1asig.ro
1asig.ro

Proiectul de hotarare pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara a fost pus in dezbatere publica

5 min. / 1.540 cuvinte
Proiectul de hotarare pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata a fost pus in dezbatere publica, putand fi consultat pe site-ul Ministerului Muncii. Proiectul prevede majorarea, de la 1 ianuarie 2020, a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata la 2.230 de lei lunar, fata de 2.080 de lei cat este acum.

PROMO


"Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS) a afisat, pe pagina proprie de internet, proiectul de Hotarare pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata", se precizeaza in comunicatul de presa transmis de institutie.

"Proiectul de act normativ supus consultarii prevede ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata sa fie majorat la 2.230 lei lunar, incepand cu data de 1 ianuarie 2020, fata de 2.080 lei in prezent, ceea ce reprezinta o crestere de 7,2% fata de luna decembrie 2019. Tariful orar pentru un program complet de lucru de 167,333 ore va creste anul viitor de la 12,43 lei la 13,327 lei", conform documentului.

Nivelul salariului de baza minim brut a fost stabilit in urma dezbaterilor cu partenerii sociali, fiind organizate doua sedinte ale Consiliului National Tripartit, in 26 noiembrie si in 3 decembrie, si dezbatut in Comisia de Dialog Social de la nivelul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale.

Pentru stabilirea salariului minim s-a avut in vedere o formula de calcul care ia in considerare rata inflatiei si cresterea reala a productivitatii muncii pe persoana, precum si factori de corectie in functie de dinamica cresterii economice.

Conform MMPS, proiectul de hotarare prevede si faptul ca, incepand de anul viitor, pentru persoanele incadrate pe functii pentru care se prevede nivelul de studiisuperioare, cu vechime in munca de cel putin un an in domeniul studiilor superioare, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in care nu sunt incluse si sporurile si alte adaosuri, se mentine la 2.350 lei lunar.

Documentul poate fi consultat AICI.

Propunerile, sugestiile siopiniile pot fi transmise la adresa de e-mail: dezbateri@mmuncii.gov.ro, pana in 12decembrie.

524 accesari