1asig.ro
1asig.ro

Presedinte: Inundatiile grave sunt consecinta amplificarii schimbarilor climatice si a ignorarii timp de ani de zile a acestor pericole

5 min. / 1.540 cuvinte
"Ne confruntam in aceste zile cu o serie de inundatii severe, care au afectat viata a mii de romani si au produs pagube insemnate in foarte multe gospodarii. In plina criza sanitara cauzata de epidemia de COVID-19, avem, iata, si o alta situatie grava, cu consecinte pe termen lung pentru toti cei aflati in aceste zone sinistrate", a declarat, miercuri, Presedintele Klaus IOHANNIS.

PROMO


Conform acestuia, autoritatile depun toate eforturile pentru a-i ajuta pe oameni, pentru a le proteja pe cat posibil gospodariile si a le asigura celor afectati ceea ce au nevoie in aceste momente dramatice.

"Din nefericire, inundatiile cu consecinte grave sunt fenomene care se repeta frecvent in Romania si trebuie sa fim mult mai bine pregatiti in a le gestiona. Solutiile exista si ele vor trebui puse in aplicare. Ceea ce vedem acum este consecinta amplificarii schimbarilor climatice si a ignorarii timp de ani de zile a acestor pericole. Odata cu schimbarile climatice, apar din ce in ce mai multe fenomene meteo extreme si in tara noastra", a afirmat Presedintele.

"Luna iunie, de exemplu, a acestui an a fost cea mai ploioasa din ultimii 60 de ani, fapt care a generat inundatii severe si numeroase probleme intr-un interval de timp foarte scurt. Este imperativa o schimbare rapida de abordare pentru a putea raspunde eficient unor situatii de o asemenea amploare", a precizat acesta.

Totodata, Klaus IOHANNIS a spus ca "va trebui sa depasim mentalitatea ca e suficient sa construim inca cateva diguri pentru a stopa inundatiile. Digurile nu mai sunt suficiente. Conservarea fondului forestier si campanii sustinute de impadurire sunt solutii aflate la indemana, care au nenumarate efecte benefice atat pentru mediul inconjurator, cat si pentru protectia malurilor cursurilor de apa, din perspectiva combaterii inundatiilor".

Presedintele a mai tras atentia asupra faptului ca o parte semnificativa din fondurile europene de care va beneficia Romania in urmatorul exercitiu bugetar 2021-2027 va trebui sa fie directionata catre proiecte legate de combaterea schimbarilor climatice, asa numitul pachet Green Deal, propus de Comisia Europeana. "Impreuna cu Guvernul, vom face demersurile necesare astfel incat proiecte de acest tip sa poata fi implementate si sa aiba drept efect prevenirea unor inundatii similare cu cele din aceste zile sau chiar unele mult mai grave".

Amintim ca riscul de inundatii este acoperit prin polita obligatorie de locuinta (PAD), alaturi de riscurile de cutremur si alunecari de teren, in limita a 20.000 euro. Pentru o protectie suplimentara, la intreaga valoare a imobilului, proprietarii pot incheia si o polita facultativa a locuintei, suplimentara celei obligatorii.

In ciuda pericolelor la care sunt expuse cele aprox. 9 milioane de locuinte din Romania, gradul de asigurare ramane sub 20%, fiind active la nivel national peste 1,74 milioane de asigurari obligatorii de locuinte (polite PAD).

In vederea cresterii numarului locuintelor asigurate, exista in dezbatere o propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor (PAD). Printre cele mai importante schimbari incluse se numara introducerea riscului de furtuna.

In ultimele saptamani, intreaba tara a fost afectata de ploile abundente ce au produs inundatii. Doar in ultimele 24 de ore, aversele torentiale au produs inundatii in 29 judete (AB, AR, BH, BN, BV, BT, CL, CJ, CS, CV, DB, DJ, GL, GR, HR, HD, IL, IS, MH, MM, MS, NT, OT, PH, SV, TM, TR, VS si VN), fiind afectate 161 de localitati, a anuntat, miercuri, IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta.

Cu eforturi sustinute, pompierii au actionat in sprijinul populatiei si administratiei publice locale pentru evacuarea apei din 387 de case, 578 curti si 219 beciuri/subsoluri. Totodata, vantul puternic a doborat 7 stalpi de electricitate si 5 copaci, colegii nostri actionand pentru degajarea acestora.

Totodata, in contextul inundatiilor cu care se confrunta comunitati din intreaga tara, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania a pregatit o serie de informatii utile pentru romanii care au incheiat o polita de asigurare a locuintei (obligatorie sau facultativa).

227 accesari