1asig.ro
1asig.ro

Presedintele Romaniei a felicitat UNSAR pentru cei 25 de ani de activitate

5 min. / 1.540 cuvinte
Cu ocazia celei de-a XI-a editii a Conferintei Anuale a Insurance Europe, denumita "Fast Forward: The Future of Insurance", ce se desfasoara joi la Bucuresti, Presedintele Romaniei, Klaus IOHANNIS, a felicitat UNSAR pentru cei 25 de ani de activitate pe piata romaneasca de asigurari si i-a urat "La multi ani".

PROMO


Conferinta Insurance Europe este organizata in parteneriat cu UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania si marcheaza, totodata, cea de a 25-a aniversare a UNSAR, Romania fiind prima tara din Europa Centrala si de Est in care se desfasoara acest eveniment international.

Mesajul Presedintelui Romaniei, Klaus IOHANNIS, a fost prezentat de catre Cosmin MARINESCU, Consilier Prezidential - Departamentul Politici Economice si Sociale.

Regasiti mai jos intregul mesaj:

"Felicitari pentru cea de a unsprezecea editie a Conferintei Anuale Insurance Europe. O dezbatere onesta si constructiva cu privire la viitorul industriei de asigurari este mai mult decat binevenita acum, in contextul intensificarii aparitiei de noi provocari si oportunitati.

Felicitari si Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania la implinirea a 25 de ani de activitate. Va doresc, pentru anii ce urmeaza, rezultate din ce in ce mai bune.

As dori, de asemenea, sa urez bun venit Insurance Europe in Romania, data fiind contributia semnificativa a unui astfel de eveniment important la expertiza nationala si europeana.

Piata romaneasca de asigurari a cunoscut o evolutie interesanta in ultimele decenii. Putem spune ca, in prezent, avem o piata mai competitiva, pregatita sa faca fata provocarilor, sa adopte atitudini ferme si sa solicite mai multa responsabilitate si transparenta din partea autoritatilor.

Indiferent ca ne referim la Romania sau la oricare alta tara, toate companiile au nevoie de un mediu de afaceri prietenos pentru a se dezvolta si a prospera. Investitorii trebuie sa beneficieze de predictibilitate economica si stabilitate institutionala. Asa cum bine stiti, dezvoltarea durabila poate fi construita numai pe responsabilitate economica, respect reciproc si profesionalism.

Situatia actuala a pietelor financiare din Europa, incluzand asigurarile, evidentiaza faptul ca sectorul financiar se afla la o rascruce. Cred cu tarie ca o consolidare a rolului pietelor financiare este esentiala in contextul schimbarilor din peisajul geopolitic, tehnologic si financiar.

Asigurarile reprezinta sectorul cel mai familiarizat cu modul in care prevenirea si reducerea riscurilor reprezinta contributii esentiale la buna functionare a societatii, care se bazeaza pe asigurari sustenabile, investitii responsabile si piete reziliente.

Cand vorbim despre Piata Unica Europeana, este important sa avem in vedere si diferentele la nivel de sisteme nationale. Si este esential sa intelegem modul in care aceste diferente ar putea genera bariere, dar si oportunitati.

Sunt un promotor consecvent al convergentei economice europene si al bunei guvernari, ca fundament al dezvoltarii economice, stabilitatii politice si securitatii. Autoritatile de reglementare, ca si mediul de afaceri, ar trebui sa fie pe deplin constiente de avantajele unui dialog onest, drept conditie esentiala in luarea de decizii.

Prioritatile privind inovarea s-au schimbat deja. Acum, ele vor continua sa evolueze.

Provocarea majora a generatiei noastre este revolutia digitala. Consider ca o perspectiva vizionara asupra viitorului economiei globale vizeaza nu doar reglementari inteligente si structuri flexibile, ci si instrumente de lucru noi, mai bine adaptate.

Statisticile globale ale ultimilor ani au evidentiat cresteri record in domeniul tehnologiilor financiare, atat la nivel de activitati, cat si la nivel de investitii. Cu toate acestea, dupa cum stiti, cercetarile au demonstrat in mod constant existenta unui nivel scazut de educatie financiara, si aceasta nu doar in economiile emergente, ci si in tarile cu piete financiare dezvoltate.

Sunt convins ca educatia financiara este o conditie esentiala pentru sustenabilitate si progres, un set de abilitati de baza ale vietii de zi cu zi, care trebuie dobandite si dezvoltate de la varste cat mai fragede. Nu pot decat sa sper ca atat autoritatile, cat si industria financiara vor sprijini si promova o educatie financiara mai bine adaptata la economia de piata moderna.

Cateodata nevoia de a avansa rapid vine la pachet cu riscul de a pierde din vedere contextul mai larg. In opinia mea, problematica fragilitatii pietelor financiare ar trebui sa fie un subiect mai vizibil pe agendele publice, cu obiective care sa abordeze atat prevenirea acestei fragilitati, cat si consolidarea pietelor.

Viitorul industriei asigurarilor consta in gasirea echilibrului adecvat intre nevoile imediate si o abordare pe termen lung, orientata spre viitor.

Am incredere ca dezbaterile din cadrul acestei conferinte va vor aduce mai aproape de raspunsurile pe care le cautati.

As dori sa inchei prin a va invita sa profitati de aceasta ocazie si sa aveti o dezbatere serioasa cu privire la viitorul industriei de asigurari!"

828 accesari