1asig.ro
1asig.ro

Proiectul de lege prin care asiguratii risca sa piarda dreptul la despagubiri in regie proprie, adoptat tacit de Senat

5 min. / 1.540 cuvinte
Senatul a adoptat tacit, marti - 26 noiembrie a.c., proiectul privind modificarea Legii nr.132 din 31 mai 2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie - RCA, prin care asiguratii risca sa piarda dreptul la despagubiri in regie proprie, in ciuda practicii europene.

PROMO


Prevederile proiectul nu se aplica inca, acesta trebuie sa ajunga la Camera Deputatilor (for decizional), dupa care sa fie promulgat de Presedinte.

Astfel, se doreste o modificare a aliniatului 3 din articolul 26 al Legii nr 132, precizandu-se "obligativitatea prezentarii decontului in termen de maxim 45 de zile de la data reparatiei vehiculului intr-o unitate autorizata".

Practic, daca un proprietar doreste isi incaseze despagubirea si sa circule cu masina zgariata, fara a afecta siguranta in trafic, nu o va mai putea face.

Proiectul a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ si aviz negativ de la Comisia pentru buget,finante, activitate bancara si piata de capital, dar si de la Consiliul Economic si Social.

In primele sase luni din 2019, asiguratorii RCA au achitat indemnizatii in valoare totala de circa 1,53 miliarde de lei, in crestere cu 14,4% comparativ cu perioada similara a anului trecut, cand a fost de 1,33 miliarde de lei, reiese din raportul ASF.

Dauna medie RCA a crescut in S1 2019 cu 11,7%, ajungand la 8.424 lei. Astfel, dauna medie RCA platita pentru vatamari corporale s-a diminuat comparativ cu semestrul I din anul precedent cu aproximativ 13% (la 43.748 lei), iar cea pentru daune materiale a crescut cu circa 16% (la 7.068 lei).

1.145 accesari