1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Procesul falimentului CITY ...

Procesul falimentului CITY Insurance se prelungeste

La primul termen din acest an, de pe 12 ianuarie a.c., Tribunalul Bucuresti a ramas in pronuntare in ceea ce priveste inceperea procedurii de faliment in cazul Societatii de Asigurare - Reasigurare CITY Insurance pana pe data de 26 ianuarie.

"Procesul la fond in prima instanta s-a finalizat, urmand ca solutia sa fie data pe 26 ianuarie", a explicat o sursa juridica pentru 1asig.ro.

De acest termen de incepere a falimentului depinde foarte mult valabilitatea pe care o vor mai avea politele CITY Insurance. Practic, politele vor mai fi valabile maxim 90 de zile de cand instanta decide inceperea procedurii de faliment.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a depus, pe 12 octombrie 2021, la Tribunalul Bucuresti, cererea de deschidere a procedurii falimentului Societatii de Asigurare - Reasigurare CITY Insurance SA, avand in vedere starea de insolventa a acesteia. Pana acum pronuntarea s-a tot amanat.

Cererea ASF a fost atasata unei alte cereri de faliment depuse de service-uri auto, din 15 septembrie.

Daca va fi declarat in instanta, falimentul CITY Insurance va deveni cel mai mare faliment din industria de asigurari, in conditiile in care compania era cel mai mare jucator din piata locala, cu o cota de 20,6% per total industrie (cu prime brute subscrise in valoare de peste 1,3 miliarde de lei, conform calculelor XPRIMM, in baza datelor ASF) si de 46,34% pe segmentul RCA (1,04 mld. lei), in primul semestru din 2021.

Decizia ASF (din 17 septembrie) de retragere a autorizatiei de functionare a Societatii de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance SA, constatarea starii de insolventa si promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului impotriva acesteia a fost publicata, pe 27 septembrie 2021, in Monitorul Oficial, Partea I, nr 921.

In acest caz, un rol important il joaca FGA - Fondul de Garantare a Asiguratilor, cel care preia plata despagubirilor pentru pagubitii CITY. De asemenea, BAAR va prelua plata despagubirilor externe.

FGA - Fondul de Garantare a Asiguratilor, a inceput, din 29 noiembrie 2021, platile catre pagubitii CITY Insurance care au depus pana acum cereri de plata. Numarul cererilor este unul semnificativ, astfel ca si volumul de munca este unul considerabil, ceea ce a necesitat o crestere importanta a numarului de angajati ai Fondului.

Plata despagubirilor se face in limita a 500.000 lei pentru fiecare creanta de asigurare datorata in temeiul unui contract de asigurare incheiat cu asiguratorul aflat in insolventa, potrivit plafonului de garantare reglementat de Legea nr. 213/2015 actualizata.