QBE Romania, Bucuresti - Unde ma asigur? - Asigurari - Totul despre asigurari - Piata...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 XPRIMM Newsletters 
 PRIMM - Asigurari&Pensii 
 Insurance PROFILE 
 Anuarul Asigurarilor 
 XPRIMM Insurance Report 1 EUR = 4.7274 RON
1 USD = 4.2656 RON


RFI

Unde ma asigur?

Arhiva

QBE Romania, Bucuresti


Gabriel SAUER
General Manager Romania
Adresa: Str. Barbu Vacarescu nr. 157B
Localitate (Sector): sector 2
Judetul: Bucuresti
Telefon: 021.208.87.95
Fax: 021.208.87.97

XPRIMM: Cat de puternic a fost impactul crizei economice asupra pietei asigurarilor in anul 2009?
Gabriel SAUER: Deja se cunoaste ca in anul 2009 cea mai afectata a fost piata de asigurari de viata. Nici asigurarile generale "nu s-au simtit prea bine" deoarece piata a scazut si in acest domeniu daca ne raportam la moneda europeana. S-a observat tendinta clientilor de a-si optimiza costurile cu asigurarea, acestia apeland tot mai frecvent la brokerii de asigurare pentru solutii. In acest context clientii mari au reinnoit numai o parte a politelor de asigurare, iar unii clienti mai mici au fost chiar nevoiti sa renunte la reinnoirea asigurarilor.

XPRIMM: Cum vedeti evolutia pietei asigurarilor in anul 2010? (in contextul unei prelungiri a crizei economice)
G.S: Consider ca adevaratul impact al crizei economice prelungite se va vedea mult mai pregnant in anul 2010. Companiile dependente de cash-ul rapid adus de asigurarile auto vor trebui in continuare sa gaseasca noi solutii, inclusiv reducerea semnificativa a costurilor de exploatare pentru a putea spera la profit.

XPRIMM: Care este in acest moment cea mai stringenta problema a pietei de asigurari din tara noastra? (cu exceptia crizei economice)
G.S: In continuare trebuie, impreuna cu brokerii de asigurare sa depunem eforturi neincetate pentru a schimba mentalitatea si perceptia clientului despre asigurare si despre societatile de asigurari. Daunele au inceput sa apara in toate domeniile economico-sociale. Ca in cazul oricarui produs, si in cazul asigurarilor nu trebuie  sa ne uitam numai la pret. Pretul este corelat cu acoperirea acordata si cu serviciile in caz de dauna.
Aici as dori sa dau un exemplu: asigurarea de malpraxis.
De ani buni de zile toti clientii din acest domeniu cumpara o simpla hartie, deoarece intotdeauna au luat in considerare numai pretul cel mai mic al primei de asigurare. Dar aceasta prima de asigurare mica se reflecta, printre altele intr-o acoperire foarte restrictiva. Cel mai la indemana exemplu este ca daunele morale sunt excluse din acoperire, iar in domeniul medical, dupa cum deja am vazut in practica, daunele morale sunt partea cea mai mare in cazul despagubirilor. In ceea ce priveste schimbarea perceptiei clientului fata de societatile de asigurari, consider ca noi, ca si asiguratori, trebuie sa ne revizuim atitudinea fata de client in cazul aparitiei evenimentului asigurat si sa fim intr-adevar acel partener de afaceri viabil in care sa aiba deplina incredere ca atunci cand are o dauna il sprijinim sa treaca cat mai usor peste astfel de evenimente nedorite.
In consecinta QBE este pregatita sa intre pe aceste piete de nisa, inclusiv pe celelalte asigurari profesionale, cu produse de asigurare cu acoperiri la standarde internationale atunci cand piata va fi pregatita.

XPRIMM: Cum a fost receptat sistemul bonus-malus de catre clientii dumneavoastra? Care este opinia dvs. referitoare la acesta?
G.S: QBE nu subscrie RCA. Ca si opinie, sper sa conduca la constientizarea ca o conducere preventiva este cea mai indicata abordare pentru a evita evenimentele neplacute legate de accidentale de circulatie cu tot ceea ce decurge din acestea.

XPRIMM: Care vor fi, in opinia dvs., consecintele intrarii in vigoare a legii asigurarii obligatorii a locuintelor asupra pietei de profil?
G.S: Decizia asigurarii obligatorii a locuintelor este foarte buna. Insa trebuie sa fim rezervati in ceea ce priveste succesul deplin al acestui program, precum si in ceea ce priveste ideea ca deschide oportunitati pentru asigurari facultative, insa sa nu uitam ca puterea de cumparare este inca la un nivel foarte scazut in Romania.

XPRIMM: Cum a evoluat segmentul corporate in 2009? Dar cel de retail?
G.S: QBE Romania este implicata numai in asigurari pe segmentul corporate. Din aceasta perspectiva, anul 2009 a fost un an dificil in care majoritatea clientilor si-au revizuit programele de asigurare in sensul optimizarii si reducerii cheltuielior in aceasta directie.

XPRIMM: Considerati Bucurestii ca fiind o piata saturata din punct de vedere al concurentei?
G.S: Nicidecum. Majoritatea prooduselor de asigurare de pe piata sunt la nivelul anilor 90. Odata cu maturizarea pietei de asigurare vor aparea cerinte pentru produse din ce in ce mai sofisticate.

XPRIMM: Este oportuna, in acest moment, o extindere a fortei de vanzare? Credeti ca situatia economica aduce noi oportunicati in a gasi oamenii pentru a lucra in asigurari?
G.S: QBE este recunoscut la nivel mondial ca fiind un specialist in asigurari commerciale si industriale avand ca principala forta de vanzare societatile de brokeraj. De aeea pentru noi sunt importante serviciile pe care le acordam brokerilor de asigurare care sunt partenerii nostri de afaceri.

XPRIMM: Ce oportunitati vedeti pentru activitatea Companiei dvs. pentru urmatoarea perioada?
G.S: Ca si oportunitati consider ca produsele de nisa trebuie sa fie in atentia noastra in perioada urmatoare.

XPRIMM: Care este structura portofoliului in acest moment? A suferit aceasta modificari ca si consecinta a crizei economice?
G.S: QBE Romania subscrie riscuri corporate prin brokeri de asigurare. In mare structura portofoliului este aceeasi ca in 2008, cu singura mentiune ca in cursul anului 2009 am luat decizia de a intrerupe pentru moment subscrierea de riscuri noi pe auto CASCO pana cand conditiile de pe piata se vor schimba. Astfel, portofoliul de asigurari subscris de QBE Romania este dupa cum urmeaza:
- Bunuri:        57%
- CAR/EAR:        19%
- Raspunderi:    16%
- Auto CASCO:    4%
- Cargo:        3%
- Aviatie generala:    1%
Putem spune ca criza economica din 2009 a avut consecinte severe asupra portofoliului de asigurari cargo.

XPRIMM: Cum apreciati rezultatele obtinute de Companie in anul 2009? Cum se prezinta acestea daca ne raportam la rezultatele din 2008?
G.S: Din punct din vedere financiar, rezultatul QBE Romania pentru 2009 este unul bun tinand cont ca este al doilea an de activitate: crestere a subscrierilor in lei cu 11% intr-o perioada economica dificila si rata combinata neta de 95%. Daca vorbim de anul 2009 ca si an de subscriere este inca prematur sa vorbim de rezultat stiindu-se faptul ca in asigurari anul de subscriere se incheie dupa trecerea a cel putin inca unui an in care pot aparea daune care sa afecteze anul respectiv de subscriere. De aceea este foarte importanta acuratetea cu care sunt costituite rezervele aferente pe baza statisticilor, ca sa nu existe surprize neplacute.

XPRIMM: Care sunt obiectivele principale pentru Compania dumneavoastra in acest an? (Volum total al subscrierilor, structura personal etc.)
G.S: Cresterea activitatii pe baze solide (+35%), fara a face rabat de la calitatea portofoliului de asigurari (rata neta combinata sub 95%), servicii de foarte buna calitate pentru clientii nostrii, mai ales in caz de dauna, cresterea notorietatii QBE prin consolidarea recunoasterii QBE ca specialist in asigurari comerciale si industriale sunt cateva dintre principalele obiective vizate. Nu se prevad schimbari in structura actuals de personal.


Publicat pe 06.05.2010PAID

OMNIASIG


Copyright 2019-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM