1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

RAR: Amenzi de peste un milion lei la service-urile auto

Aproape 1000 de ateliere de reparatii din toata tara au fost controlate de inspectorii RAR in ultimele 3 luni, in cadrul unor actiuni complexe. Sanctiunile au depasit un milion de lei.

"Registrul Auto Roman este cu ochii pe cei care presteaza activitati de reparatii auto, insa o fac in afara legii si in conditii care nu pot garanta siguranta lucrarilor de reparatie", au transmis oficialii RAR.

Inspectorii RAR au gasit neconformitati legate de:
- efectuarea de activitati de reparatii fara autorizatie tehnica;
- efectuarea inspectiei finale care sa demonstreze conformitatea lucrarilor de reparatii (una dintre conditiile legale privind admiterea si mentinerea in circulatie a autovehiculului, ulterior interventiei asupra unui autovehicul);
- pastrarea si respectarea conditiilor initiale de autorizare;
- prestatorii de servicii care nu au pregatirea necesara de a interveni la sistemele de securitate ale autovehiculului.

Asadar, RAR atrage atentia ca reparatiile efectuate in ateliere care nu respecta legea sunt calea cea mai sigura spre riscul de a primi servicii de o calitate indoielnica. Daca alegeti sa va reparati masina pe principiul "ieftin si rapid", intr-o unitate improvizata, retineti ca nu aveti cum sa verificati calitatea reparatiilor facute, dar va scad si sansele de a putea rezolva pe cale amiabila eventualele inconveniente cauzate de calitatea slaba a lucrarilor.

Mihai Dogarescu, Sef Departament Supraveghere Piata - RAR, a declarat: "Evitati sa mergeti pe recomandarea unui prieten cand vreti sa va reparati masina. Verificati cu prioritate ca service-ul sa fie autorizat. In caz contrar riscati sa primiti o pseudoreparatie care poate fi un real pericol pentru securitatea voastra in trafic. Interventiile in sisteme de siguranta ale autovehiculului sunt complexe si necesita obligatoriu piese si componente omologate".

Tocmai de aceea, controalele RAR au rolul de a stabili o stare de normalitate si legalitate in sfera serviciilor oferite posesorilor de autovehicule si de a-i incuraja sa intre in legalitate pe cei care desfasoara activitati de reparatii in mod neautorizat.

De asemenea, Registrul Auto Roman recomanda ca achizitiile de componente auto din mediul online sa se faca din surse sigure, iar piesele sa fie omologate. Vanzatorul trebuie sa ofere garantie pentru produsele comercializate. Conform reglementarilor europene, in cazul in care piesele respective nu se potrivesc, cumparatorul are dreptul sa le returneze, evident fara ca acestea sa prezinte urme de uzura.

Lista service-urilor autorizate, dar si categoria de lucrari pentru care este autorizat atelierul respectiv se regaseste pe site-ul Registrului Auto Roman https://www.rarom.ro/?page_id=889.