1asig.ro

PwC: Schimbarile climatice fac parte din cele mai mari riscuri pentru reasiguratori

5 min. / 1.540 cuvinte
Industria globala de asigurari este de parere ca schimbarile climatice au devenit in ultimii ani un risc major pentru companiile de asigurari si reasigurari, arata ultimul studiu Banana Skins al PricewaterhouseCoopers (PwC).

PROMO


PwC, impreuna cu Centre for the Study of Financial Innovation (CSFI), au adresat un set de 3 intrebari unui numar de 927 respondenti, actuari, membri ai autoritatilor de supraveghere si alti profesionisti din domeniul asiguratorilor, din 53 de tari din intreaga lume, legat de cele mai semnificative riscuri pe urmatorii 2-3 ani din domeniul asigurarilor - reasigurarilor. In jur de 3 sferturi din acestia sunt angajati ai companiilor de asigurari, iar restul reprezentanti ai reasiguratorilor, brokerilor, autoritatilor de supraveghere si alti analisti si consultanti. Cea mai mare pondere a respondentilor a venit din Europa (40%) si Asia-Pacific (36%).

Rezultatele studiului arata ca riscurile de reglementare, riscurile reputationale si riscurile asociate schimbarilor climatice sunt riscurile care de curand au crescut cel mai mult in atentia asiguratorilor. Riscurile digitale si tehnologice raman in continuare printre primele 3 mari ingrijorari ale industriei. Respondentii sunt de parere ca industria este mai bine pregatita sa reziste in fata acestor riscuri; pe o scara de la 1 (slab pregatita) la 5 (bine pregatita), punctajul mediu obtinut este de 3,11, inregistrand o imbutatatire fata de punctajul de 3,02 obtinut de sondajul PwC in editia trecuta (2017).

Sondajul realizat in anul 2019 cuprinde urmatorul clasament al riscurilor, in functie de potentialul lor impact asupra companiilor de asigurare (5,00 - punctajul maxim):

  1. Tehnologia (3,86)
  2. Riscurile cibernetice (3,85)
  3. Schimbari in management (3,76)
  4. Reglementarile (3,62)
  5. Randamentul investitiilor (3,52)
  6. Schimbarile climatice (3,45)
  7. Competitia (3,44)
  8. Resursa umana (3,44)
  9. Mediul macroeconomic (3,40)
  10. Dobanzile (3,36)

Schimbarile climatice, spre deosebire de celelalte riscuri mentionate mai sus, sunt un risc relativ nou aparut in atentia asiguratorilor, considerat pana de curand nesemnificativ pe un orizont de timp scurt, de 2-3 ani, fiind privit mai mult din perspectiva impactului sau pe termen lung. Fenomenele meteorologice extreme care s-au manifestat anul acesta pe fiecare continent (valuri de caldura, uragane, indundatii, incendii naturale) sunt dovada palpabila a consecintelor acestui risc.

Studiul PwC arata ca schimbarile climatice au reprezentat nr. 3 pe clasamentul celor mai amenintatoare riscuri pentru asiguratorii non-life (P&C), nr. 19 pentru asiguratorii life si nr. 2 pe lista reasiguratorilor. Un numar consistent de respondenti au spus ca schimbarile climatice vor deveni cel mai robust risc in viitorul apropiat, din cauza propagarii in numeroase domenii de activitate si a efectelor aproape ireversibile, mentioneaza PwC.

Cateva din problemele legate de schimbarile climatice, asupra carora industria trebuie sa lucreze, sunt numarul redus de produse pentru inundatii sau incendii naturale, acoperirea neadecvata a asiguratorilor care vor sa isi scada costurile cu reasigurarea, posibile evolutii nefavorabile ale portofoliilor de investitii ale asiguratorilor life si gradul ridicat de incertitudine ale evenimentelor legate de schimbarile climatice, care pot "sa dea peste cap" modelele actuariale existente.

Andy MOORE, Global Insurance Risk & Regulatory Leader din cadrul PwC UK, a comentat in cadrul evenimentului 2019 Reinsurance Rendezvous de la Monte Carlo asupra riscurilor schimbarilor climatice: "Fara indoiala, schimbarile climatice au afectat si vor continua sa afecteze pe viitor felul in care asiguratorii vor putea oferi solutii de protectie clientilor sai, schimband in acelasi timp si gradul de expunere al acestora, si al reasiguratorilor, in fata catastrofelor naturale (...) Studiul nostru ne arata ca respondentii nu sunt ingrijorati doar de majorarea preturilor pentru riscurile de catastrofa naturala, dar se intreaba de asemenea cat va mai dura pana cand aceste riscuri vor deveni neasigurabile? Pana la ce punct cresterea temperaturii globale va duce la o lume in care unele regiuni vor deveni completamente neasigurabile?"

Gasiti raportul integral al PwC, aici: Insurance Banana Skins 2019.

473 accesari