1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

RBC: Pierderi de razboi limitate pana in prezent, dar raman incertitudini esentiale

Sezonul de rezultate din primul trimestru al anului 2022 a aratat ca ipotezele de constituire a rezervelor pentru invazia Rusiei in Ucraina au variat foarte mult, cu pierderi raportate limitate de 1,3 miliarde USD, fata de un interval de pierderi estimat de industrie, pe fondul razboiului din Ucraina, de 10 - 15 miliarde USD, informeaza Reinsurance News, citand analisti ai RBC.

Astfel, intr-o nota recenta privind asigurarile specializate pe segmentul Property & Casualty din Marea Britanie, RBC subliniaza ca riscurile de razboi reduse sustin o perspectiva imbunatatita pentru furnizori. Potrivit analistilor, pierderile de razboi raportate pana in prezent au fost mai mici decat cele estimate, ceea ce inseamna ca, printre altele, capitalizarea este mai putin ingrijoratoare in viitor.

Incertitudinea din jurul razboiului si a pierderilor potentiale pentru asiguratori si reasiguratori a facut ca, in aproape toate cazurile, rezervele inregistrate in T1 2022 sa cuprinda aproape in intregime IBNR, cu daune raportate in valoare de numai 1,3 miliarde USD.

"Liniile afectate au fost, in mare parte, conform asteptarilor si exista o recunoastere pe toata linia cu privire la complexitatea expunerilor in domeniul aviatiei, cu posibile incurcaturi juridice. Reasiguratorii europeni au inregistrat cele mai mari pierderi de pana acum, ceea ce sugereaza ca expunerile la daune ar putea fi mai putin concentrate in cadrul firmelor primare de specialitate decat se temusera unii", explica analistii RBC.

Dupa cum precizeaza RBC, pierderile din industrie, pe fondul razboiului din Ucraina, par sa se situeze in jurul valorii de 10 - 15 miliarde USD, ceea ce inseamna ca pierderile raportate in primul trimestru din 2022 reprezinta aproximativ 10% din acest interval.

In timp ce acest lucru ar putea implica faptul ca intervalul este oarecum conservator, analistii subliniaza ca ar putea aparea si alte expuneri, avand in vedere atat ca razboiul este in curs de desfasurare, cat si gradul ridicat de incertitudine in jurul pierderilor potentiale din aviatie.

"Observam semne preliminare ca aceasta pierdere a fost reasigurata mai puternic decat un eveniment tipic NatCat (catastrofe naturale), dar nu e clar in ce masura acest lucru are un impact asupra protectiei disponibile ramase, in conditiile in care sezonul uraganelor inca nu a inceput", puncteaza RBC.

Privind in perspectiva, analistii sustin ca, in timp ce alte pierderi sunt probabile, se pare ca rezervele din primul trimestru au reprezentat cea mai mare parte a expunerilor finale.

"Principalele incertitudini in acest stadiu sunt in ceea ce priveste durata razboiului, pierderile din aviatie si orice potentiale evenimente cibernetice sistemice", concluzioneaza analistii RBC.