contributiilor pe 6 luni, in a doua jumatate a acestui an, va duce la un minus de 3,5 miliarde de lei, bani care nu vor mai intra in conturile individuale ale romanilor. Raportat la activele actuale de circa 42 miliarde de lei, inseamna 8%.

XPRIMM: De ce credeti ca s-a ajuns in aceasta situatie, in conditiile in care rezultatele Pilonului II dupa primii 10 ani de functionare sunt remarcabile?
R.C.: Privind pe criterii strict de performanta si de rezultat, intr-adevar punerea in discutie a ratiunii pentru care exista Pilonul II este neasteptata si greu de inteles. Pe de alta parte, insa, stim ca, in momentul de fata, bugetul de stat este sub presiune, in conditiile in care cheltuielile angajate nu sunt acoperite intr-o masura satisfacatoare de veniturile care vin la buget. Si atunci singura suspiciune pe care o am este faptul ca existenta acestui dezechilibru intre venituri si cheltuieli la nivelul bugetului face ca aceste contributii din Pilonul II sa devina foarte interesante in ideea de a compensa acest dezechilibru care exista in prezent.

Fondurile de pensii au avut, in primii 10 ani, o performanta investitionala excelenta, care arata o medie anuala de circa 8%, ceea ce dupa standarde europene este o performanta investitionala de top. Si asta nu o spunem noi, ci institutii terte care evalueaza performanta fondurilor de pensii din Europa si care au pus Romania in topul acestei liste, ceea ce arata ca este un sistem care si-a facut treaba, care a raspuns asteptarilor initiale si care merita sa fie mentinut.

XPRIMM: Isi pot apara cumva participantii contributiile de pana acum? Pot apela la instanta?
R.C.: Mi-e greu sa spun, in momentul de fata, pentru ca inca nu stim exact detaliile. Poti sa construiesti un caz din punct de vedere juridic in momentul in care cunosti detaliile legii sau ale Ordonantei de Urgenta care va fi aplicata. In momentul acesta, este prematur sa vorbim de asa ceva.

XPRIMM: Exista multi romani care nu stiu la ce fond sunt inscrisi sau cati bani au in cont. Cum pot afla aceste informatii cat mai facil?
R.C.: In mod normal, toti cei care sunt contributori la un fond de pensii Pilon II ar fi trebuit sa primeasca in fiecare an o scrisoare de informare din partea administratorului respectiv, in care sa gaseasca sumele cu care au contribuit, suma totala pe care o au si asa mai departe. In varianta in care nu au primit aceasta scrisoare de informare din varii motive (schimbarea datelor personale, de exemplu), ei pot intra pe pagina ASF, isi completeaza datele cerute si li se permite sa afle la ce administrator sunt. Autoritatea de Supraveghere Financiara stie unde sunt ei participanti si va contacta administratorul, care, la randul sau, va contacta pe doritorii care vor sa afle unde au pensia. Odata contactul stabilit cu administratorul, apoi pot afla si sumele din conturi si alte informatii.

XPRIMM: APAPR chiar a lansat recent o campanie de informare. Despre ce este vorba si care sunt obiectivele acestui demers?
R.C.: Este o campanie de informare pe Facebook, YouTube si TV. Este o campanie care incearca sa compenseze cumva lipsa activismului nostru din ultimii 10 ani, care ne este si reprosat, legat de educarea populatiei si explicarea importantei Pilonului II pentru pensia lor viitoare. Practic, incercam sa explicam cat mai multor romani, fie online sau la TV si chiar prin intermediul presei, care este utilitatea Pilonului II si de ce acesti bani reprezinta proprietatea lor privata si ar trebui sa le pese de acesti bani ca de orice alta proprietate privata pe care o au.

XPRIMM: Chiar daca vorbim de pensionare, sistemul functioneaza. Ce pensii au fost platite pana acum din fondurile Pilonului II?
R.C.: Da, pensii se platesc de cativa ani, iar sumele nu sunt chiar mici, vorbim de zeci de milioane de lei pe an- care se platesc ca pensii private atat pe Pilonul II, cat si Pilonul III. Pensiile pot fi platite in cazul indeplinirii vechimii in munca, conform legii, sau in cazul unei pensionari anticipate pe caz de invaliditate gradul I sau II, fara reziliere ulterioara. Sau, in cazul cel mai nefericit - decesul participantului, caz in care banii respectivi ajung la mostenitori. Faptul ca acesti bani raman mostenire este dovada suprema a faptului ca vorbim de proprietate privata.

In momentul de fata, in asteptarea intarziatei legi a platii pensiilor private, platile se fac fie integral, intreaga suma printr-o plata unica, sau, din primavara acestui an, platile se pot face si esalonat pe o durata de maxim 5 ani, la alegerea beneficiarului.

XPRIMM: Ati spus ca un avantaj important al Pilonului II este mostenirea. Cum se realizeaza acest proces?
R.C.: Mostenitorii persoanei respective trebuie sa vina la administrator cu actele doveditoare, care sa arate ca ei sunt intr-adevar indreptatiti sa beneficieze de activele persoanei decedate si apoi avem doua variante. Avem varianta in care mostenitorii sunt participanti la Pilonul II si atunci suma care le revine din mostenirea respectiva va fi transferata in conturile lor de Pilon II. Sau situatia in care mostenitorii nu sunt participanti, caz in care vor primi banii in mana sau intr-un cont bancar.

XPRIMM: Cati bani au, in medie, participantii in conturi?
R.C.: In momentul de fata, suma totala acumulata in sistem este de circa 42 miliarde de lei, din care 35 miliarde de lei din valoarea contributiilor si 7 miliarde de lei din investitiile realizate. Valoarea medie a contului, care este de multe ori vehiculata in spatiul public ca un argument in defavoarea sistemului, cum ca are o valoare foarte mica si deci si pensia va fi mica, este inexacta pentru ca in spatele unei medii stau foarte multe aspecte, iar in cazul de fata, in spatele acestei medii stau foarte multe conturi goale sau aproape goale, pentru ca oamenii respectivi au emigrat sau au preferat sa lucreze pe piata neagra.

Ceea ce ar trebui sa ne preocupe pe noi nu ar fi valoarea medie a conturilor, ci valoarea unui cont alimentat de un salariu mediu pe economie. Astfel, un salariu mediu pe economie, care a avut contributii lunare timp de 10 ani, are o valoare a contului de aproximativ 11.500 de lei, ceea ce nu este putin, daca ne gandim ca este vorba doar de 10 ani. Daca vorbim de 20-30 de ani, atunci suma este substantiala.

XPRIMM: Unde sunt investiti banii participantilor la Pilonul II de pensii?
R.C.: Conform legii, fondurile de pensii din Romania sunt fonduri cu un profil de risc mediu-scazut si, in aceste conditii, pentru a realiza acest profil de risc, administratorii sunt obligati sa investeasca mare parte a activelor in instrumente cu risc foarte scazut. Astfel de instrumente sunt, de obicei, titlurile de stat emise de diferite guverne. Acesta este motivul pentru care, in prezent, circa 60% din bani sunt investiti in titluri de stat. Subliniez ca fondurile de pensii nu sunt obligate sa investeasca in titluri de stat romanesti - in cazul in care oportunitatea de investire va deveni suficient de interesanta, fondurile de pensii ar putea sa investeasca in titluri de stat ale oricarei tari din UE. Pe de alta parte, in prezent, titlurile de stat romanesti ofera un randament interesant prin prisma riscului pe care il ofera si, nu mai putin important, investirea in titluri de stat in moneda locala ne face sa evitam riscul valutar al fluctuatiilor valutare in cazul in care investim in alta moneda.

A doua categorie este reprezentata de actiuni, in primul rand actiuni romanesti, listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), si intr-o mai mica masura actiuni straine de pe alte Burse. Iar expunerea pe aceasta clasa de active este de aproximativ 20%. La acestea, se adauga obligatiuni municipale corporatiste, marfuri, fonduri de investitii si altele.

XPRIMM: In ce masura sunt garantate contributiile la Pilonul II?
R.C.: Contributiile sunt garantate conform legii, in sensul in care, in cel mai rau caz, participantii vor beneficia la pensie de cel putin suma tuturor contributiilor pe care ei le-au avut in fond, mai putin comisioanele platite. Aceasta este o garantie pe care administratorii o dau tuturor participantilor si, pentru a da aceasta garantie, administratorii sunt obligati sa creeze rezerve care sa poata fi folosite in cazul in care ar trebui sa isi achite aceasta obligatie. In plus, exista si un Fond de garantare al fondurilor de pensii administrate privat. Deci, exista mai multe niveluri de siguranta pe care sistemul le are.

Mentionez ca toti administratorii au o excelenta reputatie internationala, fiind prezenti in foarte multe tari din lume. Dar, independent de asta, trebuie sa subliniem faptul ca situatiile financiare ale administratorilor sunt total separate de contabilitatea fondurilor. Practic, vorbim de doua entitati diferite, care nu sunt legate intre ele din punct de vedere al supravietuirii. Un administrator poate "sa dispara" din diferite motive, dar fondul pe care il administreaza ramane total neatins, urmand ca el sa fie preluat de un alt administrator. In acesti 10 ani, au fost situatii in care administratorii au decis sa se retraga din aceasta afacere, iar banii pe care ei i-au avut au fost preluati de alti administratori fara nicio consecinta asupra contributiilor. Iar evolutiile financiare ale administratorilor nu au niciun fel de impact asupra evolutiilor fondurilor.

XPRIMM: Participantii pot migra de la un fond, la altul?
R.C.: Da, participantii pot migra de la un fond, la altul, doar ca o migrare in primii doi ani de aderare la un fond antreneaza un comision. Daca migrarea se face dupa doi ani, este gratuita.

XPRIMM: Studiile ne arata ca un roman care se va pensiona peste 20 de ani va avea, din pensia de stat, o rata de inlocuire a venitului obtinut ca salariat de sub 40%. Sunt necesare economii suplimentare pentru batranete?
R.C.: Rolul statului in asigurarea veniturilor la pensionare va fi in scadere in urmatoarele decenii. Potenta financiara a statului de a plati pensii publice va fi din ce in ce mai mica. Acesta este un fenomen pe care il vedem prezent in foarte multe tari din Europa, nu doar in Romania. Noi, insa, trebuie sa acceptam acest lucru, sa il recunoastem, si sa facem ceva pentru ca, din pacate, in randul populatiei exista iluzia ca statul va fi cel care va avea grija de noi si va asigura pensiile. Statul nu va mai avea bani sa faca acest lucru pentru ca numarul generatiilor tinere care vin din spate este din ce in ce mai mic si, astfel, taxele care vor finanta bugetul de asigurari sociale vor fi si ele din ce in ce mai mici. Ca urmare, vor fi mai putini bani pentru plata pensiilor publice. Deci, vestea proasta este ca toti suntem pe cont propriu, nu ne mai putem baza pe stat.

Daca acceptam acest lucru, pasul urmator este sa intrebam ce facem pentru ca la pensie sa nu sfarsim in saracie. Trebuie sa economisim cat mai repede. As recomanda ca, atunci cand esti foarte tanar, sa economisesti macar 10% din veniturile tale pentru pensie, iar daca incepi tarziu poti sa ajungi la 15-20% din venituri. Acestea sunt regulile de aur. Si exista numeroase vehicule prin care banii pot fi economisiti - sistemul de pensii private este unul dintre ele, care ofera avantaje fiscale importante, atat Pilonul II cat si Pilonul III.

Cheia succesului este diversificarea. La pensionare, trebuie sa ai si o pensie publica si una privata, trebuie sa ai si depozite bancare, poate si investitii intr-un fond de investitii sau intr-o asigurare. E bine sa nu ai toate ouale puse in acelasi cos. Din acest motiv, cred ca ar fi o mare eroare ca cineva sa renunte la Pilonul II in ideea de a-si obtine viitoarea pensie doar de la Pilonul I (de stat). Nu cred ca asta e solutia, ci diversificarea surselor de venit si economisirea pe cont propriu, fara sa ramai la mana statului.