1asig.ro
1asig.ro

Pozitia EIOPA cu privire la propunerile Comisiei Europene pentru revizuirea Solvency II

5 min. / 1.540 cuvinte

EIOPA (Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale) saluta propunerile inaintate de CE (Comisia Europeana) privind revizuirea Solvency II. Propunerile impartasesc, in mare masura, abordarea EIOPA si urmeaza obiectivele stabilite in Avizul EIOPA din decembrie 2020. 

EIOPA saluta, in special, propunerea Comisiei Europene de a elabora o directiva cu privire la redresarea si rezolutia in domeniul asigurarilor, de a include perspectiva macroprudentiala in Solvency II, consolidand principiul proportionalitatii, si de a acorda mandate pentru actiuni suplimentare cu privire la finantarea durabila. In plus, noua metodologie de extrapolare a Risk Free Curve, ajustarile ratei riscului de dobanda, dar si instrumentele si masurile suplimentare de abordare a riscului sistemic reprezinta pasi bineveniti.

Supravegherea transfrontaliera eficienta este o conditie prealabila pentru protectia consumatorilor si, prin urmare, intentia Comisiei Europene de a consolida rolul EIOPA in supravegherea transfrontaliera este una deosebit de importanta. Trebuie analizata masura in care EIOPA dispune de mijloacele necesare pentru a actiona in cazurile in care problemele identificate pe piata nu sunt rezolvate. Capacitatea EIOPA de a identifica aceste probleme reprezinta un avantaj real al Solvency II, insa, in lipsa instrumentelor si a competentelor de a actiona, EIOPA se afla intr-o pozitie incomoda, avand in vedere misiunea de a proteja stabilitatea financiara si de a proteja detinatorii de polite de asigurare.

Din perspectiva protectiei consumatorilor, EIOPA regreta profund faptul ca nu a fost luata in considerare armonizarea minima a sistemelor de garantare a asigurarilor la nivelul UE. Revizuirea Solvency II si noua propunere de directiva privind redresarea si rezolutia in domeniul asigurarilor au constituit o oportunitate excelenta de a aborda fragmentarea existenta in domeniul sistemelor de garantare a asigurarilor. Urmare a fragmentarii actuale, detinatorii de polite de asigurare beneficiaza de niveluri diferite de protectie in cazul falimentului unui asigurator care opereaza in UE, in functie de tara din care provine polita de asigurare. Prin urmare, EIOPA considera in continuare ca aceasta problema trebuie abordata, deoarece poate submina grav functionarea Pietei Unice Europene si increderea in aceasta.

Pentru a evita scenariile care dauneaza detinatorilor de polite, un element important al Solvency II este prudenta. Avizul EIOPA a recomandat un tratament mai favorabil, dar prudent al pasivelor nelichide, dar si o actualizare echilibrata, in ansamblu. In opinia EIOPA, eliminarea consideratiilor privind lichiditatea in scopul calcularii ajustarilor de volatilitate, pe de o parte, si relaxarea in ceea ce priveste calibrarea marjei de risc si a cerintei de capital pentru riscul de dobanda, pe de alta parte, prezinta riscuri potentiale.

In cele din urma, desi EIOPA este multumita de faptul ca s-a luat in considerare faptul ca asiguratorii cu risc scazut vor fi scutiti de anumite cerinte, este important ca principiul proportionalitatii din Solvency II sa fie incorporat in procesul de revizuire. Aceasta abordare ar oferi autoritatilor de supraveghere mai multa flexibilitate pentru a permite aplicarea proportionalitatii de catre asiguratori si in timpul procesului de supraveghere. Astfel, proportionalitatea ar ramane un principiu, in loc sa fie transformata intr-un "set de reguli". 

Luand in considerare faptul ca procesul de revizuire este abia la inceput, EIOPA este pregatita sa sprijine in continuare Comisia Europeana, Parlamentul European si Consiliul in procesul de revizuire.

 

791 accesari