1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Profitul net al BRD a scazut la 20 milioane lei in primele noua luni

BRD-Groupe Societe Generale, a doua banca de pe piata locala in functie de active, a inregistrat, in primele noua luni din acest an, un profit net de 20 milioane lei, in scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand a insumat 51 milioane lei.

In primele noua luni ale anului 2014, volumul creditelor brute la nivelul sistemului bancar a ramas pe o panta descendenta (-3,7% vs T3 2013), in special din cauza evolutiei negative a segmentului corporate, in timp ce depozitele au continuat sa creasca (+5,1% vs T3 2013).

Volumul creditelor acordate de BRD clientelei de persoane fizice a atins 17 miliarde lei, in usoara scadere. Totusi, cresterea productiei de credite de consum din acest an a incetinit contractia soldului total al creditelor (- 4,7% fata de 31 decembrie 2013 vs o medie de - 6,3% pentru sistemul bancar), in timp ce volumul creditelor imobiliare a crescut cu 3,8% in aceeasi perioada. Volumul creditelor acordate clientelei corporate a inregistrat o scadere cu 7,3% fata de aceeasi perioada a anului 2013, pana la 15,1 miliarde lei, in special din cauza operatiunilor de stergere (write-off) a unor credite neperformante, dar si din cauza unei cereri scazute de credite.

Depozitele au ramas la un nivel stabil in ultimele 12 luni, cu o evolutie pozitiva a depozitelor persoanelor fizice (+7,1% fata de septembrie 2013). In acest context, raportul intre credite nete si depozite a ajuns la 80,4% la 30 septembrie 2014 (fata de 87,7% la sfarsitul aceleiasi perioade a anului 2013).

Venitul net bancar a scazut cu 8,8% in comparatie cu aceeasi perioada a anului 2013, in special din cauza marjei nete, afectata de efecte adverse de volum si structura. Volumul net al comisioanelor s-a dovedit rezilient in raport cu primele 9 luni ale anului 2013 (+0,3%), beneficiind de pozitia de lider a BRD pe piata serviciilor de custodie si a intermedierii IPO-urilor. In ultimele trei trimestre, venitul net bancar a inregistrat o stabilizare.

Rata creditelor neperformante, potrivit normelor IFRS, a scazut la sfarsitul trimestrului 3 al acestui an la 21,1% in comparatie cu 24,8% la sfarsitul anului 2013, in timp ce, potrivit definitiei Bancii Nationale a Romaniei (credite cu intarzieri mai mari de 90 de zile si/sau aflate in proceduri juridice), acelasi indicator a scazut la 18,2%, fata de 21,8% la finalul lunii decembrie 2013. Evolutia creditelor neperformante se datoreaza implementarii unei noi politici de write-off si este aliniata tendintei generale a sistemului bancar.

Costul net al riscului a scazut cu 8,6% in primele 9 luni ale acestui an, banca constituind in trimestrul al treilea al anului 2014 provizioane suplimentare pentru portofoliul de clienti aflati in insolventa. In consecinta, acoperirea creditelor neperformante cu provizioane s-a imbunatatit, crescand la 71,5% la 30 septembrie 2014 (fata de 68,9% la sfarsitul lunii decembrie 2013).

Capitalizarea bancii este foarte confortabila, cu un indicator de adecvare a capitalului de 17,1% potrivit regulilor Basel III.

"Primele noua luni ale anului 2014 au marcat un pas important in procesul de transformare a BRD, care a continuat sa investeasca in calitatea serviciilor, consolidarea structurii de risc si imbunatatirea eficientei sale operationale. Structura consolidata a bilantului ne permite sa marim semnificativ portofoliul nostru de credite de indata ce cererea va creste", a spus Philippe LHOTTE, Presedintele Director General al BRD.

Potrivit bancii, indicatorii financiari sunt la nivel individual, in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS).

BRD-Groupe Societe Generale este cea de-a doua banca din Romania dupa totalul activelor si banca nr. 1 pe piata romaneasca a creditelor sindicalizate. BRD are 2,2 milioane de clienti si opereaza o retea de aproximativ 870 de unitati. Cu circa 2,3 milioane de carduri valide si o retea de acceptare de peste 24.000 POS si 1.500 de ATM-uri, BRD este banca nr.1 pe piata romaneasca a cardurilor.

BRD face parte din Grupul Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare. Grupul are 148.000 de angajati in 76 de tari si 32 de milioane de clienti in intreaga lume.

Cititi aici si rezultatele financiare publicate de Banca Comerciala Romana (BCR) si Banca TRANSILVANIA.