1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Punct de vedere al Insurance Europe fata de revizuirea Solvency II

Insurance Europe si-a publicat raspunsul la consultarea Comisiei Europene privind o mai buna legiferare referitoare la propunerile sale de revizuire a cadrului de reglementare Solvency II. In timp ce propunerile Comisiei includ o serie de modificari utile si necesare, acestea presupun si elemente care ar submina imbunatatirile si/sau ar adauga costuri care pot fi evitate.

Federatia europeana a asiguratorilor si reasiguratorilor precizeaza ca revizuirea Solvency II trebuie sa corecteze capitalul si volatilitatea excesive, sa mentina SCR ca punct de interventie in materie de supraveghere, sa imbunatateasca proportionalitatea si sa nu majoreze costurile.

In timp ce Solvency II a adus multe dintre beneficiile preconizate, cadrul necesita imbunatatiri, deoarece nu reflecta corect modelul de afaceri pe termen lung al asiguratorilor. Acest lucru are ca rezultat sarcini excesive in materie de capital si volatilitate a solvabilitatii pentru asiguratorii europeni. De asemenea, a creat o povara operationala foarte semnificativa si, in unele cazuri, inutila pentru asiguratori.

Aceste deficiente au un impact negativ asupra consumatorilor, atat in mod direct, prin cresterea costurilor si investitii mai putin optime, cat si indirect, din cauza reducerii disponibilitatii produselor si a garantiilor. De asemenea, ele limiteaza capacitatea sectorului asigurarilor de a contribui la prioritiatile politice ale UE.

Revizuirea Solvency II nu ar trebui sa conduca la o revizuire fundamentala a sistemului. In schimb, este necesar un numar limitat de modificari specifice, care, in ansamblu, vor duce la o reducere justificata si necesara a cerintelor de capital si a volatilitatii.

Modificarile corecte vor face ca sistemul sa se bazeze mai mult pe riscuri, aliniindu-l mai bine la riscurile reale cu care se confrunta asiguratorii. Acest lucru va permite sectorului european al asigurarilor sa isi mentina activitatea pe termen lung si oferta de produse in beneficiul clientilor si al stabilitatii financiare, sa isi joace pe deplin rolul in tranzitia catre o economie durabila si alte obiective politice ale UE si sa fie competitiv pe plan international.

Revizuirea Solvency II ar trebui:

  • Sa corecteze cerintele excesive de capital si volatilitatea artificiala pentru afacerile pe termen lung, prin alinierea masurilor la riscurile reale cu care se confrunta asiguratorii, mentinand, in acelasi timp, clientii foarte bine protejati.
  • Sa imbunatateasca proportionalitatea si sa evite cresterea costurilor si a sarcinii operationale.
  • Sa mentina scara de interventie existenta si bine conceputa in materie de supraveghere.

Detalii, AICI.