1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Principalele repere ale tendintelor actuale la Bursa. Cele mai probabile preturi

Toti indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) scadeau marti pe fondul unei lichiditati relativ modeste. Tendinta principala, pe termen mediu (cateva luni) este inca una ascendenta, dar cat de mult mai pot scadea cotatiile fara ca aceasta tendinta sa fie pusa in pericol?

Analistii estimeaza, statistic si grafic, principalele repere pentru fiecare indice bursier, ca si pentru actiunile cele mai cautate. Astfel, BET FI, cel mai "nervos" indice al BVB, este acum putin sub pragul de 32.000 de puncte. El ar putea scadea pana spre 31.000 si chiar spre 30.000, fara sa puna in pericol tendinta principala de crestere, potrivit analistilor.

Pe de alta parte, tendinta de crestere vizeaza pragul de 33.500 pana la sfarsitul anului.

In analiza tehnica, pragurile in care se poate opri scaderea (din punct de vedere statistic) sunt suporturi, iar cele care se opun cresterii se numesc rezistenta. (Mai multe definitii la finalul articolului). Asadar, BET FI are suporturi la 31.000 si 30 de puncte si rezistenta la 33.500 de puncte.

BET FI face media variatiilor Fondului Proprietatea (FP) si ale societatilor de investitii financiare (SIF), care au plasamente in cele mai multe dintre cele mai valoroase companii romanesti. De aceea BET FI este si cel mai "nervos".

Mediul bursier

Bursele au scazut marti din cauza sentimentului negativ, indus de caderile de pe pietele asiatice si americane. Americanii s-au aratat dezamagiti de primele raportari ale companiilor.

Asta este o veste buna, paradoxal, caci daca marile piete incep sa fie mai preocupate de propriile supraevaluari, vor fi mai putin disperate ca vor avea tot mai putini bani "gratis" de la Federal Reserve (FED) banca centrala a SUA.

Se vehiculeaza estimarea ca FED va reduce achizitiile de bonduri (prin care pompeaza lichiditati in piata) cu 10 miliarde dolari in sapte transe, urmand sa incheie programul in decembrie 2014, potrivit unui sondaj Bloomberg.

Piata de la Bucuresti este, insa, departe de maximele anterioare crizei, in vreme ce pietele occidentale si le-au depasit deja de mai multe ori.

In plus, abia acum BNR a redus din rezervele minime obligatorii, eliberand in piata 500 milioane euro, si de alte 4 miliarde lei. Majoritatea acestor bani se vor duce la bancile mama, dar macar o parte din ele ar putea face oarece presiune pe cumparare si la BVB.

Iata alte cateva repere:
  • BET: Indicele principal al Bursei, al celor mai importante 10 actiuni ale BVB, mai putin Fondul Proprietatea (FP), are un suport proaspat la 6.000 de puncte si urmatoarea rezistenta ar putea fi la 6.600 - 6.700 de puncte.
  • BET XT este mai reprezentativ pentru piata decat BET, pentru ca ia in calcul variatiile celor mai importante 25 de actiuni, inclusiv FP si SIF-urile. Acum se lupta sa stea deasupra rezistentei abia strapunse de la 600 de puncte.
  • Fondul Proprietatea (FP): Ramane blocat in zona de rezistenta 0,84 - 0,86 lei / actiune. Cel mai apropiat suport la 0,8 lei pe actiune.
  • SIF Banat Crisana (SIF1): Ar putea invinge rezistentele de la 1,24 - 1,32 lei / actiune tinzand catre 1,45 lei / actiune. Suporturi la 1,2 si 1,15.
  • SIF Moldova (SIF2): Ar trebui ca in 2014 sa urce spre 1,73 lei / actiune. Suporturi la 1,5 si 1,3 lei / actiune.
  • SIF Oltenia (SIF5): Rezistenta majora la 2,47 lei / actiune, suporturi la 1,8 si 1,7, daca scapa iar sub 2 lei / actiune.
  • OMV Petrom (SNP): Rezistente in zona 0,488 -0,495 si, candva, in viitor la 0,518 - 0,53 lei / actiune. Suportul cel mai apropiat la 0,45 lei / actiune.
Definitii

SUPORTURILE sunt preturi minime anterioare, relevante ca niveluri pana la care preturile pot scadea, intr-o tendinta curenta, minora, fara ca tendinta principala de crestere sa fie periclitata. Pot fi si praguri la care o tendinta minora de scadere se opreste.

REZISTENTELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri pana la care preturile pot creste, intr-o tendinta curenta, minora, fara ca tendinta principala descendenta sa fie rasturnata. Ele mai pot fi si praguri peste care tendinta de crestere minora nu mai poate trece.