1asig.ro
1asig.ro

Proiect: "Prima Casa" devine "O familie, o casa". Care sunt noile conditii pentru obtinerea unei locuinte?

5 min. / 1.540 cuvinte
Ministerul Finantelor Publice (MFP) propune, printr-un proiect de act normativ, modificarea Programului "Prima casa" si redenumirea acestuia in "O familie, o casa", introducand o serie noi de conditii, astfel incat programul sa fie mai bine orientat spre caracterul social, potrivit unui comunicat de presa.

PROMO


Printre schimbari se numara introducerea unui prag de venit pentru beneficiari de maximul 4.500 de lei si a pretului maxim de achizitie al locuintei care poate fi achizitionata de 70.000 de euro. In acelasi timp, se propune acordarea de subventii de dobanda constand in reducerea ratei dobanzii creditului garantat pe toata durata Programului pentru familiile cu un singur copil cat si pentru familiile cu doi sau mai multi copii.

"Am finalizat Programul O familie, o casa, in urma consultarilor intense si constructive cu reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei. Initiativa guvernului are in primul rand un caracter social, deoarece ne dorim sa venim in sprijinul persoanelor cu venituri reduse. Totodata, ne-am gandit sa ajutam familiile tinere sa isi cumpere o locuinta decenta. In egala masura, sustinem sectorul constructiilor si nu numai in conditiile in care programul va avea efecte benefice in toata economia, va asigura mentinerea sau infiintarea de noi locuri de munca si va ajuta la dezvoltarea afacerilor", a precizat Eugen TEODOROVICI, Ministrul Finantelor Publice.

Prin proiectul de act normativ care modifica si completeaza OUG nr. 60/2009 privind implementarea programului "Prima casa" se propune, modificarea titulaturii Programului "Prima casa" in programul "O familie, o casa".

De asemenea, se introduce pragul de venit pentru beneficiarii Programului: la data solicitarii creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului impreuna cu sotul sau sotia, dupa caz, nu pot depasi valoarea de 4.500 lei, iar pentru familiile cu unul sau mai multi copii, la data solicitarii creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu pot depasi valoarea de 7.000 lei.
  • Mandatarea pe langa Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si a Fondului Roman de Contragarantare in vederea emiterii de garantii in numele si in contul statului, in favoarea bancilor care acorda credite persoanelor fizice pentru achizitia unei locuinte in cadrul Programului.
  • Mentinerea avansului minim de 5 % din pretul de achizitie al locuintei. Pretul de achizitie a locuintei este de maximum 70.000 EUR echivalent lei la cursul BNR valabil la data incheierii contractului de vanzare-cumparare, iar valoarea finantarii garantate este de maximum 66.500 EUR echivalent lei.
  • Acordarea urmatoarelor subventii de dobanda:
  • reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobanzii creditului garantat pe toata durata Programului pentru familiile cu un singur copil.
  • reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobanzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai multi copii.
  • Refinantarea creditelor obtinute in cadrul Programului, prin alte instrumente de finantare, cu exceptia altor credite acordate in cadrul Programului.
Potrivit Ministerului Finantelor, in 2018 au fost acordate 20.423 garantii, in valoare totala de 1,9 miliarde de lei, cu o valoare medie a garantiei acordate de 94.000 lei si 7.160 promisiuni de garantare, in valoare totala de 800 de milioane de lei.

De asemenea, de la lansarea Programului, in anul 2009, si pana la finalul lunii decembrie 2018 au fost acordate 267.752 garantii si promisiuni de garantare, in valoare totala de 23,7 miliarde de lei.

699 accesari
Sondaj

Cat de des te enervezi atunci cand esti la volan?

- Aproape de fiecare data cand circul cu masina
- Din cand in cand, in functie de conditiile de trafic
- Destul de rar
- Nu ma enervez niciodata cand conduc


PROMO